IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: ГЕРБ е донесла пари на България, БСП и ДПС са изнасяли

Бившите управляващи няма да се крият от грешките, категоричен беше Бойко Борисов по време на Националната конференция на партията

20:17 | 07.04.13 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борисов: ГЕРБ е донесла пари на България, БСП и ДПС са изнасяли

Гарантираме за следващите години 32 милиарда лева да влязат в българската икономика, обеща лидерът на ГЕРБ  Бойко Борисов по време на Националната конференция на партията преди изборите на 12 май. На събитието в зала Арена Армеец бяха представени плановете за управление на държавата, ако бъде спечелен нов мандат за управление, както и лицата, които ще се изправят в битка за местата в парламента.

"Когато говорим за ГЕРБ, трябва да говорим за партия, която е донесла пари в България. Когато говорим за БСП и ДПС, това са партии, изнесли пари от България", добави Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

Той посочи, че ако сега БСП и ДПС се върнат на власт, ще изтеглят външен заем, за да изпълнят обещанията си да вдигнат доходите, а след това ще трябва да го връщаме и ще е много по-тежко. Тогава и ние няма да можем да сторим нищо, независимо дали хората се молят да се върнем, завърши бившият премиер.

"Би било рядка глупост за една нация да избере партия, на която да й спрат еврофондовете", продължи Борисов. "Бих искал оптимизмът да го заменя с реализъм и прагматизъм. Преди 4 години направихме една оптимистична програма. Нямаше как да не го направим, като Орешарски твърдеше, че България ще бъде заобиколена от кризата. На практика – с половин милиард бяхме се потопили, когато встъпихме на власт", обясни Борисов.

Бившият премиер препоръча на водачите на листи по места да не бягат от грешките, които са направили ГЕРБ по време на своето управление.

"Който не работи, той не греши. Ако не бяхме отделили 20% за кофинансиране, щеше да има пари за пенсии и заплати, но нямаше да имаме проекти. Можеше ли да дадем повече пари на майките? Можеше. 30 – 35 млн. лв. все отнякъде щяхме да ги заделим. Ние се заинатихме да правим 10 детски градини в София. 2 милиона души хранят 5 милиона в страната. Сами разбирате в такава ситуация как се създават доходи и как се постига растеж”, продължи Борисов

„Можеше ли да връщаме по-бързо ДДС? Можеше. Можеше ли да не се дразним със зърнопроизводителите? Можеше. И го направихме", убеден е той.

„Програмата на ГЕРБ е документ в който ясно казваме какво сме направили, къде сме сгрешили и как ще я поправим тази грешка. Без илюзии. Ако беше хубаво да си премиер, щеше да има заявки да си премиер, нямаше да бягат”, каза Борисов, визирайки заявената вече позиция на лидера на БСП Сергей Станишев, че няма да е премиер, ако БСП спечели.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Дай грамотен отговор на този ФАКТ!? :)"Доходността по българския дълг сериозно се повиши, показват резултатите от първия аукцион за продажбата на 3-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) след падането на кабинета "Борисов"."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Обясни тази новина! Как я тълкуваш!? "Доходността по българския дълг сериозно се повиши, показват резултатите от първия аукцион за продажбата на 3-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) след падането на кабинета "Борисов"."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 5
dakl
преди 11 години
За съжаление освен беди нищо друго Герб не донесе на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 4
dakl
преди 11 години
За съжаление освен беди нищо друго Герб не донесе на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Може малко офтопик да се стори някому но, няма да забравя, как именно правителството на Борисо, В РАЗГАРА на кризата, когато всички цени навсякъде се сриваха, почерпи турската Мапа Дженгиз с няколко десетки милиона ОТГОРЕ за една магистрала, някъде около София. Същата магистрала бе зевършена бързо-бързо и, някак случайто, по-малко от година след завършването, се почнаха /пак там/ някакви странни проблеми с /ново/построеното. Толкова по коментарите кой кога и как крадял, мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 3
Graf
преди 11 години
Когато сравняваш България с прибалтика, ръста там и ръста тук, е добре да сравниш и спадовете на БВП след туй. Та да разбереш къде е имало инвестиционен балон и къде - не. Още по-***(с извинение) е тезата, че високият размер на ПЧИ бил от пране на пари. Баш па у имотния "балон". И тук данните са налице, та е ясно къде бяха инвестициите.Онова "въпреки някаква ламя" го оставям настрани. Щото, предвид прекрасното днешно управление ПЧИ заобикалят страната през няколко граници. Достатъчно е да погледнеш в данните за износа и структурата му, та да разбереш дали ПЧИ в периода 2005 - 2009 -та не създават работа и бизнеси. Но вие сте писатели - пропагандатори, та е затруднително за вас да четете. Вместо туй, като вожда си плескате ... Глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 4
hellwitch
преди 11 години
Говориш глупости.ПЧИ бяха високи, но не заради тройната ламя, а въпреки нея. Ако сравниш ПЧИ в БГ и в прибалтийските републики ясно се вижда, че размера им е бил под потенциалния. Растежа също - прибалтийските републики бяха с над 10% ръст, а ние с 5-6. А и всички знаем, че високия размер на ПЧИ беше, защото се перяха милиарди през имотния ни балон - а тези ПЧИ така и не създадоха постоянни работни места и бизнеси.Така, че айде а не превъзнасяме 2007-2008, защото и тогава си беше не по малка мизерия. А на полицаите им биеха шамари насред улицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 10
aldy
преди 11 години
ГРОБ задигаха от народните пари по чисто пладнешки начин над 4 милиарда годишно чрез различни схеми на отклоняване на средства към бюджета - контрабанда, ДДС и т.н. Затова сега не е проблем да си докарат "привърженици" срещу педесе кинти и "безплатен" транспорт, платен с народни парици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 28 rate down comment 16
Graf
преди 11 години
Да обясним още нещо на Борисов, но най-вече на полуграмотните му фенове, които тържествено се възхищават от лавината глупости с които този екземпляр ни залива. Активите на валутния борд през юли 2005 година са 13 582, 423 милона лева, а държавата е сдадена на ИПОН с активи на управление Емисионно от 22 905, 245 милиона лева. Тези пари са влезли, а не са излезли от страната. Активите на правителстово в БНБ през 2005 г. са били 4 334, 411 милиона лева, а четири години по-късно са станали 6 966, 668 милиона. Тези също са внесени, а не изнесени. Този темп на подобряване на финансовото здраве на страната се вижда и в размера на дълга. Точно обратните процеси са протекли през следващия период. Дългът расте, като в пасива на БНБ, така и на държавата. Намалява резерва на правителството, а близо 1/2 от активите на БНБ са "балансирани" с депозити на банки и на управление банково на БНБ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 27 rate down comment 18
Graf
преди 11 години
Винаги съм се учудвал на способността на болнавия в последно време Борисов да плеска смело глупости, а на "журналистите" - да ни ги свеждат до знанието с възторг.За периода 2007 - 2008 г.(това са само две години) ПЧИ в страната са в размер на 15777.6 милиона евро. За същият период(две години) "спрените" фондове са довлякли още 2.5 милиарда лева външен финансов ресурс. За периода 2005 - 2009 година България постигна всичките си външнополитически цели. Стана член на ЕС, договори първата НСРР, а в икономически план бе сред страните от ЕС с най-висок ръст на БВП, най-ниска безработица и най-добри фискални показатели. Борисов седнал да "обещава" че през "следващите години", каквото и да означава това, щели да влезнат в българската икономика 32 милиарда лева.... И това какво означава разбират само феновете на неграмотния и възторжените ни журналисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още