IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството ще отнеме военен терен за разширяване на пристанището във Варна

Имот в района на Старшинско училище във Варна ще бъде прехвърлен от Министерството на отбраната във владение на транспортното министерство

17:14 | 17.04.13 г.
<p>
	Снимка: <em>Община Варна</em></p>

Снимка: Община Варна

Имот в района на Варна, където се намира Старшинско училище, ще бъде прехвърлен от Министерството на отбраната във владение на транспортното министерство, а самият терен ще послужи за изграждане на дълбоководен терминал на пристанище Варна, планира правителството за разширяване на порта. 

По време на редовното си заседание служебният кабинет реши да бъде създадена експертна група под ръководството на министъра на отбраната Тодор Тагарев, която трябва да подготви предложение за предислокация на военното формирование, което в момента е разположено върху терена.

Тагарев, съвместно с експертната група, трябва да подготви и да внесе в Министерския съвет проект на решение за смяна на статута на имота. Процедурата ще бъде такава, че действащият войскови имот да бъде „превърнат“ в имот с отпаднала необходимост за Българската армия с цел предоставяне за управление на министерството на транспорта за изграждане на пристанище от ДП „Пристанищна инфраструктура“ – Варна.

Припомняме, че на 5 април при посещението си във Варна Райков съобщи, че предстои да започне планирането, развитието и разширението на Пристанище Варна, като на мястото на бившото Старшинско училище бъде изграден нов дълбоководен терминал с кейови места за обработка на контейнери.

Днес пред министрите премиерът напомни за поетия ангажимент към гражданите на Варна да им бъде осигурен достъп до пристанището и по-конкретно до тази зона, в която има проект в бъдеще да бъдат създадени условия за рекреационна зона.

“Това е много стар въпрос, който е срещал много пъти съпротива. Той е свързан с изграждане в бъдеще на дълбоководен терминал на острова, тоест на мястото, където се намира Старшинското училище”, обясни подробно Райков. 

Министърът на отбраната може да привлича при необходимост експерти от други ведомства за участие в експертната работна група.

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още