IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общината в Плевен злоупотребява с господстващо положение, установи КЗК

Нарушението е по отношение на предоставянето на услуги на единствената автогара в града

10:56 | 08.05.13 г.
Общината в Плевен злоупотребява с господстващо положение, установи КЗК

Две общински фирми са злоупотребили с господстващото си положение при управлението на автогарата в Плевен, показа проверката на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Заради нарушението на общината е наложена парична санкция в размер на почти 24 хил. лева.

Анализът на положението е бил направен по искане на пловдивската фирма „Хебрус Бус“, уточниха от регулатора. Той е показал, че собственикът на единствената автогара в града - Община Плевен, е възложил управлението на автогарата на общинската фирма „Жилфонд“ (до април 2012 година), а след това на „Център за градска мобилност“.

И двете компании са определяли цената за услугата „тръгване от сектор“ на автогарата спрямо дължината на конкретния курс.

Услугата, която предлагат, обаче е една и съща, независимо от дължината на маршрута, по който пътува съответния превозвач. Критерият „пробег в километри“ в ценообразуването на услугата е станал причина за силен дисбаланс и се наблюдават сериозни разлики в сумите, дължими от транспортните дружества за дългите и късите курсове, отбелязват от КЗК.

В случая, при дългите маршрути се постига норма на печалба в хиляди, докато при късите се формират цени под себестойността на услугата. Едновременно с това се засягат и интересите на потребителите, в резултат на повишаване на цената на билетите за автобусен превоз.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още