IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се избор на лекар и екип да става само след прием в болница

Болниците ще определят служебно лекуващ лекар и екип, а пациентите ще имат правото да го променят

15:13 | 14.05.13 г.
Предлага се избор на лекар и екип да става само след прием в болница

Пациентите ще могат да избират лекуващ лекар и/или екип само след като са постъпили в болница. Това предложение е записано в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерство на здравеопазването.

Здравното ведомство предлага да се въведе нова рубрика в заявлението за „избор на лекар/екип“. В нея болницата служебно ще вписва лекуващия лекар/екип, определен при хоспитализацията на пациента, като лечебните заведения ще са длъжни да дават подробна информация за манипулациите и медиците, които ще ги извършат.

Пациентите пък ще имат право да изберат друг лекуващ лекар и/или екип, като освен това ще могат да поискат и консултация с посочени от тях лекари във връзка с болничното лечение, предвиждат поправките в наредбата. 

Министерството предлага също така в наредбата да се изброят всички допълнителни услуги, свързани с битовите и организационни условия в болниците, които лечебните заведения могат да предлагат на пациентите си, за д ане се допускат случаи, при които пациентите да заплащат недопустими такива. На болниците ще се даде възможност да ги остойностяват самостоятелно на пазарен принцип. 

Като допълнителни услуги в проектонаредбата са посочени болничната стая със самостоятелен санитарен възел и само едно или две легла, телевизор в болничната стая, достъп до интернет в стаята, ресторантско меню, обслужване от медицинска сестра и/или санитар и т. н.

С промените е изрично разписано, че не се допуска заплащане за придружаване на болни деца. В кръга на възможните услуги, за които се заплаща, е включено придружаването на болен над 18 години, но само при условие, че за придружителя е осигурено легло.

Болниците ще бъдат задължени също така да водят електронен дневник за заявленията за допълнителните платени услуги, включително и за избора на екип и/или лекар.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още