IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: България е с най-евтин ток в ЕС, а газът е сред най-скъпите

Страната ни е в най-неблагоприятното положение в ЕС по отношение на цената на газа заради зависимостта от един източник

15:13 | 17.05.13 г. 2
ЕК: България е с най-евтин ток в ЕС, а газът е сред най-скъпите

България е страната с най-ниска цена на електроенергията в Европейския съюз (ЕС). Същевременно цените на газа у нас са сред най-високите, показват последни данни на Европейската комисия (ЕК), съобщи БНР.

Според експерти страната ни е в най-неблагоприятното положение в ЕС по отношение на цените на газа, защото е зависима само от един източник.

Експертите виждат няколко алтернативи пред България, които биха помогнали за решаването на този проблем. Една от тях е да се изградят двупосочни връзки към съседните страни. Друга е да се проучат залежите от природен и шистов газ в страната. 

Електроенергията в България статистически е най-евтина за домакинствата и за промишлеността, но не и ако цената й бъде разглеждана на фона на доходите на българите, обясняват специалистите. По думите им резерв за понижаване на цената на тока може да се търси с подобряване на енергопреносната система и изграждане на нови съоръжения.

Комисията представи данни за отделните страни преди предстоящия Европейски съвет, който ще се състои следващата седмица. Енергетиката ще бъде една от основните теми, които ще бъдат дискутирани на него.

Междувременно днес стана ясно, че двете експертни мисии, които Европейската комисия изпрати у нас по искане на служебното правителство, в момента обобщават заключенията и препоръките си. Очаква се скоро те да бъдат представани на българските власти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Вече се съмнявам че и тогава ще им дойде акъла.Единствено БСП е успешна в това да прехвърля своите престъпления на чужд гръб.А тъпите хомо булгарикус продължават да си отглеждат и хранят социалистически мошеници в парламента и една и съща история си се повтаря на всеки 4 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
polki
преди 10 години
при предното управление на триглавата ламя (комунисти+турци+цар), серГЕЯ и Р.Овч. успяха да подпишат договорите за най-скъпия газ, а сега серГЕЯ и Болен ще подпишат договор за АЕЦ Белене и ще започнем да плащаме най-скъпата електроенергия в ЕСедва тогава на българите може и да започне да им идва акъла...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още