IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата обстановка ще затрудни нови чужди инвестиции

Фирмите търсят ясни прозрачни рамкови условия, положителни закони, които помагат на бизнеса да се развива, коментира търговски представител на Австрия у нас

16:00 | 18.05.13 г. 2
<p>
	Михаел Ангерер, търговски представител на Австрия</p>

Михаел Ангерер, търговски представител на Австрия

Австрийските и италианските инвеститори имат интерес към различни сектори в България, казаха в ефира на Bulgaria ON AIR Михаел Ангерер, търговски представител на Австрия, и Марко Монтеки, президент на италианската камара в страната.

В България фирмите търсят ясни прозрачни рамкови условия, положителни закони, които помагат на бизнеса да се развива, защото времената са трудни и инвеститорите мислят по-дълго преди да вложат средства, смята Ангерер. По думите му, ако политическата нестабилност продължава, ще е по-трудно да се привлекат нови инвеститори - „Инвеститори, които са тук, разбират ситуацията и имат надежда, че ситуацията продължава да бъде стабилна“.

Италианските инвеститори харесват България, въпреки че откриват много бюрокрация тук, посочват експерти. Марко Монтеки е най-недоволен от промените правила за зелената енергия, защото са довели до редица проблеми за италианските инвеститори.

Според Монтеки България трябва да положи усилия, за да подобри имиджа си зад граница: „Виждаме България като една страна, в която винаги може да инвестираме, но е необходимо бъдещото правителство да предприеме необходимите мерки, за да направи, така да се каже, една нова промоция на България“.

В Европа се чуват неща за страната, които не са много красиви, каза Монтеки, но според него страната ни има потенциал. Компаниите били доволни от данъчната система в България заради корпоративния данък от 10%, защото в много европейски страни е около 40%.

„Достатъчно е да се увеличи с два-три пункта - по такъв начин за нас ще продължава да бъде изгодно да инвестираме в страната, а от друга страна събраните средства увеличението могат да бъдат насочени към социалната сфера“, предложи Монтеки възможност за подпомагане на рисковите групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ146
преди 10 години
Дацов не мисли така... Щял да привлича по 10-ина млрд. на година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
kroum
преди 10 години
Любовта между ДПС и Атака завършва с сватба БСП ще им кумува а ЧЕСТИТО!Спекулира се че булката е в третия месец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още