IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът „Орешарски“ е реалистичен, но пропуска плоския данък и „Белене"

"Необходимо е вече да започне работата по бюджет 2014", коментира политологът Петър-Емил Митев

09:04 | 20.05.13 г. 24
Автор - снимка
Редактор
Планът „Орешарски“ е реалистичен, но пропуска плоския данък и „Белене"

„Планът „Орешарски“ изглежда реалистичен, но в него са пропуснати проблемните точки от предизборните програми, като плоския данък и проектът „Белене“. Въпреки това е добра алтернатива“, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR политологът Петър-Емил Митев. Той обаче уточни, че е важно да бъде разграничено дали набелязаните мерки от бившия финансов министър са краткосрочни или обхващат цял мандат.

Според експерта съставянето на кабинет е сложна задача, но не и невъзможна. „Очевидно е, че има нужда от бързи решения, защото в противен случай хората отново ще излязат на улицата, а това ще доведе до изключително тежка политическа криза, от която ще пострадат отношенията между гражданите и институциите“, каза Митев.

По думите му е много важно да бъдат откроени общите проблемни точки за страната, с които ще се сблъскат бъдещите управляващи, без значение от коя партия са.

„Необходимо е например вече да започне работата по бюджет 2014, както и да бъде изградена позицията на България за разчетите на Европейския съюз за следващия отчетен период. Трябва да бъде направена равносметка за управлението на ГЕРБ, за да се вземат нужните мерки“, обясни още политологът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 17 rate down comment 1
data
преди 10 години
Единственият начин да се справят със структурната безработица според мен е да подкрепят животновъдството - всичко друго е ала бала . Няма друг отрасъл който може да поеме толкова много ниско образовани хора ,а и ще се отрази много добре на туризма като качество на храната . Да се стимулира самонаемането в животновъдството за мен е добро решение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 4
slavkovrr
преди 10 години
Колегата hellwitch ти е отговорил правилно! Явно доста хора ги мързи да работят и са им виниовни работодателите! Ами станете Вие такива, давайте по 2000 лв. заплати , и нека вашите служители по цял ден да си пият кафето и бият шамарите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
ivan.ivanov
преди 10 години
Съгласен съм с Вас. Само искам да уточня нещо.Това, което предлагам не засяга възможността за освобождаване на служители. То засягат некоректното отношение на работодателите към техните служители. Вие сте прав, че подобряването на условията зависят от нуждата на квалифицирана работна рака, но какво правим с неквалифицираните служители.Този проблем се среща най-масово точно в тези отрасли. Там, където работят неквалифицирани служители.Идеята ми е да се защитят точно тези хора. За квалифицираните не се притеснява, защото те могат да си намерят работа навсякъде.Тъй като споменахте IT сектора, искам да отбележа, че в него също се срещат тези неприятни практики от страна на работодатели. Сигурен съм, че много от квалифицираните служители напускат страната точно по тази причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 5
slavkovrr
преди 10 години
Такива глупасти скоро не бях чел!1.Ако имаш ТД за 8 часа, как ще те осигуряват на 4?Ако сам си съгласил да си на 4 часа, е друго , и после за осигуровките до 8 часа си ги делите с работодателя !!2.Отпуските се отразяват във ведомостта за заплати! Ако не си я ползвал, лесно се доказва! Ако не се я ползвал, накрая на годината можеш да си я поискаш! Пак по ведомостта се доказва!3 Като те накарат извънредна да работиш, и не ти плащат за това, напускаш или си търсищ правата!4 Забавянето на заплащането е възможно и не е изключение при много фирми.И сега всеки служител има право да подава сигнал до Инспекцията по труда!Ако има нарушение от работодателя, и сега има големи глоби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Съветвам те да теглиш няколко кредита и да назначиш всичките ти роднини и приятели в твоя си фирма. Направи добър пример за български работодател. Има достатъчно процедури по които можеш да накажеш работодателя и без нови пречки. Не защитавам некоректните работодатели, даже напровтив. Освен тях обвинявам и работниците, които приемат условията. Процеса е и винаги е бил двустранен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
"а бъде изградена позицията на България за разчетите на Европейския съюз за следващия отчетен период"?!?!!?Че то преговорите минаха вече, за кога ще се сформира нова позиция. До колкото знам бюджет 2014-2020 на ЕС вече в процедурите по одобряване. Преговорите и поставяне позиция отдавна минаха(още ноември-декември)Само ще припомня основния момент в българската позиция - ще има нова ОП за наука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 2
hellwitch
преди 10 години
Виж сега. Щом си без работа значи не искаш да работиш. Работа има колкото искаш, но много хора предпочитат а си бият шамари отколкото да се захванат с нещо смислено.Не е необходимо да имаш работодател който да не ти плаща, а да те експлоатира. Има страшно много свободни професии, както и възможности сам да започнеш бизнес. Ефекта от предлаганите от теб промени ще доведат до още по-голяма безработица, защото фирмите няма да смеят да назначават хора при толкова много спънки за освобождаването им. Единствения смислен начин да се подобрят условията за даден вид работа е да има недостиг на хора за нея. Така щат нещат работодателите ще се конкурират и ще вдигат заплатите. Това се случва в ИТ сектора вече 10г и резултата е налице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
Всеки коментар на г-н Емил Митев е ненадежно, тъй като той си е комунист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
ivan.ivanov
преди 10 години
Планът "Орешарски" звучи добре, но има нещо което пропускат новите управляващи. Това е проблема с некоректните работодатели, които се възползват от своите служители.Всеки един от работодателите, за които работих през годините, ме мамеше. Хората около мен (приятели и роднини) също бяха и все още са потърпевши от некоректни работодатели. Голяма част от българските работодатели не плащат заплати, не плащат осигуровки, не спазват трудовото законодателство.На мен и на моите приятели им писна. От дълго време сме без работа и не искаме да търсим. Други мои приятели, които работят в момента, се оплакват, че не им дават полагащите им се отпуски. Дори не им ги плащат, след като напуснат работа. Работят по 10-12 часа на ден, 6-7 дни в седмицата. А допълнително работеното време не се заплаща.Защо да работим за хора, от които няма да получа полагащата ми се заплата?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 10
ivan.ivanov
преди 10 години
Затова искам да споделя с вас една моя идея, която може да помогне за премахването на този проблем.Проблеми:1. Работодатели осигуряват своите служители на 4 часа.2. Работодатели не дават отпуските на своите служители.3. Работодатели не изплащат НЕ взетите отпуски на служителите, които напускат.4. Работодателите карат своите служители да работят извънредно по 10-16 часа на ден, 6-7 дни в седмицата, но не им плащат извънредно изработените часове.5. Работодатели масово забавят и не изплащат заплатите на своите служители.Решение:Служителите имат право да подадат сигнал до Инспекцията по Труда. След констатирано нарушение и глобяване на работодателя, сумата за която е глобен да отива за служителя, който е подал сигнала.След констатиране на нарушение, служителя да има право да напусне работодателя без предизвестие. А работодателя да бъде задължен да изплати на служител 12 средно месечни възнаграждения на този служител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още