IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов заплаши, че ГЕРБ ще бойкотира избора на правителство*

Лидерът на партията заяви, че ще обяви кабинет и бързо ще върне мандата

15:13 | 21.05.13 г. 1
<p>
	<em>Бойко Борисов </em>Снимка: <em>БТА</em></p>

Бойко Борисов Снимка: БТА

Депутатите на ГЕРБ утре ще влязат в парламента, но вече и те няма да се регистрират, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Бойко Борисов.

Коментарът му дойде, след като още в първия ден на 42-рото Народно събрание в пленарна зала избухна скандал, след като народните представители от „Атака“ не се регистрираха за заседанието на парламента и не участваха при избора на председател на НС.

Заради по-ниския кворум гласовете на БСП и ДПС бяха достатъчни излъченият от БСП Михаил Миков да председателства парламента. ГЕРБ веднага обвини националистите в скрита договорка с БСП и ДПС.

„Ще видим сега какъв номер ще изиграят за правителство. Ще видим как „Атака“ трябва да им даде 3-4 души, за да направят правителство“, прогнозира Борисов какво ще се случи, ако неговата партия не се регистрира в пленарна зала при гласуването на кабинет с мандата на БСП.

Според експерти по конституционно право, цитирани от БТА, за избор на правителство е необходимо обикновено мнозинство, но при наличието на кворум от поне 121 депутати в залата. Конституцията урежда процедурата, по която се дава мандат за съставяне на кабинет, но не посочва изискване с какво мнозинство се избира правителството, категоричен беше проф. Георги Близнашки, който е бивш конституционен съдия.

Според него процедурата за приемане на вот на недоверие изисква квалифицирано мнозинство (половината плюс един депутат), но за избор на кабинет подобно изискване няма.  

Той за пореден път подчерта колко е тежка ситуацията в страната и цяла Европа. „Ние се занимаваме тук с кой влиза и кой излиза. Ако те бяха загрижени за България, щяха да кажат: „Добре, нека първата политическа сила вземе председателското място в парламента“, заяви Борисов по повод отхвърлената кандидатура на Цецка Цачева.
Той заяви, че никога досега не е имало избран председател на НС с по-малко от 120 депутати, както се било случило днес с Миков.

Борисов за пореден път обясни, че „Атака“ умишлено са свалили кворума и са направили така, че гласовете на ДПС и ДСП да са достатъчни за избора на председател на НС.

След днешния спектакъл ви е ясна цялата им схема, каза лидерът на ГЕРБ.

Експремиерът нападна остро Волен Сидеров, като обясни, че „той има какво да отговаря на неговите избиратели“. По думите на Борисов номерата на Сидеров щели „да бъдат да напада, да дърпа, да предизвиква някой да направи ексцесия някаква“.

„Нашият бойкот не е бойкот, ние бяхме в парламента и честно и почтено си гласувахме и какво стана? На нас ни отива или председателското място или ще стоим като опозиция и ще им гледаме сеира“, коментира депутатът излизането от зала на ГЕРБ и отказа на партията да предложи зам.-председател на НС.

Лидерът на ГЕРБ коментира и думите си, че е готов да подкрепи номинирания за премиер от левицата Пламен Орешарски в някои от мерките му. По негови думи той “щял да гласува с две ръце“ за промени в закона, които да регламентират състава на ДКЕВР да се избира с две трети парламентарно мнозинство, реализираното на инфраструктурни проекти и вдигане на майчинските.

„Не е нито грозно, нито безпринципно, бих гласувал с две ръце да им се случат тези неща. Това е конструктивна опозиция, а не на инат, заяви Борисов.

Борисов заяви, че ще обяви кабинет и бързо ще върне мандата. „Ще обявя кабинет, за да знаят хората какво ще е нашето алтернативно правителство и тогава ще върна мандата“, заяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ. Той уточни, че това няма да стане в рамките на една седмица от получаване на проучвателния мандат, а на един ден максимум.

„Ще предложа правителство във всички случаи и ще разговарям с президента как да се съкратят сроковете до минути, до часове, защото това ще е правителство само за българските граждани да знаят какъв кабинет бих предложил“, каза Борисов.

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg

* Информацията е актуализирана към 16:10 часа с мнението на експертите по конституционно право за избора на правителство

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
тоя два часа на едно мнение не седи...прилича ми на поне пет от бившите ми приятелки...само, че те бяха с по-мъжко поведение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още