IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Протестиращите трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги изкара

Съветът за национална сигурност винаги е бил символ на стабилността, припомни президентът след напрежението в началото на заседанието

15:25 | 20.06.13 г. 119
Плевнелиев: Протестиращите трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги изкара

Не намирам друга дума освен криза, която да опише ситуацията в страната. Хората са на улицата вече шести ден е оценката на президента Росен Плевнелиев, заявена след края на Консултативния съвет за национална сигурност. Според него промените в законите в сектора на сигурността са нагласени към един кандидат, а продължаващите протести, дори и след оттеглянето на Пеевски показват, че причината не е само в неговата личност.

"Виждам граждански протест, който иска най-основното нещо – справедливост и гражданска държава“, заяви още той. На улицата са тези, които си плащат сметките – своите и на децата си, но и на политиците. Тези хора трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги е изкарал, категоричен беше Плевнелиев.

Консултативният съвет за национална сигурност е бил винаги колона на сигурността, дори и в най-тежките за страната моменти. „Няма да позволя който и да е да поставя под заплаха нацията да се развива и децата да имат своето бъдеще“, категоричен беше президентът.

От кризата се излиза с разум и го очаквах от лидерите на парламентарните групи. Станах свидетел на оценки за минали събития, които не са в дневния ред на обществото, заяви обаче Плевнелиев. Арогантният реваншизъм не е начинът за излизане от кризата. "Реваншизмът е политическо късогледство и е истинска заплаха за националната сигурност", заяви още Плевнелиев.

Общо разбиране беше постигнато по отношение на факта, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут и да се апелира срещу призивите за агресия, трябва да се спазва законността, обобщи президентът. Институциите трябва да действат в интерес на гражданите и да има диалог между двете страни.

Постигната беше и обща позиция реформите в сектор сигурност да бъде отложена за ново заседание на КСНС в по-широк формат, а дотогава да не бъдат правени нови назначения в сектора.

Съгласие имаше и по създаването на нов Изборен кодекс, допълни още Росен Плевнелиев.

Според БСП, ДПС и Атака няма нужда от нови избори сега, защото те обслужват само ГЕРБ, а мерките в плана  „Орешарски“ ще заработят. ГЕРБ заявиха, че не работят за дестабилизация, но за тях единствено бързото провеждане на новите избори е решение на ситуацията в момента.

Оценките за протестите не бяха еднозначни – според Сидеров на улицата „вилнеят“ хора, които са спонсорирани от политически централи, посочи още Плевнелиев. Така не можеше да бъде дадена обща оценка за събитията.

„Днес директно и индиректно бях обвинен, че надскачам правата си. Искам категорично да заявя какви са моите правомощия по Конституция“, заяви той и допълни, че няма как да мълчи, когато вижда, че се погазват конституционни права.

Сега не се нуждаем от упражнения кой владее парламентарните хватки и няма да стана част от този сценарий, заяви още той и допълни, че не е във война с институциите, макар и да няма доверие към правителството на Пламен Орешарски. 

Президентът категорично заяви, че няма сметки в нито една офшорна зона, включително и Кипър. 

Как лидерите на партиите видяха разговорите по време на заседанието?

По време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност ГЕРБ искаха единствено предсрочни избори. Те не желаят да приемат факта, че не спечелиха изборите убедително, за да сформира правителство и са в изолация.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседанието на съвета. Той коментира, че ситуацията е революционна от февруари. „Тогава по улиците действително имаше стотици хиляди души“, заяви още той.
Според него сега всеки има право да протестира, стига да не призовава за насилие. „Никой няма право да говори от името на всички“, допълни той. Червеният лидер осъди нападенията над партийни централи, както и агресивното държание на Волен Сидеров, демонстрирано в последните дни.

Станишев е убеден, че правителството на Пламен Орешарски работи „по новому“ и в интерес да не се повтаря на кризата от февруари и която се наблюдава и сега трябва да бъдат променени правилата. Станишев припомни и мерките на правителството, които бяха одобрени от парламента вчера.

Оценката на Цветан Цветанов, който беше представител на ГЕРБ на заседанието, пък е, че не са се разбрали по основните теми. За него основните промени в сектора на сигурността са били единствено в подкрепа на кандидатурата на Делян Пеевски.

Актуалните промени предвид сегашната ситуация в страната също няма съгласие. ГЕРБ призова за промени в Избирателния кодекс, а БСП – за изцяло нов кодекс. Цветанов заяви още, че неговата партия ще продължи да работи за предсрочни избори.

След заседанието на КСНС Волен Сидеров поиска оставка, но на президента Росен Плевнелиев, защото има офшорни сметки. Припомняме, че сутринта Сидеров предизвика прекъсване на разговорите именно с въпросите си към президента относно финансите му.

Преди ден в медиите се появи информация, че Плевнелиев е източил фирма Lindner и е сложил сумите в офшорни сметки. Бойко Борисов напусна заседанието след тези обвинения. Неговото място зае Цветан Цветанов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Ето ти едно съседно заглавие:"Девин все още е без спешна медицинска помощ"Във статията:"Припомняме, че болницата в Девин беше закрита през юли 2011 година заради дългове от 2 млн. лв. и запор на сметките, наложен от страна на кредитори. Така без здравни услуги останаха жителите на три общини - Девин, Борино и Доспат."И един въпрос с повишена трудност: Колко човека от Девин, Борино и Доспат според теб ще гласуват за ГЕРБ? Или в Сопот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
а ако дядо ти не е знаел, че БСП ще направи коалиция с ДПС, то аз знаех и пак гласувах за БСП. И преди съм казвал и пак ще го кажа-даже ДПС са по добре от ГЕРБ. Въобще-всеки е знаел за тая коалиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
абе дата:) сега...кви глупости наговори-каквато и да е била кампанията на БСП, то тя просто прекопира кампанията на Боко преди 4 год.-да припомням ли какви ги твореше в публичното пространство той? А за БСП са гласували по спомен 960 000 и още 400 000 за ДПС, те какви са? Не-живи!?! И Боко си ги изолираше предишният парламент без да му пука от това много много. И преди съм те питал-така ли би реагирал в обърната ситуация? Хората протестират(според мен) само заради едно нещо: арогантност на управляващите(не само сегашните). И ако на Боко са склони да му простят доста повече неща, то на Сергей не биха-поради куп причини:1. Българина харесва балканджийският тип-или пернишкият е може би по-точно, а не интелектуалният-т.е. обича мъж, който да лопне по масата и да отсече-няма значение, че до вечерта си е сменил още 3 пъти мнението. 2. Прилича на Живков, а както съм казвал-тук си го обичаме(и аз включително); 3. Медиите яко го подкрепяха-ще мине време преди да се размие тоя образ; и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 10 години
ГЕРБ не спечели изборите, защото не гласуваха достатъчно хора за тях! И пак няма да гласуват, защото много повече обедняха, загубиха работата си или бизнеса си, отколкото забогатяха през техния мандат. Надцакванрето с червените е кой-кого ще изклати и ще купи повече ***... Какво ще стане, ако протестите продължат, а правителството - законно избрано при спазване на всички конституционни норми, продължи да си работи? Всеки ден 5-7 хил. антикомунисти се разхождат из центъра на София и канят някакви комунисти да си ходят, и какво после? Ами ако 5-7 хил. от гласувалите за БСП излязат срещу тях и ги помолят да вървят на майната си, какво ще стане? Ами ако Местан докара 200-300 автобуса с турци от Разград, Шумен и Кърджали, какво ще стане? Мислите ли? Или това не ви е силното качество на вас капиталистите, като гледам как се развиват нещата на финансовия фронт в цял свят... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 5
antoniya_vk
преди 10 години
Може и много хора да излизат да протестират и да си казват исканията, обаче винаги ще се намерят социолози, които да твърдят, че народът не е прав и не знае за какво протестира. А колкото до офшорните фирми всички си ги имат според мене, но хайде някой да предложи наистина адекватно решение как да се избегне това, и то без да пострада никой? И не някой като мен примерно "разбиращ" от политика, защото не разбирам:), а някой със съвест и морал и да знае, да може и да го направи :)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 9
ad8
преди 10 години
Хайде хора, довечера пак да излезем да протестираме, да покажем че не искаме сегашното правителство и че то трябва да си ходи за да дойде пак Бойко. Нека да не спираме с протестите, ако трябва и цял месец излизайте и протестирайте, но да върнем Бойко и Цецо да ни управляват.И нека тази вечер да сме още повече протестиращите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
А Плевналиев дали има пари пари в офшорки, сигурно има.Аз, дето нямам пари търсех варианти как да си регистрирам такава фирма.И то да регистрирам фирма, а не да държа пари. Всичките вериги у нас, да не би да не са на офщорни фирми?Някак си много ни плъзга по надолнището тоя Сидеров и сие. И сега тая шумотевица, за криене на данъци в Европа!Разчистване на сметки, че много маймунки станаха на клона! Та то няма политик да не е запознат първо с тая опция. Всички са се заобградили с адвокати!Сидеров няма га гори в ада, той вече изгоря в собствената си глупост и продажност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Какво стана с твърдението на Сидеров, че е гласувал за да има кворум първия ден, а после е гласувал против правителството?Наистина ни мислят за глупави!Но не се обиждам, защото те си отиват!А, че има затъмнение по телевизиите, разни изказвания и "прас" пак ГЕРБ и пак Цветанов, особено оня, на предаването "Референдум" дето с половин уста сравни Пеевски с Борисов, каза го със страх, но като не му отговори никой и набра скорост като валяк по надолнище!Жалки хора, хора без морал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 10 години
Е, когато човек е *** това обикновено е за дълго :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"Сайтът на БСП (bsp.bg) беше блокиран за неопределено време заради изказване на червения депутат Христо Монов, който нарече голяма част от протестиращите интернет *** в ефира на....."Еми така става то, когато им се позволява да си мислят че са "класа" !:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още