IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса изплаща извънреден транш от 25 млн. лв. на болниците

Парите за болниците се разпределят на база субективни критерии, смята депутатът от Коалиция за България Емил Райнов

11:38 | 26.06.13 г.
Здравната каса изплаща извънреден транш от 25 млн. лв. на болниците

Надзорният съвет към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е одобрил извънреден транш за лечебните заведения за болнична помощ от 25 милиона лева. Това съобщи пред „Нова телевизия“ директорът на касата д-р Пламен Цеков.

Той уточни, че тези средства са в рамките на бюджета за годината и с тях ще се покрият всички разходи до края на май. „Това са така наречените надпрогнозни средства, които касата плаща за извършената от болниците дейност над предварително заложеното“, уточни той.

Болниците не могат да фалират заради здравната каса, категоричен бе Цеков. Той обеща, че всичко, което са изработили болничните заведения, ще бъде заплатено от касата. Но направи уточнението, че задълженията на болниците не са ангажимент на НЗОК. „Това е ангажимент на собственика на болницата. Касата изпълнява това, което е поела като ангажимент към болничните заведения“, заяви д-р Цеков.

По закон здравната каса не носи отговорност за натрупаните дългове, каза още Цеков. „Ние носим отговорност до това, което болниците са заработили за съответния месец и го изплащаме. Оттук нататък е ангажимент на ръководството на всяка една болница как ще оперира с тези средства. Категорично отказвам да ми се приписва вина, че болниците имат задължения или че са пред фалит“, каза шефът на касата.

Той препрати въпроса към ръководителите на лечебните заведения.

По повод на проблема с недостига на лекарства Цеков призна, че заради натиска, оказан от касата върху дистрибуторите да намалят цените, вече около 40 медикамента са спрени от продажба. Търговците загубиха интерес да ги продават на нашия пазар, каза той.

Пламен Цеков отхвърли информацията, че здравната каса е в свръхпреразход. „Преразход има само при

онколекарствата от 30 милиона лева”, заяви д-р Цеков. „Бюджетът на касата обаче е стабилен, не превишаваме почти никъде с изключение на болничната помощ”, заяви Цеков.

Междувременно в интервю за TV7 депутатът от "Коалиция за България" Емил Райнов заяви, че таксата за личен лекар за пенсионери ще бъде 1 лев, а разликата  ще се поема от държавата, както беше до 2009 г. Той посочи, че намаляването на таксата най-вероятно ще стане факт от 1 януари 2014 година.

Райнов отрече тезата на Пламен Цеков, че касата има достатъчно пари в резерв и няма да фалира, като посочи, че „в момента се представят едни отчети и касата заплаща и няма идея какво се случва с парите".

Той бе категоричен, че членовете на надзора на касата нямат достъп до информация, нито депутатите. „Там са нашите и вашите пари и никой не знае какво се случва и ще искаме прозрачност по всички правила", заяви Емил Райнов.

Според него на база субективни критерии от шефа на здравната каса се разпределят парите по болниците и в последните четири години най-голямата тайна е коя болница колко пари е получила. "Представителят на надзора да си припомни, кой нареди в края на април да се изплатят пари на частни болници, които току-що бяха сключили договор със стара дата от първи януари", прикани Райнов.

Той обяви, че в края на май е бил отворен резервът на здравната каса, за да се вземат пари да се платят лекарствата. „Вчера отново се е състоял поредният неудобен съвет, на който отново са се взели пари от резерва, каза депутатът, като направи уточнение, че до момента преразходът е около 150-200 милиона лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още