IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на здравната каса предлага лечението на онкоболните пак да се плаща от държавата

Преразходът за онколекарства ще достигне 30 млн. лева през тази година, но ще се покрива с пари от здравни вноски, а не с резерва на касата

21:19 | 27.06.13 г.
Шефът на здравната каса предлага лечението на онкоболните пак да се плаща от държавата

Да бъде създаден отделен фонд, който с държавни средства да финансира скъпоструващите лекарства за лечение на онкологични заболявания. Тази идея лансира управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков пред членовете на парламентарната здравна комисия, предаде БТА.

Цеков подчерта, че има преразход за скъпоструващите лекарства за онкоболни, но допълни, че той вероятно ще бъде компенсиран със средства от здравноосигурителни вноски.

До края на годината се очаква преразходът за онколекарства да достигне 30 млн. лева, предаде БНР. Повече от предвидените ще бъдат и харчовете на болниците, допълни Цеков. Същевременно обаче през миналата година са били събрани 82 млн. лева здравни вноски над предвиденото. Касата ще иска от финансовото министерство да й разреши да ги харчи за здраве още през тази година.

Цеков отчете още, че за първото полугодие има само 213 хиляди лева останали неразплатени задължения към договорните партньори.

Шефът на здравната каса уточни, че резервът на институцията е 269 млн. лева и все още не е отварян. Той допълни, че парите няма да се ползват за покриването на преразхода за онколекарства.

Комисията изслуша и здравният министър Таня Андреева. По думите й няма никаква готовност да се въведат като механизъм за плащане диагностично-свързаните групи на мястото на клиничните пътеки.

Междувременно от онкологичната болница в София съобщиха, че от утре сутрин медиците от лечебното заведение започват протест. Причината е решението на принципала – Министерство на здравеопазването, за смяна на борда на директорите, с което са освободени доц. Лилянда Тодорова Еленкова и проф. д-р Страшимир Иванов Каранов, а на тяхно място са назначени доц. д-р Петранка Петрова Кънева – Троянова и Ласко Велик Лазаров.

Новоназначената доц. д-р Петранка Петрова Кънева – Троянова, е бивш изпълнителен директор на болницата, чийто мандат беше преждевременно прекратен поради установени административни нарушения, припомнят от лечебното заведение. Нейният пост беше поет от доц. д-р Здравка Валерианова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още