IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК предупреди за изкривявания на енергийния пазар

Регулаторът посочва основните проблеми и ролята на енергийната борса за подобряване на прозрачността в сектора

18:28 | 04.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗК предупреди за изкривявания на енергийния пазар

Квотният принцип при изкупуването на електрическа енергия от производителите е предпоставка за неравнопоставеност между участниците на пазара. Това са част от изводите, които направи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в своя анализ, посветен на сектора на енергетиката.

Негативно на пазара се отразяват и дългосрочните договори за изкупуване на енергия, като и липсата на функционираща енергийна борса.

КЗК обръща сериозно внимание на борсовия пазар на електрическа енергия. Според оценката на регулатора той ще доведе до постигането на реален модел, чрез който пазарните принципи ще бъдат приложени в енергетиката.
„Действаща борса ще премахне необходимостта от периодично организиране на търгове от големите производители, които са показали редица несъвършенства през годините", се казва в обзора на сектора.

От комисията предлагат търговията на борсовия пазар да се осъществява всеки ден, в интервала от 10 часа до 11.30 часа (българско време). Обявяването на резултатите е до 12.00 часа в деня на търговия. На борсовия пазар да се търгуват продукти, съответстващи на двадесет и четири (24) интервала на доставка, всеки с продължителност от един час, като първият интервал на доставка започва от полунощ часа в деня на доставката.

По този начин ще бъдат създадени условия за формиране на конкурентен, прозрачен и недискриминиран пазар на електрическа енергия.

Енергийната борса ще насърчи и конкуренцията и ще позволи включването на нови участници на пазара.

От КЗК отчитат като проблем и високата концентрация на пазарна сила в рамките на едно предприятие – Български енергиен холдинг (БЕХ). То е от естество да влияе върху развитието на конкуренция не само на пазара на производство, но и на свързаните с него пазари.

За негативното влияние на мегаструктурата предупреди и Европейската комисия в своя одит на сектора. На този етап обаче управляващите не планират промени, мотивирайки се с големите проекти, които управлява холдингът. 

Друг проблем за развитието на конкурентната среда на пазара на търговия с електрическа енергия по свободно договорени цени е липсата на прозрачна и точна процедура за смяна на доставчика от крайни клиенти, отбеляза още КЗК в своя анализ.

Липсва информираност на клиентите, налице са и технически пречки, които се състоят в изискването за почасово планиране на потреблението, с цел крайният потребител да може да подава прогнозните стойности за електроенергия на своя доставчик, на база на които да закупува енергията.

За да може да предложи цена на електроенергия от страна на търговеца, крайният клиент следва да се снабди със „стандантизиран товаров профил”, а именно – история на потреблението му. Непредоставянето или затрудненият достъп до тази информация се явява съществена пречка с оглед протичане на процедурата по смяна на доставчика.

В същото време, съгласно Директивата, тази информация следва да се предоставя безвъзмездно и по желание на клиента от досегашния краен снабдител.

Анализът, посветен на енергетиката, изготвен от КЗК, вече е изпратен на министъра на икономиката и енергетиката и на Народното събрание, за да могат да бъдат предприети мерки за премахването на изкривяването на пазарната среда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още