IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три пълни седмици #ДАНСwithme

От утре протестът срещу правителството става целодневен

21:44 | 04.07.13 г. 100
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пред сградата на Парламента се озоваха стотици разноцветни балони с едно послание - Оставка! <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пред сградата на Парламента се озоваха стотици разноцветни балони с едно послание - Оставка! Снимка: Ройтерс

Вече 21-ви ден продължават протестите в столицата и други големи градове срещу правителството на Пламен Орешарски. След пиенето на кафе тази сутрин пред парламента, отново с оригинални лозунги, "въоръжени" със свирки, тромби и националния трибагреник, протестиращи се събраха тази вечер в 18.30 часа пред Министерския съвет в центъра на София.

Припомняме, че на шествията и митингите в страната старт бе даден на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, отменен по-късно от Народното събрание. 

Протестните демонстрации и днес започнаха още рано сутринта. Бяха издигнаха плакати "Това не е серенада! Оставка!" и "Харчите бюджета, а? Идват избори". Началото на 21-ия ден от масовите протести под наслова #ДАНСwithme, бе белязано от леки пререкания между протестиращите и шофьор на бус, настояващ да премине пред бул. "Цар Освободител". След намесата на полицията бусът обърна и така бе избегнат по-сериозен инцидент.

Обстановката около МС тази вечер по традиция е спокойна, полиция охранява сградите на Министерския съвет, президентството, на Народното събрание и офисите на политическите партии. 

"Не сме тук на разходка, тук сме, за да ви изпратим. Довиждане, довиждане!". С такъв надпис хората призоваваха правителството да подаде оставка. Група джаз музиканти поддържаха настроението с импровизации пред фонтана до президентството.

Част от протестиращи раздаваше надути балони с надпис „Оставка”, като целта бе останалите участници да ги пукат. „Таз година дупка - догодина пропаст”, „България, събуди се” са част от другите издигнати плакати.

В 19.30 часа в пространството пред  Министерския съвет по данни на МВР се бяха събрали около 3000 души. По-късно шествието се насочи по обичайния си вече маршрут - към парламента, "Орлов мост", а после - към НДК и централите на ДПС и БСП.

Пред сградата на Народното събрание част от шествието забави ход, за да „подари“ шарени балони с надпис „Оставка“ на депутатите. 

Пред НДК тази вечер се събраха и поддръжници на правителството на Пламен Орешарски. Организацията и на този митинг се прави чрез социалната мрежа Facebook.

Повече от 30 души блокираха кръстовище в центъра на Сливен днес в знак на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. В 17,30 часа протестиращите преградиха за около 15 минути кръстовището "Розова градина", като блокадата започна с минута мълчание в памет на починалия в София полицай. Заради пиковия час се образува голямо задръстване и движението се измести към странични улици, предаде Dnes.bg.

Въпреки това не се стигна до сблъсъци, а някои от преминаващите водачи изразиха подкрепата си към протестиращите със скандирания "Оставка!".

Протести срещу кабинета имаше и в Пловдив, Варна, Бургас.

От утре пък организатори на демонстрациите предвиждат целодневен протест с начало 8.00 до 17.00 часа в карето пред Народното събрание и площад "Св. Александър Невски". За мероприятието е била уведомена и Столичната община. 

Всичко за протестите четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

89
rate up comment 2 rate down comment 0
naso_fr
преди 10 години
Така е желе, Пашата мина през Париж вчера да ми остави едни пари ;)Прозорлив си, браво!Изцапка ли се и под тази статия, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 0 rate down comment 4
jelenski
преди 10 години
Герб източиха държавата и сега влагат безумни пари в купуването на протести, коментатори и блогъри само и само да саботират работата на правителството, въпреки, че дори и от Европа им казаха да преживеят загубата и да отиват да работят за избирателите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 6 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Обичам Ви хора! Борете се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 2 rate down comment 0
naso_fr
преди 10 години
Ти си соц гъзенце, комсомолски тузар. Браво!Айде сега по темата за порно-сценария 'Олигарски', коментари 54, 55, 56...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
и още нещо-аз проблеми с плащането на тока нямам:) и както виждаш и свободно време имам-иначе нямаше да се занимавам да ти падам до нивото. А ти определено си от тая категория-***-да ползвам модерната дума за твоето племе-между другото до колкото на мен ми е известно пръв политик, който я ползва е един...Гогов му е фамилията, ама не му помня първото заглавие-той много прилича на теб:). Слепец без цел и без мисъл-ако смяташ, че рушейки градиш-в грешка си голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
сега, разбираш ли защо ти казах-без лозунги?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 0 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
след него и Джак Изкормвача да сложиш пак ще е нормално. Въобще не е популистки-аз съм яко за вдигането на социалните плащания-даже само заради това трябва да си изкара пълният мандат това правителство-щото държавата като обединение е създадено хората да живеят по-добре. *** теб ти е къс хоризонта и не го схващаш така. Кой беше старият председател на борда на директорите на АЕЦ Козлодуй помниш ли? Марина Армутлиева на 28 години(трябваше да се постарая да я издиря как се казваше). Та след нея всеки ми изглежда прекрасен. Не се хващай как се е изказал, а какви действия прави Орешарски-вдига социалните плащания-евала за което. А какво се лъже-имаш сайта на мин. фин. и на бнб. виж като дойдоха герб на власт кво беше виж какво е сега-преди Орешарски именно го остави в предното състояние. От негова гледна точка може би изгледа апокалипсис. Шамари от ЕС?!?!?!?! Абе, слепецо-ПЕС е една от най-големите европейски партии и председателя и седи зад правителството на Орешарски-това е "шамара" от ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
добре насе-ето ти отговорите:Тоя премиер казва това, за което предишният нямаше дупе-че ГЕРБ заталачиха така нещата, че ще загубим делото. Поне гледа истината в очите. Аз съм за строежа на Белене-не виждам противоречие с мен тук. Смяташ, че министрите в другите правителства са знаели предварително зам. министрите си ли? Мая Манолова едно нещо направи както трябва-спря огромна фалшификация-за което червена точка от мен. Това за зам. мин. на образованието не знам за какво говориш. От 25 год. имахме един ефективен мин. на образованието-Даниел Вълчев(с червена биография). Здравният министър никъде не е зовал за такова нещо-това е откровена манипулация. Иначе аз съм против връщането на режима. При все, че е икономически обусновано. Пеевски в момента не е шеф на нищо, освен на вестниците, които вдигнаха тиквоня на власт-та за мен лично това е отпаднало като причина. Аз за Сидеров не отговарям-нито ми е симпатичен, нито съм му привържаник. Предишният шеф на тая комисия е Яне Янев-след него и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 5 rate down comment 0
naso_fr
преди 10 години
Точно тази теза е оборена от протесиращите. Те са средната класа на българия и при тях простата нужда от това да си платят сметката за тока не съществува толкова силно колкото при бедните.Те постигат своя успех и това вече е видно. От сега нататък ВСЯКО едно правителство ще се съобразява с гражданите. Протестиращите извадиха мирните протести и това оръжие е БЕЗЦЕННО. Безсилни са управляващите и пратиха Волен-Болен ама не можа да ги провали и другите платени провокатори от разни клубове по ММА също. ТАКА СЕ ПРАВИ протест с ДЪЛГОТРАЙНИ резултати.Не само този протест, а всяко едно следващо управление, всеки нов гаф трябва да вади хората на улицата, за да има бърза корекция. Иначе България загива! Чудо ще ни спаси от колапс в следващите 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 3 rate down comment 0
naso_fr
преди 10 години
корекция, коментарите са 54, 55, 56
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още