IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три пълни седмици #ДАНСwithme

От утре протестът срещу правителството става целодневен

21:44 | 04.07.13 г. 100
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пред сградата на Парламента се озоваха стотици разноцветни балони с едно послание - Оставка! <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пред сградата на Парламента се озоваха стотици разноцветни балони с едно послание - Оставка! Снимка: Ройтерс

Вече 21-ви ден продължават протестите в столицата и други големи градове срещу правителството на Пламен Орешарски. След пиенето на кафе тази сутрин пред парламента, отново с оригинални лозунги, "въоръжени" със свирки, тромби и националния трибагреник, протестиращи се събраха тази вечер в 18.30 часа пред Министерския съвет в центъра на София.

Припомняме, че на шествията и митингите в страната старт бе даден на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, отменен по-късно от Народното събрание. 

Протестните демонстрации и днес започнаха още рано сутринта. Бяха издигнаха плакати "Това не е серенада! Оставка!" и "Харчите бюджета, а? Идват избори". Началото на 21-ия ден от масовите протести под наслова #ДАНСwithme, бе белязано от леки пререкания между протестиращите и шофьор на бус, настояващ да премине пред бул. "Цар Освободител". След намесата на полицията бусът обърна и така бе избегнат по-сериозен инцидент.

Обстановката около МС тази вечер по традиция е спокойна, полиция охранява сградите на Министерския съвет, президентството, на Народното събрание и офисите на политическите партии. 

"Не сме тук на разходка, тук сме, за да ви изпратим. Довиждане, довиждане!". С такъв надпис хората призоваваха правителството да подаде оставка. Група джаз музиканти поддържаха настроението с импровизации пред фонтана до президентството.

Част от протестиращи раздаваше надути балони с надпис „Оставка”, като целта бе останалите участници да ги пукат. „Таз година дупка - догодина пропаст”, „България, събуди се” са част от другите издигнати плакати.

В 19.30 часа в пространството пред  Министерския съвет по данни на МВР се бяха събрали около 3000 души. По-късно шествието се насочи по обичайния си вече маршрут - към парламента, "Орлов мост", а после - към НДК и централите на ДПС и БСП.

Пред сградата на Народното събрание част от шествието забави ход, за да „подари“ шарени балони с надпис „Оставка“ на депутатите. 

Пред НДК тази вечер се събраха и поддръжници на правителството на Пламен Орешарски. Организацията и на този митинг се прави чрез социалната мрежа Facebook.

Повече от 30 души блокираха кръстовище в центъра на Сливен днес в знак на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. В 17,30 часа протестиращите преградиха за около 15 минути кръстовището "Розова градина", като блокадата започна с минута мълчание в памет на починалия в София полицай. Заради пиковия час се образува голямо задръстване и движението се измести към странични улици, предаде Dnes.bg.

Въпреки това не се стигна до сблъсъци, а някои от преминаващите водачи изразиха подкрепата си към протестиращите със скандирания "Оставка!".

Протести срещу кабинета имаше и в Пловдив, Варна, Бургас.

От утре пък организатори на демонстрациите предвиждат целодневен протест с начало 8.00 до 17.00 часа в карето пред Народното събрание и площад "Св. Александър Невски". За мероприятието е била уведомена и Столичната община. 

Всичко за протестите четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

79
rate up comment 2 rate down comment 0
naso_fr
преди 10 години
Пълниш дискусията с глупости и посредствени анализчета.Дал съм ти конкретни точки от порно-сценария 'Олигарски' в коментари номер 55, 56, 57. Ако имаш умствен капацитет се ангажирай с коментар.Ти си танциорко, преди 18 часа на пилоните ще ни огрееш ли с нещо по темата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
хубаво-имаш повече дар слово от мен. И умееш да ги поднасяш по-меко нещата. Ама то е щото сам си си казвал, че ЕГН-то ти почва с 5:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
ама дата-учудвам се-какво искаш да ми кажеш-че нямам право да искам да остане правителството ли? Че някой друг има повече права от мен като единица човек ли????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
някоя друга приказка за световната конспирация от някой просветен нямаш ли? Абе, ти телевизия алфа ли гледаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 10 години
Вие що говорите глупости постоянно бе ? Как да няма искане ?Искането е едно и е просто : оставка . Никой не ще да ви гледа , камо ли да говори с вас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
аз на тая тема съм говорил с теб-за другата тема говоря:) няма да се обаждам много много-не ми е специалност и имам повърхностни познания, но това което си цитирал там (за дефицита и за растежа) не съм съгласен с него-казвал съм ти и къде има коментари от по-добри от мен. Освен това Калин Христов е в предишното правителство-до колко е обективен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Много сте се разпенили тука гледам... хехе... Направо дим и мисъл...! хаха!Аз пък да ви кажа, тез протести никога няма да станат достатъчно масови, нито достатъчно агресивни, защото не са мотивирани от някаква нужда. Това си е някакъв хепънинг за по бира и малко да вдигнем шум, за да мине времето. Ядрото е от хора без работа, но не и без доходи. Интелектуалният мотор си личи по звука - разочаровани седесари. Покрай тях се събират лапета, които цял ден лъскат клавиатурите в някой офис и се надъхват във ФБ, за да правят "нормална": държава. Нормална като коя? Турция, Гърция, Испания, Италия, Франция....? Всичко ври! Нормална...ала-бала...Тези прорести са ялови, защото нормалните хора не ги подкрепят! Те не искат червените, но много повече не искат Боко! Страх ги е, че ако бутнат тези мазници, ще върнат Боце, а покрай него ще ги яхнат Кунева, Надка, Костов и др. "десни" фенове на "фискалната дисциплина", а ножът е до кокала! Хората мислят със стомасите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 2 rate down comment 0
Slavvi
преди 10 години
Календарчо, ти откри топлата вода със своето разследване, а умопомрачаващите изводи от него са стил "Дявола чете Евангелието". Когато казах "***", говорих принципно, но пък искрено ме радва факта, че успя да се припознаеш в това определение. И Календарчо никак не ти отива, смени си ника на 9.IX. Относно нападките, naso_fr ти изреди факти за твоя любимец, ти изля един камион с помия върху него. И после как да не те нарече човек ***? Даже ти е малко. Бих ти препоръчал една книжка "Златото на партията" от Игор Бунич. Малко да осветлиш глЪвЪтЪ си.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 0 rate down comment 2
sonka.74
преди 10 години
Това не са протести, а платени агитки, които искат оставка заради самото искане. Нямат никаква кауза, когато ги питат защо искат оставка на правителството и парламента - отговарят че по принцип са против управлението от 23 години насам?!? Демонстрират пълна липса на здрав разум, защото едни нови избори ще възпроизведат абсолютно съкщия състав на парламента, и евентуално същото правителство, но ще семе затънали още по-дълбоко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
ама ти на протестите какви хора смяташ, че има-нали насо, ако беше в бегето той щеше да е там, а славчо най-вероятно е там от 9:30 и просто се е прибрал да прилапа два три залъка и да ми драсне два реда:)Кои точно хора смяташ, че протестират:) по-умните, по-честните ли? Те имат работа и ангажименти. И да са отишли надали са всеки ден там-поради горните причини.Иначе и аз доста четох преди първият си коментар. Ама славчо е по-компетентен от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още