IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три пълни седмици #ДАНСwithme

От утре протестът срещу правителството става целодневен

21:44 | 04.07.13 г. 100
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пред сградата на Парламента се озоваха стотици разноцветни балони с едно послание - Оставка! <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пред сградата на Парламента се озоваха стотици разноцветни балони с едно послание - Оставка! Снимка: Ройтерс

Вече 21-ви ден продължават протестите в столицата и други големи градове срещу правителството на Пламен Орешарски. След пиенето на кафе тази сутрин пред парламента, отново с оригинални лозунги, "въоръжени" със свирки, тромби и националния трибагреник, протестиращи се събраха тази вечер в 18.30 часа пред Министерския съвет в центъра на София.

Припомняме, че на шествията и митингите в страната старт бе даден на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, отменен по-късно от Народното събрание. 

Протестните демонстрации и днес започнаха още рано сутринта. Бяха издигнаха плакати "Това не е серенада! Оставка!" и "Харчите бюджета, а? Идват избори". Началото на 21-ия ден от масовите протести под наслова #ДАНСwithme, бе белязано от леки пререкания между протестиращите и шофьор на бус, настояващ да премине пред бул. "Цар Освободител". След намесата на полицията бусът обърна и така бе избегнат по-сериозен инцидент.

Обстановката около МС тази вечер по традиция е спокойна, полиция охранява сградите на Министерския съвет, президентството, на Народното събрание и офисите на политическите партии. 

"Не сме тук на разходка, тук сме, за да ви изпратим. Довиждане, довиждане!". С такъв надпис хората призоваваха правителството да подаде оставка. Група джаз музиканти поддържаха настроението с импровизации пред фонтана до президентството.

Част от протестиращи раздаваше надути балони с надпис „Оставка”, като целта бе останалите участници да ги пукат. „Таз година дупка - догодина пропаст”, „България, събуди се” са част от другите издигнати плакати.

В 19.30 часа в пространството пред  Министерския съвет по данни на МВР се бяха събрали около 3000 души. По-късно шествието се насочи по обичайния си вече маршрут - към парламента, "Орлов мост", а после - към НДК и централите на ДПС и БСП.

Пред сградата на Народното събрание част от шествието забави ход, за да „подари“ шарени балони с надпис „Оставка“ на депутатите. 

Пред НДК тази вечер се събраха и поддръжници на правителството на Пламен Орешарски. Организацията и на този митинг се прави чрез социалната мрежа Facebook.

Повече от 30 души блокираха кръстовище в центъра на Сливен днес в знак на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. В 17,30 часа протестиращите преградиха за около 15 минути кръстовището "Розова градина", като блокадата започна с минута мълчание в памет на починалия в София полицай. Заради пиковия час се образува голямо задръстване и движението се измести към странични улици, предаде Dnes.bg.

Въпреки това не се стигна до сблъсъци, а някои от преминаващите водачи изразиха подкрепата си към протестиращите със скандирания "Оставка!".

Протести срещу кабинета имаше и в Пловдив, Варна, Бургас.

От утре пък организатори на демонстрациите предвиждат целодневен протест с начало 8.00 до 17.00 часа в карето пред Народното събрание и площад "Св. Александър Невски". За мероприятието е била уведомена и Столичната община. 

Всичко за протестите четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

99
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
тук вече почват да прозират герберските ти симпатии...вече си говорим:) Не забравяй, че в конкретният случай "тия" са прокурора на ГЕРБ, или това шефа не дава да се казва по форумите:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Прокуратурата повдигна второ обвинение на ЦветановОтказал е СРС-та за крадци на катерушка Ха ха ха ха ..! Да не забравят да му забранят да излиза от дома си! Престъплението което готвят да му вменят е много сериозно! :D :D .....Щеше да е смешно ако не е тъжно! Ще вземат и ще ни изхвърлят от Европа. Тия нямат аналог в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
97
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
едно уточнение бързо-аз признавам, че моята история е измислена:) Може и да се е случвала някъде, но аз нямам такава информация:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
96
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
еее...страхо, моля те...не падай толкова:) или пък-ти си знаеш-ако ти е удобно толкова ниско...ама чуй как звучи: аз имам един познат, оня ден докато обядвал, чул нещо на съседната маса от едни дето ги вижда за първи път и те си говорили, че довечера ще ходят да изкарат по 50-60 лв на митингите.Достоверно а? Между другото на мен по-ми се вярва моята глупост да е истина-просто щото няма много дърти хора(така предполагам, не съм в бранша) по кастинг агенциите, а в 18:30 са основно пенсионери. А и вярно БСП няма интерес от протеста в 18:30, та съвсем ме съмнява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
95
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
".....Жената, чиято анонимност запазваме, разказа как на неин роднина пенсионер са предложени 10 лева за един час стоене с другите баби и дядовци на митинга в подкрепа на правителството Орешарски. Там се събирали много хора, регистрирани в кастинг агенции, разказа жената. Тя самата твърди, че е разпознала няколко лица, които е виждала и в тв реклами...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
94
rate up comment 1 rate down comment 0
novak li sam
преди 10 години
"Kalendar е преминал в атака! :D :D По едно време зацикли след очевадната наглост на кумирите си но се е окопитил. :D Напада наред главно с опити да омаловажи изказващите мнения. Напипал е нова тактика. Като няма какво да каже по тезата, опитва да принизи поддържащия е. :D Типично за новата Санишевска линия на партията му. :D "Ако на това мнение се сменят Kalendar със STRAHO и Станишевска с "не знам коя харесва STRAHO" пак ще е валидно мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
93
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
обаче вярно ме разсмя:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
92
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
хехе:) тоя път ще погледна с хумор на изказването ти:) в същност истината е мноооого по-проста-жена ми е на гости при техните и два дена умирам от скука. Споко-утре се прибира:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
91
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Kalendar е преминал в атака! :D :D По едно време зацикли след очевадната наглост на кумирите си но се е окопитил. :D Напада наред главно с опити да омаловажи изказващите мнения. Напипал е нова тактика. Като няма какво да каже по тезата, опитва да принизи поддържащия е. :D Типично за новата Санишевска линия на партията му. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
90
rate up comment 0 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
Селски, само като ти гледам езика и ми става ясно, че си мияч на чинии, от който зависи само да си цъка 2-3 плюса в нета:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още