IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Терзиева: Ще проверим качеството на всички пътища в гаранция

Възстановена е строителната дейност по закъснелия участък на „Марица”, твърди регионалният министър

11:13 | 06.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Некачествените пътища в гаранция ще бъдат ремонтирани за сметка на изпълнителя. <em>Снимка: БТА</em></p>

Некачествените пътища в гаранция ще бъдат ремонтирани за сметка на изпълнителя. Снимка: БТА

Магистрала „Тракия“ ще бъде открита преди крайния срок за завършването ѝ – 15-и юли, обяви в предаването „Седмицата” на Дарик регионалният министър Десислава Терзиева. 

Тя не пожела да назове конкретната окончателна дата за откриването на магистралата, която щяла да стане ясна в близките дни. По думите на министъра забавянето на строежа е заради желанието на администрацията за качествено полагане на асфалта, което е приключило вчера. „След откриването на цялата „Тракия” до морето ще се стига за 3 часа”, допълни министърът.

Терзиева заяви и готовност на откриването на магистралата да бъдат поканени всички министри и министър-председатели, работили по проекта. „Аз винаги съм се чудила, когато някой каже „аз дадох парите”, „аз открих”, защото проектите започват при един министър, а се приключват при друг”, коментира Терзиева. 

Ресорният министър обяви също, че във ведомството е назначена комисия, която да направи преглед на всички пътища в страната, които са в гаранция, защото основният проблем в България бил „бързата, но некачествена работа”. Ако групата констатира некачествено полагане на асфалт, то разходите за ремонта ще бъдат поети от строителя. 

По думите на министъра до края на юли ще бъдат поставени 44 химически тоалетни в участъка на „Тракия“, който бе пуснат по-рано, но по него няма нито бензиностанции, нито тоалетни. Според Терзиева държавата не си е свършила работата, защото е трябвало да се предвиди създаването на подобни обекти по трасето, а в момента там не са прокарани дори ток и вода.  

Министърът обяви също, че ведомството ще създаде екшън-план за изграждането на магистрала „Марица”, чието строителство се забавя, а по информация на министерството забавянето в изграждането е заради финансови проблеми на изпълнителя на единия лот. МРРБ дори е предупредило строителя, че може да прекрати процедурата, но преди дни комисия е констатирала, че строителството е възстановено. 
 
Отчуждителните процедури по магистрала „Струма” са приключили и след законодателните промени по структурата на Министерския съвет (разделянето на регионалното министерство и министерството на инвестиционното проектиране) ще бъде издадено разрешение за строеж до Благоевград. Отчуждителната процедурата е на обща стойност малко над 2 милиона лева и се осигурява от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Трасето на цялата автомагистрала е с дължина 150 км и е част от Общоевропейски транспортен коридор 4.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още