IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция: Вслушайте се в гражданското общество

Принадлежността към ЕС е цивилизован избор, а олигархичният модел не е съвместим с него, пишат двамата посланици в София Филип Отие и Матиас Хьопфнер

11:39 | 08.07.13 г. 90
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Филип Отие, посланик на Франция (вляво), и германският посланик Матиас Хьопфнер. <em>Снимка: Посолство на Франция в София</em></p>

 Филип Отие, посланик на Франция (вляво), и германският посланик Матиас Хьопфнер. Снимка: Посолство на Франция в София

В безпрецедентно общо становище посланиците на Германия и Франция в София призоваха за „отказ от олигархичния модел" на управление, заради който вече четвърта седмица гражданите в България протестират срещу политическия модел и кабинета Орешарски.

"Германия и Франция, както всички свои европейски партньори, наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България, втората за по-малко от шест месеца: криза на доверие в начина на управление на страната, както показват протестите, се казва в съвместното изявление на Филип Отие, посланик на Франция, и Матиас Хьопфнер, посланик на Германия.

„Ясно е вече, че българското общество изисква настойчиво неговият политически, административен, съдебен и икономически елит да изповядва принципите на обществения интерес. Очевидно е, че то се притеснява от проникването на частни интереси в публичната сфера“, пишат двамата посланика. 

„Необходимостта да се назначават на публични длъжности безспорни личности – компетентни, които поставят общественото благо над личните си цели и са в състояние да устояват на натиск – е очевиден факт в демократичните страни. Това предполага прозрачни и обмислени процедури. В България, както и в другите страни, това безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности на страната в стремеж към независимост. Във всички тези области, непрозрачните назначения могат единствено да бъдат в полза на корупцията и организираната престъпност“, се казва още в обявената днес съвместна позиция на посланиците на двете страни.

Според двете страни демокрацията не може без плурализъм на медиите. „Все повече български граждани и европейските партньори на България се притесняват от нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото. Плурализмът на медиите предполага и ефективна нормативна база за борба с концентрациите, за прилагането на която да следят ефективно компетентните институции.

Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор. Олигархичният модел не е съвместим с него, нито в България, нито другаде: той може да доведе единствено до образуването на „държава в държавата”, казват още двамата дипломати.

Според тях настоящата криза на доверие не трябва да води до поддаване на песимистични виждания за бъдещето на България, а точно обратно - тя отразява твърдата воля на българите да видят, че управлението на страната е в услуга на обществения интерес.

„Чудесна новина е, че гражданското общество е в подем със своя граждански дух, привързаност към демокрацията и отказ да се поддаде на провокациите, със своята загриженост за бъдещето. Уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество. Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така както и на бъдещето на България“, се казва още в становището на двете страни.

„Държим да приветстваме решителността на президента Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика. Ролята на гарант на институциите и на единството на нацията, която изпълнява държавният глава, е от първостепенно значение при настоящите обстоятелства и заслужава уважение.

Парламентът е естественото място за водене на политически дебат. И този дебат предполага всички избрани политически партии да участват в него. За сметка на това, проявата на екстремизъм и изпълнените с нетърпимост и ксенофобия изказвания, призивите към расова, етническа или религиозна омраза и към насилие, провокациите и нарушенията на обществения ред са недопустими, особено в рамките на държава членка на Европейския съюз; и е очевидно, че в една правова държава те трябва да бъдат санкционирани, от момента, в който са в разрез със закона“, завършва още декларацията.

Двете страни подчертават още, че доброто управление на България е в интерес на всички българи, но също така е и в интерес и на всички европейци: в качеството им на данъкоплатци (около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци), защото икономиките са взаимообвързани и „защото нашите съдби занапред са свързани“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

90
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
така за ВМЗ-според сестра ми: тихомълком са уволнили маса хора и са неясно с бъдещето-за коя сметка питаш? Имай предвид, че завода е бил 12-14 000(края на '80). В момента са около 3 000 и пак са много. Вината(според сестра ми) е на всяко едно правителство от Виденов насам(нея цитирам). Продукцията към днешна дата се пласирала само в третият свят-само там имало пазар за това. Та питай ме пак-коя сметка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
чакай, бе страхо... и ти и бегемана сега ми се изкарвате егати колко неутрални-това ли е новата партийна линия. Все едно не си спомняш кога съм те нареждал, че си гербер. От кога смени така боята? Срам нямаш ли? И в крайна сметка каква ти е позицията към днешна дата-ако утре са изборите за кого ще гласуваш и защо???А тия избиратели така ги одират, че чак в долният пост си написал коренно противоречащи на това твърдение неща. Аз лично не знам кой плати сметката-ама ако искаш да си звънна на родата във Сопот-те ще си ми кажат. Но знам, че по времето на шефа ти стана известен тоя проблем-който помириса, той подмириса е малко работата ми се струва, ако ми позволиш:) ПС: Това за 150% лихва не го разбрах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Ти лично разбра ли КОЙ ПЛАТИ сметката на завода в Сопот например? А кой изхарчи парите на работниците и служителите? Ако да кажи, чии интерес защити партията ти? С чии пари се "купи питата за помена"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"ляво" и "дясно" са идейни течения в политиката Календаре. У нас идейност в политическия живот няма от времето на Т. Живков! :) ... Да не говорим че масата от избиратели изобщо си нямат хабер що за животни са тези "ляво" и "дясно" Типичен пример са избирателите на твоята партия. Дано и този път като ги "одерат" да се светнат чии всъщност интереси браните! Дано са научили урока за който така скъпо плащат! Макар, гледайки образователния им профил дълбоко да се съмнявам! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"1. Защита на лекари и учители от посегателства2. Правителството спира повишаването на пенсионната възраст3. Обезщетението за гледане на дете през втората година от майчинството да се увеличи от 240 на 310 лева".............. и т.н! Хубави са тия неща Календаре. Няма спор! Аз също винаги съм бил за действия в тази посока! Проблема е, че ще ни излязат СОЛЕНИ! Сметката която ще им платим /НА "БЛАГОДЕТЕЛИТЕ"/ за "благинките", не само ще ги обезмисли, но и ще ни направи по бедни! Нещо, като да си теглиш заем с ОГРОМНА лихва /да речем от 120-150%/, за да си платиш парното, а повишението на което можеш да разчиташ на заплатата ти да е 10%! Разбираш ли? "Консултантските " многократно ще надвишат стойността на благото което ще получим! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
и аз пак имам някакви минуси без аргументи насреща...Абе...ако т. нар. "дясно" иска да каже нещо-не го спирам:) Ако пък му липсва капацитет да извади логическо обоснован аргумент-моля, централата на ГЕРБ ли...там президента ли...да измислят нещо-все един интелектуалец(говоря за истински) ще да е с дясно ориентиране. Не говоря за Едвин, а за истински интелектуалци:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
Сегашният собственик на Кремиковци не може да го продаде преди да разчисти терена и се чуди как да го направи за възможно най-малко пари. Ако си чул друго-в грешка си. И съм 99% сигурен, че няма да даде един лев за ЦСКА, или за друг отбор. Иначе и аз не знам защо Лупи е навън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Мен ми направи впечатление новината от днес:Бившият президент на ЦСКА Александър Томов заяви, че сделката за придобиването на акциите на клуба от бизнес-кръга "Червени шампиони" е на 90 % сигурна.Таен бизнес кръг направи врътка и купи ЦСКА. Дали случайно или не червения Лупи се появи точно след като се оформи новото управление на БСП. Този човек вместо да е в затвора той отново е пълен с капитали. Скоро не се ли чу и за някакъв интерес към каквото е останало от Кремиковци? Не че нещо, ама аз не вярвам в съвпадения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
http://e-vestnik.bg/18051/ikonomediyno-litse-na-protesta-borisov-nadezhda-na-novoto-dyasno/айде малко и това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
дечко:) http://genek.info/?p=26782е разгледай това:) не съм го писал аз, ама заглавието кърти:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още