IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Изборите са демократичен изход от кризи

Росен Плевнелиев се обяви против разделението на българските граждани, което винаги се обръща срещу тези, които се опитват да го направят

15:43 | 05.07.13 г. 50
Плевнелиев: Изборите са демократичен изход от кризи

"Нищо не може да ме убеди, че изборите са вредни", заяви българският президент Росен Плевнелиев в свое обръщение, посветено на актуалната политическа обстановка в страната. "Да плашим хората с избори е все едно да кажем, че правовата държава може да бъде опасна, че демокрацията може да бъде опасна“, допълни той.

Според него демократичните избори са единствения възможен изход, когато вече са изчерпани всички възможности за излизане от криза.

Президентът ще стартира нови консултации за добрите мерки, които имат възможност да ни изведат от кризата. През последните седмици той е провел консултации – с политически сили, но и с представители на различни организации, блогъри и други.

Неведнъж сме били свидетели за разделяне на българските граждани и обществото. Това винаги досега се е обръщало срещу хората, които се опитват да го направят. Заиграването с етническото разделение пък директно е опасно за страната, коментира още Росен Плевнелиев.

"Големият въпрос е в тумора, който е заразил българската демокрация. Хората протестират и казват: „мафия“, „монополи“, „да си върнем обратно държавата на гражданите“. Най-важната национална цел е да се освободим, да се оперира този тумор, да се оздрави българската демокрация. Липсата на дебат по тази тема „как“ е чудовищна. Разминаването между думи и дела на политиците – също. Усещам, че кредитът на доверие на гражданите се изчерпва. Новината за политиците е, че България вече има своето активно гражданско общество, което настоява за справедливост и истинска, а не, както гражданите я наричат, фасадна демокрация. Ще стартирам дебати в Президентството за тези полезни стъпки, които могат да променят българската демокрация към по- добро. За тяхната реализация ще бъдат необходими политическа воля и граждански контрол", заяви още Плевнелиев. 

„На нищо ли не се научихме от съседните държави?“, попита той.

Като президент съм притеснен за нацията, заяви още Плевнелиев и цитира писмо от интелектуалци до него, в което се оплакват от поведението на „Атака“.

„По улиците се появиха шпиц команди, които настояват за граждански арести, а лидерът им влезе в парламента с пистолет на кръста и с палка в ръка. Никой не му попречи да държи речи, че протестиращите искат да правят държавен преврат“, казва се в писмото до президента.

"Притеснен съм и от сигналите, които България излъчва навън", допълни Плевнелиев. Той припомни какво се е коментирало в Европейския парламент преди дни – фалшифицирани избори, корупция. 

Плевнелиев посочи още, че "протестиращите доказват, че техните искания не са политически -  протестите са за ценности и за промяна, появяват се нови, социални искания". Той допълни, че при липсата на реакция сега ще бъдем свидетели на хиляди, които „избират Терминал 2“, а останалите тук няма да смеят да протестират, за да не бъдат обявени за терористи.

Протестите са мирни и това показва зрелостта на обществото, заяви още президентът. Гражданското общество вече се събуди и българите вече разпознават безпогрешно всичко, което влиза в разрез с правовата държава. В същото време политиците не поемат ясен ангажимент към тях. „Това не може да продължава и не мога да допусна едни хора да протестират, а други да се правят, че не ги виждат“, заяви още държавният глава.

Линията, че едни са протестиращите, а управляващите се отчитат само пред тези, които са ги избрали, също е погрешна, допълни той.

Президентът припомни, че е подкрепил февруарските протести и тези, които бяха в опозиция тогава, не видяха нищо нередно в това. „Сега също подкрепям протестите, но ме обвиняват в пристрастие. Аз наистина съм пристрастен – към демокрацията“, категоричен беше Плевнелиев.

На страната е нужна стабилност, стабилност е нужна и на икономиката и  институциите. Нека всеки един от българските политици да си отговори на въпроса как той работи за стабилност – решава ли проблемите, задълбочава ли ги или ги чака да затихнат.

"Гражданите няма да приемат безропотно всеки акт на политическо безсрамие, само защото държавата изпълнява друго свое задължение – например, да се грижи за социално слабите, да осигури повече пари за майките, или да строи магистрали. Добре е, че правителството предложи пакет от социални мерки, правят се усилия да се намали цената на електричеството за гражданите, Народното събрание реши, че спешно ще работи по промени в Изборния кодекс. Но хората протестират. По българските улици и площади и през февруари, и сега се скандира „мафия“ и аз питам - как управляващите, а и опозицията, разчитат това послание и какво конкретно предлагат в отговор на гражданите, запита още президентът и призова всеки политик да отговори на този въпрос. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
а кой ще дойде? В смисъл-изброй ми имена, моля те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
а кой ще дойде? В смисъл-изброй ми имена, моля те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 3
Есхил
преди 10 години
Поне на мен не ми е известна през последните годин държава , която да е просперирала в резултат на революция пък били те даже президентски и телевизионни! Трагедията и то истинската ще настъпи когато всички тези хора , които днес са манипулирани и излъгани , че в резултатна техния уж законен протест нещо съществено ще се промени, разберат че просто са били използувани по най безсрамен начин и то от най реакционната и антинационална част от олгархическия политически и икономически " елит"! В момента техните протести ще бъдат използувани единствено с цел всичко да си остане по старому, ако може даже и положението на хората да стане по - лошо , но важното че медиите и техните кукловоди ще ги величаят колко " велико " дело са направили! Но както е казано " блаженни са верующите и тяхно е царството небесно"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 1
kroum
преди 10 години
"Наглите" ще подадът оставка ама на "Куково Лято"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
ми така де:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Иначе точно това се опитах да кажа-че като цяло не е имало кой знае каква промяна във властта...както и '89та. Нов курс-да, но със стари кадри-поне мнозинството.Е те тва е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
хаха:) т.е. всеки който е бил монархист, преди това също е бил убиец? Или пък-всеки който в момента е демократ също е убиец и дилър и сводник-щото знаем, че тия работи, в тия мащаби са явление от след 89та????Иначе точно това се опитах да кажа-че като цяло не е имало кой знае каква промяна във властта...както и '89та. Нов курс-да, но със стари кадри-поне мнозинството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Не ме разбирай погрешно, всеки има право да си вярва в каквото иска, и да не мърда в развитието си също. Аз съм избрал друга идеология, и напук на всички които са ме възпитавали в леви или десни идеи, аз си имам собствена идеология и принцип и ако трябва ще умра но няма как да я променя - подобно на всички останали стоящи зад идеологиите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 10 години
И парите на Чърчил са ги прибирали пак агентите, какви партизани когато Пенчо си беше бадит и тогавашна мутра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 0
supertrader
преди 10 години
Да бил е пряко или косвенно, всички са знаели че са убивани другомислещи.Такива са фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още