IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Изборите са демократичен изход от кризи

Росен Плевнелиев се обяви против разделението на българските граждани, което винаги се обръща срещу тези, които се опитват да го направят

15:43 | 05.07.13 г. 50
Плевнелиев: Изборите са демократичен изход от кризи

"Нищо не може да ме убеди, че изборите са вредни", заяви българският президент Росен Плевнелиев в свое обръщение, посветено на актуалната политическа обстановка в страната. "Да плашим хората с избори е все едно да кажем, че правовата държава може да бъде опасна, че демокрацията може да бъде опасна“, допълни той.

Според него демократичните избори са единствения възможен изход, когато вече са изчерпани всички възможности за излизане от криза.

Президентът ще стартира нови консултации за добрите мерки, които имат възможност да ни изведат от кризата. През последните седмици той е провел консултации – с политически сили, но и с представители на различни организации, блогъри и други.

Неведнъж сме били свидетели за разделяне на българските граждани и обществото. Това винаги досега се е обръщало срещу хората, които се опитват да го направят. Заиграването с етническото разделение пък директно е опасно за страната, коментира още Росен Плевнелиев.

"Големият въпрос е в тумора, който е заразил българската демокрация. Хората протестират и казват: „мафия“, „монополи“, „да си върнем обратно държавата на гражданите“. Най-важната национална цел е да се освободим, да се оперира този тумор, да се оздрави българската демокрация. Липсата на дебат по тази тема „как“ е чудовищна. Разминаването между думи и дела на политиците – също. Усещам, че кредитът на доверие на гражданите се изчерпва. Новината за политиците е, че България вече има своето активно гражданско общество, което настоява за справедливост и истинска, а не, както гражданите я наричат, фасадна демокрация. Ще стартирам дебати в Президентството за тези полезни стъпки, които могат да променят българската демокрация към по- добро. За тяхната реализация ще бъдат необходими политическа воля и граждански контрол", заяви още Плевнелиев. 

„На нищо ли не се научихме от съседните държави?“, попита той.

Като президент съм притеснен за нацията, заяви още Плевнелиев и цитира писмо от интелектуалци до него, в което се оплакват от поведението на „Атака“.

„По улиците се появиха шпиц команди, които настояват за граждански арести, а лидерът им влезе в парламента с пистолет на кръста и с палка в ръка. Никой не му попречи да държи речи, че протестиращите искат да правят държавен преврат“, казва се в писмото до президента.

"Притеснен съм и от сигналите, които България излъчва навън", допълни Плевнелиев. Той припомни какво се е коментирало в Европейския парламент преди дни – фалшифицирани избори, корупция. 

Плевнелиев посочи още, че "протестиращите доказват, че техните искания не са политически -  протестите са за ценности и за промяна, появяват се нови, социални искания". Той допълни, че при липсата на реакция сега ще бъдем свидетели на хиляди, които „избират Терминал 2“, а останалите тук няма да смеят да протестират, за да не бъдат обявени за терористи.

Протестите са мирни и това показва зрелостта на обществото, заяви още президентът. Гражданското общество вече се събуди и българите вече разпознават безпогрешно всичко, което влиза в разрез с правовата държава. В същото време политиците не поемат ясен ангажимент към тях. „Това не може да продължава и не мога да допусна едни хора да протестират, а други да се правят, че не ги виждат“, заяви още държавният глава.

Линията, че едни са протестиращите, а управляващите се отчитат само пред тези, които са ги избрали, също е погрешна, допълни той.

Президентът припомни, че е подкрепил февруарските протести и тези, които бяха в опозиция тогава, не видяха нищо нередно в това. „Сега също подкрепям протестите, но ме обвиняват в пристрастие. Аз наистина съм пристрастен – към демокрацията“, категоричен беше Плевнелиев.

На страната е нужна стабилност, стабилност е нужна и на икономиката и  институциите. Нека всеки един от българските политици да си отговори на въпроса как той работи за стабилност – решава ли проблемите, задълбочава ли ги или ги чака да затихнат.

"Гражданите няма да приемат безропотно всеки акт на политическо безсрамие, само защото държавата изпълнява друго свое задължение – например, да се грижи за социално слабите, да осигури повече пари за майките, или да строи магистрали. Добре е, че правителството предложи пакет от социални мерки, правят се усилия да се намали цената на електричеството за гражданите, Народното събрание реши, че спешно ще работи по промени в Изборния кодекс. Но хората протестират. По българските улици и площади и през февруари, и сега се скандира „мафия“ и аз питам - как управляващите, а и опозицията, разчитат това послание и какво конкретно предлагат в отговор на гражданите, запита още президентът и призова всеки политик да отговори на този въпрос. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 35 rate down comment 7
naso_fr
преди 10 години
Плевнелиев е един от малкото хора в политиката, които уважавам много!Той играе точно ролята му отредена от демокрацията - да бъде коректив, където трябва, на правителството. Гражданите са друг коректив, който до сега спа, но се пробужда и много ме радва.Много достойно поведение на президента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 32 rate down comment 7
boogeyman
преди 10 години
Браво Плевнелиев! ( моля членовете на БСП да не го четат.. много истини казва и рискуват да намразят сбствения си президент)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 40
jelenski
преди 10 години
Хубави празни приказки. С опоскан държавен резерв с какви пари ще се правят избори не ми е ясно? С тези на бедните данъкоплатци сигурно! Защото Герб източиха държавата и сега влагат безумни пари в купуването на протести, коментатори и блогъри само и само да саботират работата на правителството, въпреки, че дори и от Европа им казаха да преживеят загубата и да отиват да работят за избирателите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 52 rate down comment 9
Спящият бик
преди 10 години
В момента Президентът е един от малкото останали авторитетни политици и трябва да го ценим и следваме. Точно от това се страхува червено-турско-кафявата мафия и се опитва да го омърси със скалъпени набързо компромати за офшорки. Тука сме в Инвестора, а не на сбирка на първичната партийна организация и много добре знаем, че да имаш пари в офшорки не е незаконно, а икономически целесъобразно. Ако в банката, където спестявам, има пари и на бандити, това означава ли, че и аз съм бандит? Елементарно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 34
wenci
преди 10 години
Шм..ка, кога решаваш, че са изчерпани изходите за излизане от кризата, преди или след изборите?! Ако кризата не си отиде след избори, какво правим тогава..?! Сегашния момент да не се повтори след едни следващи избори.....Затова кукло, трябва да си сигурен, че е изчерпана ситуацията, а не да повтаряш какво са ти казали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 40
Монти
преди 10 години
Кукла на конци която с измама спечели изборите ....тогава Как направи СЛУЖЕБНИЯТ кабинет ,ревеше че му отстрелват министрите като патица от ГЕРб... ......Организатор на задкулисието и представител на кръга ПРОКОПИЕВ и БОРИСЛАВОВА .. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 1
naso_fr
преди 10 години
Лустрация! Никой не говори за това, а без нея няма да има управия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 22
deant
преди 10 години
Тц. Трябва серт говорене. Не да четем между редовете. Това, че позасегна малко Сидеров - оня го боли фара. Докато няма кой да застане и да говори свободно и незавоалирано няма да стане. Такива въртелешки най-лесно се игнорират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 55
markov
преди 10 години
И тоя да си подава оставката и тогава съм за !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 56
Есхил
преди 10 години
Отдавна стано ясно, че Плевнелиев( Офшорски) е част от проблема, т. е. важна ръководна част от мафията , която тероризира и в момента страната, и в никакъв случай не може дададе принос в решаването на проблемите на нацията. Нека само да си спомним как бе "избран" и с какви напътствия се обърна ББ към него вечерта след " избора" .Ако някой действително би трябвало да подаде оставка е именно той, но поради това че до сега бе безобиден и смешен , предпочита ме да се забавляваме и да не виждаме истинския злокачествен тумор впил се в народното тяло! Баста!Наслушахме се на крадци, които крещят дръжте крадеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още