IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция: Вслушайте се в гражданското общество

Принадлежността към ЕС е цивилизован избор, а олигархичният модел не е съвместим с него, пишат двамата посланици в София Филип Отие и Матиас Хьопфнер

11:39 | 08.07.13 г. 90
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Филип Отие, посланик на Франция (вляво), и германският посланик Матиас Хьопфнер. <em>Снимка: Посолство на Франция в София</em></p>

 Филип Отие, посланик на Франция (вляво), и германският посланик Матиас Хьопфнер. Снимка: Посолство на Франция в София

В безпрецедентно общо становище посланиците на Германия и Франция в София призоваха за „отказ от олигархичния модел" на управление, заради който вече четвърта седмица гражданите в България протестират срещу политическия модел и кабинета Орешарски.

"Германия и Франция, както всички свои европейски партньори, наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България, втората за по-малко от шест месеца: криза на доверие в начина на управление на страната, както показват протестите, се казва в съвместното изявление на Филип Отие, посланик на Франция, и Матиас Хьопфнер, посланик на Германия.

„Ясно е вече, че българското общество изисква настойчиво неговият политически, административен, съдебен и икономически елит да изповядва принципите на обществения интерес. Очевидно е, че то се притеснява от проникването на частни интереси в публичната сфера“, пишат двамата посланика. 

„Необходимостта да се назначават на публични длъжности безспорни личности – компетентни, които поставят общественото благо над личните си цели и са в състояние да устояват на натиск – е очевиден факт в демократичните страни. Това предполага прозрачни и обмислени процедури. В България, както и в другите страни, това безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности на страната в стремеж към независимост. Във всички тези области, непрозрачните назначения могат единствено да бъдат в полза на корупцията и организираната престъпност“, се казва още в обявената днес съвместна позиция на посланиците на двете страни.

Според двете страни демокрацията не може без плурализъм на медиите. „Все повече български граждани и европейските партньори на България се притесняват от нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото. Плурализмът на медиите предполага и ефективна нормативна база за борба с концентрациите, за прилагането на която да следят ефективно компетентните институции.

Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор. Олигархичният модел не е съвместим с него, нито в България, нито другаде: той може да доведе единствено до образуването на „държава в държавата”, казват още двамата дипломати.

Според тях настоящата криза на доверие не трябва да води до поддаване на песимистични виждания за бъдещето на България, а точно обратно - тя отразява твърдата воля на българите да видят, че управлението на страната е в услуга на обществения интерес.

„Чудесна новина е, че гражданското общество е в подем със своя граждански дух, привързаност към демокрацията и отказ да се поддаде на провокациите, със своята загриженост за бъдещето. Уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество. Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така както и на бъдещето на България“, се казва още в становището на двете страни.

„Държим да приветстваме решителността на президента Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика. Ролята на гарант на институциите и на единството на нацията, която изпълнява държавният глава, е от първостепенно значение при настоящите обстоятелства и заслужава уважение.

Парламентът е естественото място за водене на политически дебат. И този дебат предполага всички избрани политически партии да участват в него. За сметка на това, проявата на екстремизъм и изпълнените с нетърпимост и ксенофобия изказвания, призивите към расова, етническа или религиозна омраза и към насилие, провокациите и нарушенията на обществения ред са недопустими, особено в рамките на държава членка на Европейския съюз; и е очевидно, че в една правова държава те трябва да бъдат санкционирани, от момента, в който са в разрез със закона“, завършва още декларацията.

Двете страни подчертават още, че доброто управление на България е в интерес на всички българи, но също така е и в интерес и на всички европейци: в качеството им на данъкоплатци (около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци), защото икономиките са взаимообвързани и „защото нашите съдби занапред са свързани“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

70
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
моите любимци ли бе, славчо:) ама то герб налива в него(Стоичков)-а аз именно те ме провокират да олевявам все повече:) ти нещо се обърка май...или така си се родил:)Страхо-кажи ми сега, как да не минавам в атака???:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
излъгах-сега като се ровя в мъдрите ти писания, виждам едно искане за образователен ценз...да...я вярно ми кажи-кой трябва да замести сегашното правителство в най-добрият(според теб) вариант за България???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 1 rate down comment 0
Slavvi
преди 10 години
А това, че Мая Манолова е юрист и не ти дреме каква била. Той и Христо Стоичков е най-известния футболист ама колко ни е излагал по света с простотията си и липса на морал. А тук спокойно може да стане президент, стига твоите любимци да налеят малко пари в него. Трябва да си наясно, че ние преди всичко сме хора със своя морал, характер и ценностна система и чак тогава сме професионалисти. Защото професионализъм без морал не струва нищо. Добрият професионалист, ако е неморален, е играчка в ръцете на злото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
много ясно, славчо:) за мненията. Няма да те лъжа-наистина някои статии не чета-примерно тия дето са за танцувай с мен. И си прав да ме наричаш така-въпреки, че схващам иронията ти:)- преди година щях да ти се изсмея...ама герберските муцуни все повече ме тласкат към БСП...Всичко друго обаче, което си написал е плява:) Ако смяташ, че безропотно ще стоя и ще попивам със мълчаливо съгласие, всеки лозунг който ще се извапца тук, то си сбъркал яко:) И именно "моите" любимци са тия дето са се опълчвали срещу чуждото вмешателство-пример-Първанов(това е едно от малкото му качества). Виж - за Бобо знаем, че той по хамериканците си сверява часовника.А, ти славуне, след като си ме разгадал, защо не споделиш с нас, кой смяташ, че е редно да замени "моите" хора:) Щото е лесно да плюеш някой само, а да не казваш нищо креативно. И моля те-не ме обвинявай в нещо, в което и аз мога да те обвиня-освен атаки от теб друго не съм видял...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
хахаха:) оня, руснака, кво беше казал-отивам да хапна...утре ще ти покажа на какво ми приличаш:) цитирам по памет:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 3 rate down comment 0
Slavvi
преди 10 години
Деветосептемврийче (да не са чудиш календарче, ТИ СИ), като те гледам какво пишеш, оставам с мнението, че четеш само заглавията на темите, а те обикновено са написани така, че да привлекат внимание. Типично журналистически подход. Ако прочетеш статията, няма да откриеш това, което е написано в заглавието. Другото, което забелязвам е, че не вникваш в мненията на другите във форума, а съвсем целенасочено правиш някакви извадки и атакуваш тях. Основните неща, които се пишат и искат да ти кажат хората, или не ги осъзнаваш, или се правиш, че не са ти ги написали. Така дискусията с теб губи всякакъв смисъл, защото и ти си на принципа на Хитър Петър "Ама да купя ли боза?". Много такива съм виждал - мисли се за Хитър Петър, а всъщност си е Бай ***. Но да ти отговоря - посланиците на другите държави си позволяват да се държат така тук, защото твоите любимци са едни *** и дупедавци и позволяват всичко това да се случва. Надявам се да си ме разбрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 1 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
(ignor)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 0 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
Ти вярно си някой ***-аз какво ти говоря, ти какво ми отговаряш??? Типично по герберски-без много мисъл, но с много лозунг вътре:) Къде са се изказали Близнашки и Беров за законността на изказването на президента искам да видя:) За това иде реч, а не за вътрешната опозиция в БСП-за нея разправям от преди изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 1 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
ПРОФЕСОР Любен Беров:"Срамувам се. Омерзен съм. След назначаването на Делян Пеевски ми идва да крещя от гняв и безсилие. И през ум не ми е минавало, че сами ще си лепнем петното на позора."http://pressadaily.bg/publication/18051-%D0%98%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%8F-%D0%BE%D1%82-%D0%B3%D0%BD%D1%8F%D0%B2-%D0%B8-%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/(ignor)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
ама, дата, забравяш-и другите протести стават все по-големи...те поне не пропускат. И това става без подкрепата на БСП-щото ако решат и те да товарят в рейсовете хора, то ще изкарат поне толкова колкото са на площад Независимост(от десетина години-без кавички и с главна буква, славей:) ). Това е план Б-ако случайно не се уталожат. А иначе:За 1. - надявам се, това да ги провокира да се стегнат. Ако не-да си сърбат попарата. 2. - Това...кой ти го каза, за доверието и мишките...3. - Ти за БСП не се тревожи-те в момента съществуват на минимума от потенциала им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още