IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Не трябва да се прибързва със свикването на Велико Народно събрание

Президентска република не е решение за България, смята държавният глава

13:22 | 09.07.13 г. 33
Плевнелиев: Не трябва да се прибързва със свикването на Велико Народно събрание

Президентът Росен Плевнелиев призова да не се избързва със свикването на Велико Народно събрание. По негови думи преди свикването му партиите и обществеността трябва да постигнат консенсус какво точно и по какъв начин да се промени в Конституцията.

Това свое мнение той изрази пред журналисти днес по време на посещение на войсковите райони на Гвардейския представителен духов оркестър и на 1-ви Гвардейски батальон.

"Трябват ни поне две години тежък труд за постигане на точните текстове, ясни корекции в Конституцията, преди изобщо да се свика Велико Народно събрание", обясни той.

Държавният глава припомни, че Великото Народно събрание се състои от 400 депутати. " Тези депутати нямат срок, може и десет години да са в парламента. Ако това не е подготвено добре, ще вкараме държавата в огромен хаос", подчерта Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев настоя, че президентска република не е решение за България. Освен това допълни, че вярва на партиите и на техните възможности да се преборят с олигархичните си зависимости.

Той направи и коментар във връзка с призивите на политическа партия "Атака" за подписка за импийчмънт на

президента. "Надявам се хората, които се подписват в подписката, която иска свалянето ми от власт, да не са се повлияли от партийни интереси", каза той.

Припомянме, че в края на миналата седмица държавният глава застана открито зад протестиращите и призова правителството да се вслуша в зова на народа, който седмици наред иска оставката му. Росен Плевнелиев стигна и по-далеч, след като обяви, че вариантът за излизане от настоящата политическа ситуация са избори.

Веднага след тези му думи от "Атака" обявиха, че започват разговори с останалите партии за искането на импийчмънт, тъй като президентът заема страна и разединява нацията.

Днес държавният глава посочи, че уважава правото на хората за подписката, която иска отстраняването му, но оправда думите си от края на миналата седмица и поясни, че посланието му е било партиите да чуват гласа на народа.

Основното послание в изявлението ми беше да не се бойкотира народът, а да работим заедно. След като се изсипаха толкова много критики, значи посланието ми проработи", категоричен бе държавният глава.

Днес по време на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев направи коментар по повод изявлението на държавния глава.

"Велико народно събрание в момента не решава нито един от проблемите и реалните национални приоритети на Българската държава, на българската икономика, на начина, по който функционират институциите, споделям тезата на държавния глава.

Той направи уточнение, че позицията на президента е конюнктурна, издаваща страх.

"Страхът е личен, че може едно Велико народно събрание да има такива пълномощия, че неговият мандат да бъде предсрочно прекратен", категоричен бе Станишев.

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 2
hagan
преди 10 години
Разделителната линия е една тези които са за велико народно събрание и не!!Всички които искат оставки без да искат велико народно събрание са от едната страна барабар със тези които не искат велико народно събрание !!Тези които искат само смяна на хора са за олигархията смяна на системата трябва не на партии и хора!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 12
LuckyYou
преди 10 години
Първо искаме оставка а сега не искаме ВНС. Иска му се на Плевнелиев втори служебен мандат да назначи май... Управлява му се отново, та дори и за няколко месеца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
ariana.end
преди 10 години
И аз съм против да е той, защото принадлежи към олигархични кръгове, а и не е достоен за поста президент, най-добре е да си подаде оставката и мястото му да заеме по-опитен и некорумпиран държавен глава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 11
Николай22
преди 10 години
Плевнелиев е продукт на кръга Капитал и защитава корпоративните интереси на олигарсите Прокопиев и Донев, той никога няма да се пребори с олигархията, защото е част от нея, точно поради тази причина раздели нацията като застана на страната на платените от Прокопиев протестиращи, а не на страната на целокупния български народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 16
Есхил
преди 10 години
Убеден съм , че в пъти по важна е оставката не на Орешарски , а на представителя на мафията във властта г- н Р Офшорски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 20
Vesko94
преди 10 години
Плевнелиев да не се стресна? Ама че слаб президент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още