IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови осем километра от магистрала "Хемус" вече са открити

Отсечката от Шумен до село Белокопитово ще облекчи трафика от и за Северното Черноморие

13:56 | 25.07.13 г. 1
<p>
	Снимка: <em>БТА</em></p>

Снимка: БТА

Нови осем километра от източния край на магистрала "Хемус" бяха официално пуснати за движение днес (25 юли). Отсечката, с дължина от 8 км, е между Шумен и Белокопитово, където е връзката с път  І-7  за Силистра, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура".

Чрез отсечката се завършва окончателно участъкът от Варна до първокласния път София – Варна, с което се облекчава трафикът от и за Северното Черноморие.

Лентата на трасето бе прерязана от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева в присъствието на ръководителя на пътната агенция Лазар Лазаров.

Финансирането на пътя е от държавния бюджет. Изпълнител на работата по участъка е компанията "Черно море" АД, а общата стойност - 45 млн. лв.

По време на строителството са изградени два надлеза и един селскостопански подлез, както и още 21 малки пътни съоръжения.

Автомагистрала „Хемус” би могла да бъде завършена до 2018 година, каза Десислава Терзиева при откриването на 8-километровия участък от АМ „Хемус” край Шумен, цитирана от "Фокус".

„Автомагистрала „Хемус” е в индикативния списък на ОП „Транспорт” и за нея ще се кандидатства за европейско финансиране. Ако такова не се намери, ще се търсят други източници за финансиране, но „Хемус” ще бъде построена“, бе категорична Терзиева. Вече има проектна готовност и при осигуряване на необходимите средства магистралата би могла да бъде завършена до 2018 година, увери тя.

Само преди два ни ресорният министър откри и участък от магистрала "Струма". Преди малко повече от седмица Терзиева преряза лентата и на напълно завършената магистрала "Тракия".

Преди официалната церемония инж. Лазар Лазаров подписа протокол за въвеждане на участъка във временна експлоатация – акт 15. Отсечката все още няма акт 16. Подписването му предстои.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
индианеца
преди 10 години
До Белокопитово и пътния възел там има още 3 км, за който има готовност, но не са построени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още