IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрашава ли животновъдството националните паркове?

Расте интересът към агрокологичните плащания за паша във високопланинските територии

08:18 | 12.08.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Застрашава ли животновъдството националните паркове?

Според него основният проблем на мярката пасторализъм е, че се управлява едновременно от няколко различни институции – агроминистерството, общинските служби по земеделие и дирекциите на природните паркове. Много по-лесно би било, ако специално тази мярка се управлява само от една институция, която да е отговорна за раздаването на парцелите за паша, контрола и изплащането на субсидии.

„Лично според мен е най-логично това да е дирекцията на националния парк, тъй като хората са там на терена и най-добре могат да се справят с контрола. Знаят кои места са подходящи за паша и къде има ценни животински растителни видове и туристически обекти. Дори да не е националният парк, като цяло за процеса трябва да отговаря една институция“, заяви  Милушев.

Животновъдството въобще не застрашава природата, преди години отглеждахме в пъти повече животни и за всички имаше място, заяви Румен Стоянов, от Организацията на развъдчиците на автохтонни породи. Той допълни, че без животните пасищата се покриват с хвойна, а сега „тя е превзела Балкана“. Ерозията е резултат от развитието на хвойната, твърди Стоянов. По негови данни агроекологичната мярка е спряла тенденцията отглежданите животни постоянно да намаляват.

От фонд „Земеделие“ уточняват, че дирекциите на националните паркове носят отговорност за опазването на териториите и именно те издават разрешителните за паша. Само с такова разрешително фермерите могат да кандидатстват за финансово подпомагане по направлението „Пасторализъм”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
tnm
преди 10 години
Защото сега става въпрос за едни пари, които трябва да се дадат или на еколозите или животновъдите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Абе по бай Тошово време имаше в пъти повече *** по планините и на парковете не им пречеше. Защо сега им пречи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
vezna
преди 10 години
Поредната откачена глупост на загрижени псевдоеколози. Дайте да убием животните, че да не пипат парковете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още