IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Греков: Aктуализация на бюджета ще донесе 200 млн. лв. за агросектора

Предвидени са 15 млн. лв. за производството на тютюн и зеленчуци

09:20 | 12.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Д. Греков: Aктуализация на бюджета ще донесе 200 млн. лв. за агросектора

Само при актуализация на бюджета земеделските производители ще могат да получат авансово 20 – 30% от европейските субсидии за площ през декември, вместо едва през 2014 г. Това заяви земеделският министър Димитър Греков пред БНТ.Той посочи, че за следващата година са предвидени субсидии от около 1 млрд. лв. и така след промяната на Бюджет 2013 секторът ще получи около 200 – 300 млн. лв. Ако не се случи актуализацията, това няма да стане, допълни министърът. 

Земеделското производство е трудно и продължително във времето, затова непрекъснато са необходими финансови средства, които да гарантират развитието му. Едно производство може да продължи от година до 4 – 5 г. например при овощните насаждения, аргументира се министърът.

Той допълни, че средствата са особено необходими сега, тъй като започва стопанската година и вече е стартирала подготовка за сеитбата с оран и закупуване на семена. Възможностите на агросектора да инвестира в момента собствени средства са ограничени и това ще повлияе на реколтата за следващата година, посочи Греков.

Той е поискал 20 млн. лв. за секторите тютюн и зеленчуци, но е решено да получи 15 млн. лв. от актуализацията на бюджета. От тези средства 11,5 млн. лв. ще са за тютюнопроизводителите, а 3,5 млн. лв. за зеленчукопроизводителите.

Запитан дали е възможно ДДС да бъде намален на 10% за зърнопроизводителите, Греков отговори, че ако това стане, по-ниско ДДС ще поискат и хлебопроизводителите, както и други производства. Това е въпрос на финансови възможности в бюджета, но засега не е предвидено. Има такава европейска практика и тя може да ограничи източването на ДДС, уточни още той.

Освен това Греков за пореден път обеща през следващата година всички фермери да ползват отстъпка в акциза на горивата от 70 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още