IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълги срокове за одобрение усложняват реализацията на проекти с еврофинансиране

Стартиращите компании имат право на 20% от отпуснатата сума по ОП „Развитие на човешките ресурси” при започване на бизнеса си

20:57 | 13.08.13 г.
 Дълги срокове за одобрение усложняват реализацията на проекти с еврофинансиране

Основен проблем за стартиращите компании, които кандидатстват за финансиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, е дългият срок за разглеждане на проекта, коментира в ефира на Bulgaria On Air финансистът Преслав Китипов. Той посочи, че при някои случаи този период е 10 месеца.

„Това е достатъчно дълго време идеята да бъде реализирана от конкуренти. От друга страна, в проекта са заложени точни параметри, като например какво оборудване е необходимо за изпълнение на плана. За приблизително една година, в която се разглежда проектът, техниката може да остарее, цената й да се промени и т.н.”, подчерта Китипов.

Друг проблем е, че след одобрението на проекта, бенефициентът може да разполага с едва 20% от отпуснатата сума. В същото време не може да кандидатства за кредит, тъй като компанията му няма история, обясни финансистът. Друго изискване за включването в програмата е управителят или собственикът на компанията да е регистриран в бюрото по труда, което затруднява получаването и на потребителски кредит, обясни Китипов.

„Един от вариантите е да се намери друга фирма, която да се превърне в солидарен длъжник. При този случай банката може да отпусне заем,” коментира финансистът.

Той допълни, че едва към края на срока за изпълнение на проекта, бенефициентът може да получи до 100%  от одобрената сума. Според него от една страна, е добра идея компанията да потърси съдействие от Фонда за дялово финансиране в началото на изпълнението на проекта. Трябва обаче да се вземат предвид изискванията за 51% дялово участие на компанията бенефициент, както и други параметри заложени в проекта.

Китипов подчерта, че за следващия програмен период (2014- 2020 година), е планирано увеличение на процента, който компанията ще получи при стартирането на бизнеса си -от 20 на 65 на сто. Това се ще улесни и кандидатстването за кредит или друг тип финансиране, подчерта финансистът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още