IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СИФ: България се изкачи до 57-о място по конкурентоспособност

В годишния доклад на Световния икономически форум е посочено сериозно отстъпление по отношение на бизнес средата и пазара на труда

08:14 | 04.09.13 г. 1
СИФ: България се изкачи до 57-о място по конкурентоспособност

Проблематични продължават да бъдат показателите, свързани с иновациите и степента на развитие на бизнеса. По фактора иновации страната отстъпва чувствително назад – от 92-ро на 105-то място. Общият потенциал за внедряване на иновации от фирмите е много нисък – страната заема едва 103-то място, разходите на компаниите за научноизследователска и развойна дейност ни поставят на 107-мо място, сътрудничеството между университетите и индустрията е изключително слабо и отвежда страната на 117-та позиция. Много сериозен проблем е липсата на достатъчно кадри в областта на инженерните науки. Като най-сериозен проблем се очертава ниската степен на сътрудничество между бизнеса и университетите в иновационния процес.

Състоянието на българския бизнес продължава да се оценява негативно – по този фактор България също отстъпва много съществено – от 97-мо на 106-то място. Принос за влошаването на позициите има икономическата криза и трудностите, с които се сблъскват предприемачите. Те произтичат от неефективните политики за обучение и квалификация на персонала, липса на активни маркетингови стратегии, нежелание да се делегират права на подчинените.  В България все още слабо развити са клъстерите (едва 108-мо място). Естеството на българските конкурентни предимства произтича преди всичко от евтината работна ръка.

Пречките за развитие на бизнеса са: разпространение на корупционни практики, неефективна държавна администрация, затруднен достъп до финансиране. Прави впечатление, че през последната година сред основните бариери за бизнеса се появяват и политическата и правителствена нестабилност. Проблем остава и липсата на квалифицирана работна ръка.

Отново най-конкурентоспособна в световен мащаб е Швейцария, на второ място остава Сингапур. В първата десетка са пет държави членки на ЕС. Това са Финландия, Германия, Швеция, Нидерландия и Великобритания. Сред тях най-добре се представя Финландия, която е трета в общото класиране. Нидерландия и Великобритания леко влошават позициите си в сравнение с миналата година. Германия се придвижва от 6-то на 4-то място. Сред новоприсъединилите се през 2004 г. страни най-добре са позиционирани Естония - 32-ра и Полша - 42-ра. САЩ се придвижва с две места напред от 7-мо до 5-то място.

Центърът за икономическо развитие е официален партньор на Форума за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Е'га ти скапания концлагер... щом при 200Е заплати е на 57-о място по конкуренто-способност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още