IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хлябът няма да поевтинява от октомври

Цената на тока за малките стопани се е повишила, заяви Мариана Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите

12:21 | 17.09.13 г. 1
Хлябът няма да поевтинява от октомври

От началото на месеца има поевтиняване на хляба с от 5 до 7 стотинки в цените на дребно, заяви в ефира на Bulgaria on air Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

Тя опроверга твърдението, че цената на зърното ще пада и допълни, че в последните 10 дни се наблюдава дори увеличение на стойността му с 50 лева на тон.

Мариана Кукушева попари надеждите, че от 1 октомври цената на хляба ще намалее със 7%. Като причина тя посочи, че цената на тока за малките стопани се е повишила драстично.

Кукушева коментира още, че в цената на продукта е неизбежно да се калкулира и това, че минималните осигурителни прагове в сектора всяка година се увеличават. За идната година се предвижда те да се повишат с 3%.

Сивият сектор в бранша надхвърля 40%, допълни тя. Начинът да се излезе от тази ситуация е да се използва опитът на Румъния, която намали ДДС ставката на хляба. В началото на месеца в северната ни съседка направи ставката 9% от 24 % преди промяната.

От бранша са доволни от мерките, които предприема правителството за облекчаване на бизнеса. Надяват се да има още промени в Закона за храните, Закона за защита на конкуренцията, както да бъде приет Законът за браншовите организации.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Само да вметна, за тези които вярват / или се правят че вярват/, че промяната при ДДС ставката /при лекарства или каквито и да били стоки или услуги/ би променила цените надолу! Ето сега има всички предпоставки цената на хляба да падне. Защо не се получава!? Същото ще е и ако ДДС бъде намалено! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още