IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати готвят масови протести, ако не се промени социалната политиката*

Въвеждане на необлагаем минимум и повишаване на доходите в бюджетната сфера с поне 10% иска КНСБ

13:43 | 25.09.13 г. 1
Синдикати готвят масови протести, ако не се промени социалната политиката*

                                                                                                          От: Камелия Цветанова


Синдикатите готвят масови протести след 15 октомври, ако няма промени в социалната политика на правителството, предупреди президентът на КНСБ Пламен Димитров на влизане в Министерския съвет.

От синдиката са категорични, че няма да се откажат от исканията си за въвеждане на необлагаем минимум и за повишаване на минималната работна заплата. Пламен Димитров каза, че в противен случай очаква протести в различни браншове - след пощенските служители на улицата ще излязат миньори и железничари.

„Ако няма ясна визия за това, че доходите на хората в държавата трябва да бъдат променени - всички доходи - заплати и пенсии, ако няма такава ясна гаранция, ние сме готови да вървим на всички форми на протести“, заяви Димитров.

„Очаквам докато се формира бюджетът за следващата година - до 15 октомври най-късно според мене, следващите 2-3 седмици, да видим дали ще има промяна в политиката, и стимулите на предприятията“, заяви президентът на КНСБ.

„Много сектори от икономиката очакват решения и ако те не бъдат взети в рамките на подготовката на бюджета за следващата година, са възможни социални бунтове“, коментира Димитров.
 
Той допълни, че не е доволен от социалната политика през първите 100 дни от управлението на кабинета. През следващата година доходите на хората трябва да се увеличат и не става въпрос само за минималната работна заплата, а за всички останали, които според него трябва да скочат с най-малко 10%.
 
Пламен Димитров прогнозира тежка есен, съпроводена с протести, защото е очевидно, че има напрежение. „То не е само в пощите, но и във въгледобива, в железниците“, уточни той.
 
КНСБ обаче дава време на кабинета до 15 октомври да се вслуша в предложенията на синдиката, които ще изпрати до Министерски съвет скоро.
 
Синдикалистът обаче смята, че докато не се внесе „разум и спокойствие, яснота и прозрачност”, хората ще са на улиците и може и правителството да не изкара дълго, но с мотива, че не е „врачка”, отказа да се ангажира с прогноза кога ще са следващите избори.
 
Според него е видно, че в цялата икономика има различни интереси и се оказва натиск. Той призова хората, които имат интереси в икономиката, да излязат и да се представят, но отказа да споменава имена.

Финансовият министър Петър Чобанов призна, че не може да изпълни искането на синдикатите за въвеждането на необлагаем минимум от следващата година.

„Към момента не виждам как ще се справим с въвеждането на необлагаем минимум, защото той изисква сериозен ресурс, така че в момента не можем да изпълним това изискване на синдикатите”, коментира той след редовното заседание на правителството.

Според него обаче правителството може да търси мерки, които да рестартират икономиката и да създадат работни места, което заедно с приемането на антимонополно законодателство ще освободи финансов ресурс, който хората ще насочат към потребление.

Заради предупрежденията на синдикатите, че са готови на всичко, дори и на национални митинги, ако няма промяна в социалната политика на правителството, Чобанов коментира, че разчита на диалог.

Той припомни, че социалната политика е приоритет на правителството и колкото е възможно ще се отдели за това през следващата година. „Не виждам към момента причина да се изостря социалната ситуация или социалният диалог, аз разчитам да продължим диалога и там да намираме решения”, настоя министърът.

Чобанов увери, че има известни основания за скок на минималната работна заплата и според него това може и да стане.

„По отношение на другите това ще зависи от министрите и от цялото правителство да положи усилия и ако се намери начин, това също би могло да се осъществи”, отговори той на искането на КНСБ за скок с 10% на възнагражденията в бюджетната сфера.

* Допълнена с позицията на министър Петър Чобанов към 15.00 часа

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
Хайде да ги сваляме!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още