IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Има неясноти около "Южен поток"

Енергийният министър не изключва възможността изграждането на газопровода да започне още тази година

17:54 | 30.09.13 г. 2
<p>
	Трасето на &quot;Южен поток&quot;. Източник: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Трасето на "Южен поток". Източник: "Газпром"

В голяма част от меморандума между България и Русия за „Южен поток“ има неясноти, обяви енергийният министър Драгомир Стойнев, цитиран от Агенция Фокус. Той посочи за пример лихвата по заема за изграждането на проекта, която е в размер на 8 на сто и не е в интерес за българската държава.

„Няма да направим прибързани стъпки преди да е ясен финансовият модел и начинът на финансиране на проекта“, коментира още той по повод обвинения, които отправи ГЕРБ във връзка с забавяне на първата копка по проекта за газопровод.

Все пак до края на годината е възможно забавянето да бъде преодоляно и строителството на „Южен поток“ да започне, стана ясно още думите на Драгомир Стойнев.

Припомняме, че в края на август Висшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобри участъка, през който ще премине тръбата. Решението обаче все още не е окончателно и трябва да бъде взето от министъра на околната среда.

Срещу трасето на „Южен поток“протестират и гражданите на Варна. Основанията им са близостта до града и опасенията за околната среда. Тръбата на „Южен поток“ преминава по дъното на Черно море и „излиза" на повърхността край морската ни столица, като на мястото ще бъде изградена компенсаторна станция.

Опасенията на жителите са свързани със шума от станцията, както и изтичането на газ при евентуална авария, тъй като в района има защитени територии. Според консултантската компания, наета да проучи този проблем, няма да има шум над нормата от компенсаторните станции на газопровода.

Строителството на „Южен поток“ започна със символичната първа „заварка“ през декември 2012 година. Очакваше се изграждането на българския участък да започне през тази година. Решението беше взето по време на последното заседание на Съвета на директорите на "Газпром".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Не знам дали е възможно но при това положение е по-добре да се стопира проекта и да се направят газовите връзки с Турция и Гърция.Руската попара я ядем вече 69 години а и явно не се е сменила все още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
8%При такива големи суми и проекти лихвата варира в рамките на 3-5% годишно. Пак сме прецакани по братски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още