IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът ще предостави концесия за добив на каолинова суровина от „Саръгьол"

Правителството реши да прехвърли концесионните права на "Дънди прешъс метълс" за добив на доломити от находище "Миал", на „Елаците – Мед” АД

17:52 | 02.10.13 г.
Кабинетът ще предостави концесия за добив на каолинова суровина от „Саръгьол"

Правителството разреши предоставянето на концесия за добив на каолинова суровина от находище „Саръгьол“, село Дойранци, Община Каолиново. Договорът за отдаване на концесия ще бъде с продължителност 35 години, а концесионерът ще бъде определен чрез търг с тайно наддаване.

Това съобщиха от правителствено информационна служба след днешното редовно заседание на кабинета, съобщи „Фокус“.

Концесионната площ е общо 659,5 дка и се намира в землището на село Дойранци, Община Каолиново, уточняват от МС.

С друго решение кабинетът одобри цялостното прехвърляне на правата и задълженията на „Дънди прешъс металс Челопеч” ЕАД по предоставената му концесия за добив на доломити от находище „Миал” на дружеството за добив и обогатяване на медни и злато-съдържащи руди и лидер в българската минна индустрия „Елаците – Мед” АД.

Клаузите по концесионния договор не се променят, уверяват от пресслужбата на МС.

Припомняме, че през септември граждански сдружения поискаха незабавно разваляне на концесията на мина Челопеч. От гражданската организация тогава алармираха, че държавата не обръща внимание на концесионните договори и не упражнява ефективен контрол върху концесионера "Дънди Прешъс Метълс".

От сдружението сигнализираха за сериозни екологични нарушения на концесионера - превозване и складиране на открито на опасни за здравето материали, незаконно преработване на арсенов концентрат, както и неспазване на разрешеното количество за добив на подземни богатства. Според представители на организацията добиваните количества са увеличени от 2 на 3 млн. тона.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още