IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на каолин расте с 1,2% годишно в последните 32 години

Производството е концентрирано в относително малко страни – САЩ, Великобритания, Бразилия, Китай и Чехия, които държат 66% от световния добив

16:53 | 13.04.07 г.
Търсенето на каолин расте с 1,2% годишно в последните 32 години
След 1990 година производството на каолин усеща негативно въздействие от неблагоприятното развитие на неговия основен консуматор – пазарът на хартия, се казва в анализ на електронното издание the-infoshop.com. Това довежда до лоша рентабилност за много производители в бранша, в резултат на което компаниите от каолиновата индустрия се преструктурират, като затварят част от производството си в САЩ и Великобритания, а едновременно с това започват да експлоатират нови находища в Бразилия.

Производството е концентрирано в относително малко страни – САЩ, Великобритания, Бразилия, Китай и Чехия. Всички те заедно държат 66% от световния добив на каолин, се казва в анализа. От 1973 до 2005 г. добивът на каолин в САЩ расте средно с 1,2% годишно, съответно от 5,4 млн. тона до 7,8 млн. тона, а производството в Бразилия расте средно с 10,1% в периода между 1990 и 2005 г.

Световното потребление на каолин се оценява на 23 млн. тона през 2005 г. Най-големите пазари на каолиновата суровина са тези за производство на хартия, бои и оцветители. Тези пазари през 2005 г. общо поглъщат 13,75 млн. тона или 62,5% от общото добито количество каолин в света. Най-големите заплахи пред използването на каолина при производството на хартия са разходите за неговото добиване в сравнение с алтернативните минерали, особено калциевият карбонат. Въпреки това тенденцията е към нарастване на използването на каолина за хартия в сравнение с калциевия карбонат.

До 2010 г. световното производство на хартия се очаква да расте с 3% на година, а това на хартията за печат и писане да се увеличава с 4,5 на сто на година за същия период. Според проучването растящото производство на хартия ще консумира все повече минерали, но по-голямата част от този ръст ще консумира калциев карбонат, а не каолин.

Като резултат годишно търсенето на каолин се очаква да расте с 1% до 2010 г. Световният капацитет на каолин се оценява на 27-30 млн. тона на година, като всяка от шестте най-големи компании в сектора имат капацитет от над 1 млн. тона годишно. Френската Imerys е най-голямата в света и контролира 5,9 млн. тона от годишното световно производство на каолин.

Шестте компании контролират повече от половината от целия капацитет. Собствеността върху запасите в развитите страни е станала по-концентрирана поради ниската рентабилност и натиска от потребителите за по-голяма спецификация на продуктите. Каолинът е съставна част на много традиционни керамики, но главно се използва в санитарно-фаянсовата индустрия - за производство на санитарни изделия, декоративна керамика, фаянс и теракот.

Очаква се търсене на каолин за производство на санитарни изделия в Азия и Латинска Америка заради растящото население и високия икономически растеж на глава от населението. Използването на каолина за производство на керамични изделия ще расте средно с 1% на година до 2010 година.

Каолинът се използва и за производството на стъклопласт, което е концентрирано в САЩ, ЕС и Япония. Световният пазар на стъклопласт расте всяка година с 4% и се очаква да расте и в бъдеще, като търсенето на каолин за производство на стъклопласт се очаква да расте с 3% до 2010 година.

Стоманената индустрия е главният пазар за огнеупорни глини, но в по-голямата си част огнеупорните глини са заменени с алуминиеви продукти. Производството на каолин в този сектор се очаква да намалява в развитите страни и да се увеличава в развиващите се.

През 2005 г. износът на каолин от САЩ, Великобритания и Бразилия е 6,8 млн. тона, а световното производство е 22,9 млн. тона.

Каолин АД е единственото на територията на България дружество с такъв предмет на дейност, а до голяма степен и на Балканския полуостров - подобни дейности извършват само две компании в Турция - Калемаден и Екзашибаши, се казва в отчета на Каолин.

Предметът на дейност на Каолин включва добив, преработка, търговия и логистика на нерудни суровини - каолин, кварцов пясък, фелдшпатови пясъци, фелдшпат, доломит, варовици, керамични преспрахове, и пластични маси за производство на санитарни изделия.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Каолин АД - облигации(BKAO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още