IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Разходите за пенсии може да се увеличат догодина с 370 млн. лева

Увеличението ще е резултат от въвеждането на швейцарското правило, каза управителят на НОИ

09:28 | 04.10.13 г.
Б. Петков: Разходите за пенсии може да се увеличат догодина с 370 млн. лева

Разходите за пенсии през 2014 г. ще са с 370 млн. лева повече, отколкото очакваните за 2013 г. Това показват направените разчети при подготовката на проекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), съобщи пред БНТ Бисер Петков, управител на Националния осигурителен институт (НОИ).

Той посочи, че разходите за пенсии ще достигнат 8,1 млрд. лв. и отново ще са 10% от брутния вътрешен продукт (БВП). Петков разясни, че една от причините за увеличение на разходите е въвеждането на швейцарското правило, като има вероятност методът за индексация да бъде въведен отново от 1 юли 2014 г.

"Традиционно разходите растат, защото новоотпуснатите пенсии по правило са по-високи от тези, които спират да се изплащат", обясни Петков. 

Той изчисли, че ако стажът и възрастта за пенсиониране бъдат замразени на нивото от 2013 година, то това ще струва с 45 млн. повече и пенсионерите ще се увеличат с 15 300.

Възможно е и да има обвързване на стажа и възрастта, което да се въведе от 2015 година. Тогава през 2025 година жените трябва да се пенсионират на 62 години и 4 месеца, а мъжете на 64 години и 8 месеца. Според сегашните правила през 2020 година мъжете ще се пенсионират на 65 години, а жените - на 63 години, коментира той.

На въпрос дали непрекъснатото реформиране не обърква много цялата система той отговори, че "това е така, но целта е да се намери устойчиво решение, за да може младите хора да планират кога ще се пенсионират".

Ако се изплатят коледни надбавки, това ще стане с решение на правителство. При 50 лева надбавки ще са необходими 40 млн. допълнителни средства, изчисли Петков.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още