IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписът под счетоводните документи ще бъде заменен от цифров код

Промяната в Закона за счетоводството се предлага от правителството във връзка с навлизането на новите технологии

14:46 | 09.10.13 г.
Подписът под счетоводните документи ще бъде заменен от цифров код

Развитието на новите технологии започва да става причина за промени в законодателството, става ясно от днешното заседание на Министерския съвет, на което бяха предложени изменения в Закона за счетоводството. 

Поправките се отнасят до подписването на вътрешните документи в предприятията при използване на автоматизирани информационни системи. Поставянето на подписа ръчно ще може да бъде заменено от цифров индентификатор.

Чрез този код недвусмислено ще бъде определен и разпознат съставителя на документа, пише правителствената информационна служба. 

Промяната се налага от все по-честото използване на интегрирани информационни системи за управление и софтуерни продукти за счетоводно отчитане, географската отдалеченост на филиали и дъщерни дружества, както и остарелите разпоредби на действащия Закон за счетоводството.

В момента съществува изискване първичният счетоводен документ, засягащ само дейността на предприятието, да съдържа име, фамилия и подпис на съставителя.

Това създава неудобство на предприятията, които трябва да изготвят документи на хартиен носител с подпис на лицето, което го е съставило. То е и предпоставка за погрешни изводи от контролиращи органи за липса на задължителни реквизити и документална необоснованост на създадени, предадени и съхранени в електронен вид документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още