IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ ще внесе трети вот на недоверие в петък*

Тогава ще стане ясна и темата

11:47 | 16.10.13 г. 13
ГЕРБ ще внесе трети вот на недоверие в петък*

ГЕРБ ще внесат още един – трети вот на недоверие, към правителството на Пламен Орешарски. Това стана ясно от думите на лидера на опозицията Бойко Борисов в кулоарите на парламента. Заявката за нов вот стана по време на дебатите по втория – за провал в областта на регионалната политика.

“Естествено, ще видите в петък”, заяви Борисов на въпрос дали ГЕРБ ще внесе още един вот и на каква тема ще бъде.

Борисов даде анонс, че ГЕРБ ще иска оставката на правителството и за действията му в областта на здравеопазването, но не поясни кога. Ще дойде и там, заяви лидерът на опозицията.

Той се оплака, че по време на разискванията на вота за регионалното развитие думата взимат само представители на ГЕРБ, а по този начин мнозинството цели да се изчерпа времето на опозицията и да няма реални дебати. „Сега ги спрях да изчакаме да се изкажат БСП и ДПС и тогава продължаваме ние. Аз съм в зала, както виждате“, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ не обмисля отново да излезе от НС. „Не, защото всеки ден този парламент се дискредитира“, заяви Борисов. Той определи като „изключително некомпетентен човек“ председателя на НС Михаил Миков. Лидерът на ГЕРБ отново не пропусна да отбележи, че ГЕРБ трябва да имат председател на парламента.

Борисов определи като „карикатури на управляващи“ мнозинството в парламента. Той отговори и на зам.-председателя на НС Мая Манолова, че ГЕРБ са карикатури на опозиция. Да, така е. Защото ние не сме опозицията, ние сме победители на избори. Аз съм по-съгласен да съм карикатура като опозицията, защото съм победил, а не като тях да съм карикатура като управляващи, каза Борисов.

Той обяви, че ГЕРБ е твърдо за удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци, който изтича през 2014 година. „Ние сме „за“ да се удължи мораториума до 2020-2025, за да може демократичните процеси в България да са приключили и да няма такива етнически партии и партии, които да гласуват по този начин. Това са партии, обслужващи не етноси, а чужди интереси. Това са БСП и ДПС в момента“, каза още Борисов.

Депутатите от БСП Димчо Михалевски и от ДПС Джевдет Чакъров обвиниха ГЕРБ за грешки в управлението, което довело до задълбочаване на различията между регионите.

"За да има провал в политиката на едно правителство, е нужно поне минимално критично време, през което с действие или бездействие то е нанесло щети, които да се квалифицират като провал, а днес е едва 145-ият ден от управлението на настоящето. Така че или ГЕРБ има коренно различна цел - като например да пречи и да изяжда времето на парламента за смислени закони, или наистина не разбират и нямат представа как функционира политиката", пръв нападна Михалевски по време на дебатите за вота на недоверие.

Според него на практика правителството на ГЕРБ е замразило всички инструменти, които имат отношение към регионалната политика. Той упрекна ексуправляващите, че са намалили общите разходи на общините с 20 на сто, а спадът на общите им разходи спрямо БВП е с 30%.

"Спадът на капиталовите им разходи е 2,7 пъти през 2012 г. спрямо 2008 г. Раздаваха се пари на партийно приближени общини", упрекна още соцдепутатът бившите управляващи.

На критиките на Лиляна Павлова, че тройната коалиция е виновна за лошото планиране на средствата по Оперативна програма "Регионално развитие", Михалевски отвърна, че това всъщност е била най-добре подготвената програма за този период, но днес вече е рискова заради кабинета на Бойко Борисов. 
Накрая той нападна ГЕРБ и заради случая с надстройките на къщите на жителите от Несебър.

Джевдет Чакъров пък коментира, че по време на управлението на ГЕРБ са се задълбочили различията между регионите, което се дължало на грешки при някои оперативни програми.  

"По времето на ГЕРБ за приоритет бяха обявени само големите населени места, грешният управленски подход за делене на малки и големи населени места доведе до още по-големи различия и това доведе до обезлюдяване на селата", разкритикува ги Чакъров. 

В защита на предишното управление пък се изказа Цвета Караянчева от ГЕРБ. "Всеки, който е пътувал по магистралите на ГЕРБ, знае колко е хубаво, обаче хората все още очакват вашата родопска магистрала, има и междуобщински пътища, които не са пипани по 30 години", обрисува тя сегашното управление.

Според лидера на БСП Сергей Станишев единствената цел на внесения от ГЕРБ вот на недоверие за провал на правителството в политиката за регионалното развитие е да се пречи на работата на парламента.
 
„В днешните дебати показвате, че единствената цел на този вот, както и на следващия, е да се пречи и пак парламентарната група на ГЕРБ се превръща в заложници на един човек, всички вие сте заложници”, обърна се той към депутатите на Бойко Борисов по време на дебата.
 
Лидерът на левицата за пореден път обвини народните представители от ГЕРБ, че от първия ден след изборите не се държат като креативна опозиция, а само се опитват да попречат на властта.
 
„Влизахте, излизахте, сега имате нова стратегия - да се намали максимално ефективността на парламента, сиреч пак да пречите”, разкритикува Станишев, след като депутатите от ГЕРБ отказаха в продължение на седмици да участват в работата на парламента след изборите.
 
И Станишев, както и останалите депутати от БСП и ДПС, които се изказаха по време на дебата за вота на недоверие, обвини правителството на ГЕРБ в грешки и провали.

ГЕРБ са напът да обезсмислят вота на недоверие като парламентарен инструмент, а третото им искане за оставка на правителството най-вероятно ще бъде заради сектор Здравеопазване, заяви председателят на ДПС Лютви Местан.

"Вотът ще престане да бъде парламентарно събитие в редакцията на ГЕРБ. Не са приключили разискванията по втория вот и ние вече знаем кой ще бъде третият. Той ще бъде за здравеопазването. Превръщането на вота в парламентарно ежедневие наистина означава смъртта на вота на недоверие като най-силно оръжие на опозицията", заяви Местан.

Той обясни, че днешните разисквания съвпадат с втория ден на Курбан Байрям. "Аз искам да благодаря за този жест, че моите колеги не са при роднините си, защото това е денят, в който гостуваме при родителите си. Това е един своеобразен жест на колегиалност", заяви Местан.

Той коментира и законопроекта, който се готвят да внесат депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски. Той цели да ограничи възможността на офшорни фирми в медии.

Според Местан инициативата на Пеевски и Цонев цели прозрачност, цели собствениците на медии да не се крият зад офшорки. Нещо, което, убеден съм, и вие, и българското общество споделя като цели, заяви още Местан.

* Допълнена с позициите на партиите към 13.55 часа

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar
преди 10 години
Ако е така с удоволствие ще стоя и ще гледам как хвърчат глави и ще се радвам. Със здраве. И не не съм го писал копи пейст, ама си написах че не съм го писал аз :) Като чета виждам че си интелигентен човек, така че няма какво аз да ти отварям очите, ти си достатъчно буден. Respect
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Само БСП и ДПС са вечни, защото представляват ведомствените си структури... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Дано всичко, което си изсипал по-долу, не си го писал, иначе жалко за чанча! Особено, ако е с цел да ми отвориш очите за нещо! Всуе! хаха... Чел съм Алеко Константинов много отдавна! И също знам, че един от любимите герои на българина е Андрешко! Питал ли си се защо?Българинът иска строги закони за всички, но да не важат за него! Затова докато и последният българин не мине през парламента като лидер на партия, едва ли някое правителство ще повтори мандат! И после отначало, и така, докато питат българина кой да управлява! хахаха...!Писъците на ГЕРБ са толкова пронизителни, защото си повярваха, че пак ще управляват и оставиха много недовършени схеми, за които може и глави да литнат - буквално! Само закончето за офшорките ако мине, може да се окаже, че требва да затваряме държавата поради липса на стопанска активност... хахаха! А излъганите или подведени спонсори на ПП ГЕРБ насочват интереса си към следващия на хоризонта и следва съдбата на СДС, НДСВ, РЗС и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"... имах по-скоро предвид тия дето управляват, че трябва да действат. "------------------Еми тези дето управляват си "действат" и резултатите са налице. В нас е топката да си създадем съпротивителни сили, да си намерим обща кауза и да започнем да функционираме като общност, а не като "***". Това обаче е процес, а не еднократен акт, процес на формиране на такъв манталитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar
преди 10 години
Към Мави-то нищо не съм казал имах по-скоро предвид тия дето управляват, че трябва да действат. Че сме *** в тази държава спор няма, но дори народа да събори тези или онези все от тълпата ще излезе някой *** дето да се нареди в парламента, да прецака другите, с които заедно е свалял управляващи, защото някой му е обещал нещо. После се сърдят на ББ като казва че генетичния ни материал е лош. Ми *** народ сме - озлобен, мразещ, завистлив, изнемощял ако щете. Но това е положението след като като ни закачат каручката ние само дърпаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"...не само да се изреждат нещата а е добре да се дадат и предложения,..."Не адвокатствам на никого, но ми направи впечатление, че точно по този въпрос в пост-а на мавигьоз има нещо много точно казано (поне по мое мнение): Същото се наблюдава и при други народи с ниско социално съзнание.Струва ми се, че съвсем точно е изразил в какво се състои същността на проблема: ниско социално съзнание. Моите разсъждения по тези въпроси са ме довели до същото принципно заключение. А относно предложенията, пак по мое лично мнение, нещата са очевидни: захващаме се да възпитаваме децата си у къщи (като това е хубаво да става и с личен пример), че ОБЩЕСТВОТО е нещо повече от мъглява абстракция, че именно от Обществото, човек може да получи шанс за реализация, развитие и просперитет, НО ... Обществото си има правила и те трябва да бъдат спазвани и зачитани. Ако този превъзпитателен процес стартира, след някое и друго поколение ще имаме матриал , да си изградим Общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Petar
преди 10 години
-Половината назначения в висшата държавна администрация са доказано провалени от тройната коалиция политически "експерти"?Криминалинки!!-Загробиха държавата с нов милиард, който трудещи се българи да връщат !-Държавата зависи от волята на Доган, Местан и Болен!- Борбата срещу монополите - никаква, реформи в енергетиката, пенсионното осигуряване, образованието, изборния кодекс - мираж?-- Боклушарски наруши закона за секретна информация и даде достъп до националните тайни на олигарха Пеевски!!!-- България е най-бедна в Европа още преди ГЕРБ да ги има от времето на тройната коалиция, Луканов, Виденов!!!Това е взето от друг форум не искам да си преписвам каквото и да било за написаното, но като че ли всичко е така както си пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Petar
преди 10 години
-Господин Сидеров,Станишев и Доган още от 1 седмица превърнаха МВР в ЧК и МИТ? -Да ама,Бойко.. -Върнаха старите ДС посланници ,за ужас на Европа? - Да ама ,Цецо.. -Готви се узаконяване на ромските гета и крайморските хотели на олигархията, както и горската сеч?- Да ама ,Бойко.. -Вдигнаха помощите за твърдия си *** електорат, а отрязаха пенсионери миньори и железничари!- Да ама ,Цецо.. -Лицето на България пред света, Външният ни министър е гей, а премиера му се смеят от Европа!- Да ама ,Бойко... -Обявиха Левски за закононарушител?- Да ама ,Цецо.. -За пръв път от 20 години ДПС имат депутати в Видин и София и закупуват парцели за строеж на джамии?-- Да ама ,Бойко.. -Криминален медиен магнат на ДПС става шеф на тайната полиция, назначен от олигархия в сянка ?-- Да ама ,Цецо.. -София и Пловдив с областни управители и башибозуци на ДПС без да са спечелили и част от местния вот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Petar
преди 10 години
Синеоки, нищо към никого, но бих искал когато някой казва кое е зле, не само да се изреждат нещата а е добре да се дадат и предложения, защото като дойдоха новите управници те казаха че много от нещата не са добре и предложенията и назначенията им се оказаха ялови, недомислени, реваншистки и т.н. Какво се случи за краткото време на управленивто им (не зная с колко от отва ще се съгласиш):
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Jay Gould
преди 10 години
Гриша Ганчев за невижданата подлост на Бойко Борисов http://borsi.blog.bg/politika/2013/10/15/grisha-ganchev-za-nevijdanata-podlost-na-boiko-borisov.1193042
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още