IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ч. Христов: Заплащането на час не е предпочитано, нито от работниците, нито от бизнеса

За осигурителната система в България е по-важна стабилността на трудово-правните отношения, коментира вицепрезидентът на КНСБ

14:39 | 22.10.13 г.
Ч. Христов: Заплащането на час не е предпочитано, нито от работниците, нито от бизнеса

Почасовото трудово възнаграждение не е предпочитано нито от работниците, нито от бизнеса към този момент, каза във Велико Търново вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, цитиран от БТА. 

По думите му България е една от малкото държави в ЕС, в която почасовото трудово заплащане не е въведено като практика и осигурителната система не е адаптирана към такава форма на оценяване на труда.

Христов уточни, че и сега почасовото заплащане е уредено нормативно, с постановление на Министерския съвет, което определя минималната работна заплата и минималната почасова ставка, но не се използва като широко разпространена форма на оценяване на труда.

Според него причината е, че осигурителната система в България е конструирана с оглед стабилността на трудово-правните отношения. Тя залага на рамки, като пълен или половин работен ден, срочни или безсрочни трудови договори, затова, ако се въведе гъвкавата форма на ангажираност като почасовото заплащане, нейната стабилност ще бъде нарушена, а хората на наемния труд ще бъдат с ощетени осигурителни права, особено за пенсиите, каза Христов.

Във Велико Търново той присъства на работна среща, организирана от синдикатите на тема "Достоен труд и диалог", финансирана от норвежкото правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още