IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-сериозни санкции ще има за отсъстващи депутати без уважителна причина

При липса на кворум на отсъстващите депутати ще удържат 2/3 от дневното възнаграждение

13:59 | 05.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
По-сериозни санкции ще има за отсъстващи депутати без уважителна причина

По-сериозни санкции за отсъстващите депутати прие парламентът днес с промени в правилника за дейността си. Една от поправките се отнася до ситуацията, когато заради отстъсващи депутати в залата липсва кворум за провеждане на заседание. 

В този случай депутатите, на които липсват уважителни причини за отсъствието, ще се удържат до 2/3 от дневното възнаграждение. При отсъствия повече от три поредни заседание или общо пет пъти месечно народните представители ще получават само една трета от допълнителните си средства – за секретарки, помещения и т.н.

Парламентът не прие предложението на "Атака" народните представители да не взимат заплати при неизвинени отсъствия от заседания три дни подред или общо пет дни месечно. Вносители на промените са националистите Галин Монев, Николай Александров и Калина Балабанова. Те смятат, че по този начин ще се затегне контролът за отсъствията на депутатите.

Народните представители от "Атака" настояваха освен заплатите депутатите да бъдат лишавани и от представителни разходи. В момента депутатите взимат една трета от заплатите си, при положение че отсъстват повече от три пъти подред или пет пъти на месец.

По предложение на председателя на парламента Михаил Миков докладите и становищата по законопроектите на другите комисии, извън водещата, ще могат да се представят в резюме. Докладите с отчет за дейността на органите, които са задължени да се отчитат пред парламента, трябва да се внасят до 31 март, ако в закона не е предвиден друг срок. Досега нерядко депутатите се занимаваха с обсъждания на доклади от 2011 година например.

Миков предложи още, когато парламентът отхвърли доклад, Народното събрание да мотивира решението си и да има право да изиска нов доклад.

„Отново не чуваме какво иска обществото. То иска ние да си ходим, а ние тепърва правим правила“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев. Той определи по-голяма част от предложенията като чиста доза популизъм. „Що е популизъм и има ли той почва в парламента?“, запита Велчев.

Той изнесе дълга лекция как са били наказвани депутатите от ГЕРБ при отсъствия в предишния парламент. Според него сега, с изключение на двама-трима души, никой не отсъства повече от пет дни на месец.

В предишния парламент 10 депутати от „Атака“ бяха купени от образцовата партия ГЕРБ, възмути се лидерът на националистите Волен Сидеров. По негови думи сегашната опозиция, а в 41-то НС мнозинство, е образец за корупция.

Сидеров и Велчев влязоха в спор открадната ли е субсидията на „Атака“ в предишния парламент. Част от субсидията на „Атака“ беше отклонена заради напусналите депутати и принципа субсидията да следва народните представители.

Говори се, че за тези няколко месеца тези два милиона и половина сте ги наваксали няколко пъти, обърна се  Красимир Велчев към Сидеров.

Зам.-председателят на НС Мая Манолова пък услужливо обясни, че най-много отсъствия имат депутати от ГЕРБ – близо 1560 неизвинени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още