IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Минималният доход от 400 евро би могъл да доведе до колапс на бизнеса

Държавата няма пари, за да успее да въведе това предложение, смята икономистът от ИПИ Зорница Славова

11:02 | 07.12.13 г. 89
ИПИ: Минималният доход от 400 евро би могъл да доведе до колапс на бизнеса

Спорно е дали изобщо трябва да се коментира предложението на председателя на Европейския икономически и социален съвет (ЕИСС) за въвеждане на минимален доход между 400 и 1000 евро за всички страни от Европейския съюз, заяви в свой коментар икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Зорница Славова.

Според нея мотивите за определянето на минимуми варират - от осигуряване на някаква криворазбрана справедливост и достойни доходи до ограничаване на трудовия „дъмпинг” между страните.

Както икономическата теория, така и здравата логика обаче подсказват, че осигуряването на „добър живот” и „достойни доходи” не се постига чрез преразпределение от държавата. Мярката няма да доведе до увеличаване на благосъстоянието на хората, нито на държавата заради простия факт, че ако предложенията бъдат изпълени, ще доведат до бърз фалит, заявява икономистът.

Да живееш на гърба на другите не е човешко право

Трябва да се признае, че определянето на минимални заплати и минимален доход изглежда доста примамливо. Сигурно доста хора, които са чули предложението за 800 лв. на месец от „нищото”, вече ги харчат наум.

Всъщност държавата няма пари и за да даде нещо, трябва първо да го събере. Да се говори за осигуряване на добър живот на някого не е човешко право, защото включва принудително изземване на тези средства от някой друг. Управляващите, които предлагат и прокарват предложенията за минимални заплати и доходи, всъщност няма да платят от собствения си джоб.

Даването на пари наготово означава липса на стимул за работа и развитие

Според идеята на председателя на ЕИСС „Всяко лице трябва да получава като минумум определена сума и ако то не ги получава от трудови доходи, тогава държавата трябва да го компенсира.”

Данните на НСИ показват, че през 2012 г. средната работна заплата е 730 лв., а единствено в София-град - над 800 лева. Още повече, че по данни на НОИ всеки четвърти се осигурява на минималния осигурителен праг. Ако се въведе държавна „компенсация”, всеки стимул за работа би изчезнал.

Дори без да броим безработните лица, които също ще трябва да получат допълнителни пари до 800 лв. на месец, сметката за плащане за 2012 г. би била от порядъка на над 40  млрд. лева, като само за пенсионерите биха били необходими близо 20 млрд. лева.

Идеята за въвеждане на минимални заплата на европейско ниво може да не се отрази толкова пагубно на някои европейски държави, в които най-ниските доходи са близки или по-високи от споменатия минимум. В България обаче не само че ще доведе до сериозен ръст на неработещите, но и ще предизвика колапс на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

67
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Ти си болен комунист. Би ограбвал мандри и взривявал църкви. Явно и аз съм болен, щом споря с теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 2 rate down comment 1
cokrat1
преди 10 години
Тъй като работата ми е свързана с пари...знам, че в БГ фирмите има пари, има достатъчно печалби, но ги укриват по най-различни способи - кога законни, кога незаконни...така, че по-долния Бос да не ми разправя врели-некипели, че нямало пари..и прочие шменди капели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 3 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
Дали ЕС го е грижа за нас сам си отговори. Щом от там поемат такава инициатива, явно и те са разбрали/не че не са го знаели/, че БГ работодателя няма никога, ама никога да вдигне заплатите на работниците си колкото и голяма да е печалбата му. Виж по-долу примера. Не съм работодател, но насякаде където съм работил/повече от 20 години преобладаващо в частни фирми/ осигуровките са вързани със заплатата във ведомостта. Всеки си получава фиш в които пише всичко. Ако Европа не ни натиска няма да се оправим сами. Да ти споменавам ли цените на мобилните разговори, цените на роуминга... ако ЕС не ги натиска нищо няма да променят сами г-да капиталистите. Нашите са особено алчни и вулгарни. Затова ..Да живей Европейския съюз!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Самият факт, че има хора които да ми цъкат минус, когато пиша че българския народ трябва сам да си реши проблема и има такива, които са подписали тази петиция е ярко доказателство за маимунизацията на местния матриал! Подписвайте си каквито и да е петиции, "разпределяйте" си чуждите средства "справедливо", аз ще съм тук после да ви кажа "аз казах ли ви". Но няма да бъде с радост, че съм бил прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 4 rate down comment 2
hex
преди 10 години
Някои коментиращи също като политиците ни и работодателите изобщо не схващат, че този път тях никой не ги пита. И как си мислите, че 800 евро устройват западноевропееца. Инициативата е подета от хора - филантропи, чиито доходи надхвърлят десетократно тази сума. И ако осигуряването е изцяло за сметка на трудещия се няма ли 800 лева да е нормална минимална заплата за България? Не си правете труда да ми отговаряте, ами подпишете петицията.http://basicincome2013.eu/ubi/bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Ако не можем сами да си решим проблема, няма да сме държава още дълго. Ще сме някаква територия-област в ЕС, в която няма да има особено много българи. И сигурно ще сме си го заслужили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ти верно ли мислиш, че ЕС го е грижа за нас бе? Ама как не се бях сетил досега аз! Колко години стана сме в ЕС и още сме в борд икономиката не мърда а социалните услуги се сриват. Подсказка: Никой не го е грижа нас. НАС трябва да ни е грижа за нас! И ако след 1-2 година максимум ако не се оправят нещата (както ни обеща оня Пинокио - премиера) не да ги свалим от власт трябва, а да ги разстреляме всичките от всичките разцветки! Разберете, че докато сами не се вземем в ръце НИЩО няма да се промени към добро. Искам ти да ми кажеш работодател ли си ? Коректен ли си към работниците и към държавата? Щото ако не си, няма какво да си говорим. Аз съм коректен, но едвам кретам щото е пълно с ***, които свалят цените на продукцията си като спестяват от заплати и данъци. Много от тях с чадъри от високо! Майната му на ЕС, ние да си оправим бакиите после да мислим за "богаташки клуб"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Западът е социален и дава пари, а източната *** съвсем резонно отива там и ги взима."=====Ха ха ха ха ...ако нашите *** са причината / между другото има логика в това което пишеш/, да се приеме идеята, то те напълно ще са си заслужили благинката за разлика от българите които продължават да са овце и да вярват на бъртвежите правителствата ни и на разни подкрепащи ги организацийки като ИПИ например. Между другото някой може ли да посочи някои конкретни резултати за държавата ни от дейността на ИПИ !? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"През 98ма вземахме по 300 000 лева и гладувахме с тях.Егати елементарните разсъждения. Що не почнете да чупите машините, че ви вземат хляба?"Неуместно сравнение. Забравяш че ЕЦБ не е БНБ а Германското Холандското и Френско правителства не са нашите ***! Това са разсъждения за вътрешно наше си ползване. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 2 rate down comment 2
cokrat1
преди 10 години
Понеже се правиш на ударен с мокър ***, ето ти разпределение на въпросните от примера 105 000 повече приходи.1. Разходи за придобив. на тези приходи - 30-40 000 лева.2. 20 000 за повишение на заплатите и осигуровките на персонала - това е въпроса в тая тема.3. Остават 45 000. Данък 4 500 на държавата. 4. 41 500 вече обложена печалба за БОСА.е, Не е 65 000, но все пак 41 500 са достатъчна сума за да има за всичко необходимо му , и за бизнеса и за душата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още