IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Минималният доход от 400 евро би могъл да доведе до колапс на бизнеса

Държавата няма пари, за да успее да въведе това предложение, смята икономистът от ИПИ Зорница Славова

11:02 | 07.12.13 г. 89
ИПИ: Минималният доход от 400 евро би могъл да доведе до колапс на бизнеса

Спорно е дали изобщо трябва да се коментира предложението на председателя на Европейския икономически и социален съвет (ЕИСС) за въвеждане на минимален доход между 400 и 1000 евро за всички страни от Европейския съюз, заяви в свой коментар икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Зорница Славова.

Според нея мотивите за определянето на минимуми варират - от осигуряване на някаква криворазбрана справедливост и достойни доходи до ограничаване на трудовия „дъмпинг” между страните.

Както икономическата теория, така и здравата логика обаче подсказват, че осигуряването на „добър живот” и „достойни доходи” не се постига чрез преразпределение от държавата. Мярката няма да доведе до увеличаване на благосъстоянието на хората, нито на държавата заради простия факт, че ако предложенията бъдат изпълени, ще доведат до бърз фалит, заявява икономистът.

Да живееш на гърба на другите не е човешко право

Трябва да се признае, че определянето на минимални заплати и минимален доход изглежда доста примамливо. Сигурно доста хора, които са чули предложението за 800 лв. на месец от „нищото”, вече ги харчат наум.

Всъщност държавата няма пари и за да даде нещо, трябва първо да го събере. Да се говори за осигуряване на добър живот на някого не е човешко право, защото включва принудително изземване на тези средства от някой друг. Управляващите, които предлагат и прокарват предложенията за минимални заплати и доходи, всъщност няма да платят от собствения си джоб.

Даването на пари наготово означава липса на стимул за работа и развитие

Според идеята на председателя на ЕИСС „Всяко лице трябва да получава като минумум определена сума и ако то не ги получава от трудови доходи, тогава държавата трябва да го компенсира.”

Данните на НСИ показват, че през 2012 г. средната работна заплата е 730 лв., а единствено в София-град - над 800 лева. Още повече, че по данни на НОИ всеки четвърти се осигурява на минималния осигурителен праг. Ако се въведе държавна „компенсация”, всеки стимул за работа би изчезнал.

Дори без да броим безработните лица, които също ще трябва да получат допълнителни пари до 800 лв. на месец, сметката за плащане за 2012 г. би била от порядъка на над 40  млрд. лева, като само за пенсионерите биха били необходими близо 20 млрд. лева.

Идеята за въвеждане на минимални заплата на европейско ниво може да не се отрази толкова пагубно на някои европейски държави, в които най-ниските доходи са близки или по-високи от споменатия минимум. В България обаче не само че ще доведе до сериозен ръст на неработещите, но и ще предизвика колапс на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

57
rate up comment 2 rate down comment 1
cokrat1
преди 10 години
23 години да се чете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 3 rate down comment 5
cokrat1
преди 10 години
23 "виждам" такъв бизнес като "селската" мутра от примера...така, че не ми говори за бизнес. Пак ще повторя - истина ти казвам ..не си добре щом правиш такива изказвания!!!Аз съм спокоен, защото със и без твоя плач Иеремиев, нещата ще станат в близките 5-6 години така както са замислени. Да живей Европейския Съюз!!!! В него ми е надеждата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Чекай бе олакколу! Ти бизнес на живо виждал ли си? разликата между 25000 и 130 000 ОБОРОТ. Това като печалба да е... ми да кажем при 25 000 печалбата е 0. При 130 000 печалбата е 50 000. Таааа в единия случай данъка е 0, в другия - 5000. Бууу, какъв източник си намерил за финансиране на комунистическите малоумуя! Пази се да не полетиш!Е в това е трагедията на България, че такива като теб от всичко разбират и кат им обещаеш 400 евро ПУСКАТ червените бюлетинки а после викат ама що така то ние па сме зле! АМАН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 3
cokrat1
преди 10 години
продължение........в селски магазин за хр.стоки, данъчните копират на dvd цялата програма Детелина Лайт, собственикът си крие оборот, нищо не е трил /доставки, продажби.../ от програмата, ЕТ на патент е...а бе пипнаха го както майка го е родила направо. Дали и на него 1 dvd, донесе ми го , нямах време да го гледам цялото, но само за 2013 оборота е 130х.лв-по програмата,а в касовата книга 25х., а за годините от 2009г. насам картинката е ...нямам думи предполагам. Човека не е дружество, че да шътне капитала на някой ром, а ЕТ-пфууу. Хайде дайте някоя идея.Пич - много е просто - трябва разликата в примера между 25 000 и 130 000 които взима тая "селска"-мутра бизнесмен да се разпредели по правилно. Ето това трябва да се направи през следващите 5-6 години от държавата. Не се притеснявай..пари в държавата има предостатъчно. Я ми обясни какво сега прави "мутрата" с разликата от 105 000 лева укрити приходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Не приятелю, ти казваш да се пренасочи а в същото време обясняваш, че ще спре. Няма да спре, ще прелеее. Ако им даваш тези пари, тук или там, те защо да седят тук? Там е по-чистичко.Ако спреш да му даваш и там, а го караш да работи, той тогава защо да ходи? Ако искаш да си седи тук, създай му работа, развий инфраструктурата, а не му давай пари, парите ще ги изпие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 6 rate down comment 1
lookff
преди 10 години
"Не можеш да вървиш срещу природата на хората - да са алчни, *** (повечето) и мързеливи. Не можеш да спреш реката. Можеш да я преградиш, тя ще изтече от друго място." Много хубава мисъл. Всъщност това е мотивът за предложението. Предложението е глобално и към него трябва да се подходи така, а не локално, от българска гледна точка. Западът е социален и дава пари, а източната *** съвсем резонно отива там и ги взима. Рано или късно минималните заплати от....., до .... ще се въведат в рамките на целия ЕС и целта не е да да се тушира социалното неравенство вътре в България, Румъния или някой друг, не е да се спре реката, а да се направи преграда, течението да се пренасочи и *** да си остане тук - у нас. Това е положението и с него трябва да се свиква, а не да се отрича.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Да пич, в главата ми са, защото съм го видял с очите си и не искам да се повтори. Не можеш да вървиш срещу природата на хората - да са алчни, *** (повечето) и мързеливи. Не можеш да спреш реката. Можеш да я преградиш, тя ще изтече от друго място.Даваш ли пари, някой ще ги вземе. Вземаш ли от някого пари, той ще ги скрие. Предложението ще доведе до мързел и ръст на сивата икономика, кражбите и корупцията. Всеки ще гледа да кешира. Има проблем със задълбочаващото се неравенство, но със сигурност не е това пътя. Така ще си кара още дълго - балон, кеф,купон, криза, глад, мизерия, самоубийства, фалити, балон, кеф.... По-добро не е измислено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 5
cokrat1
преди 10 години
Пич, истина ти казвам...не си добре...това което пишеш са хипотетични твой съмнения...Дръж, си ги за себе си моля??? Апокалиптичните ти картини нека си останат в главата ти!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 9 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Хора, коментарите са отчайващи. Кой работодател щял да дава 800 лева. Не сте ли разбрали, че парите са само посредник между хората и се остойностяват през това, кой какво е склонен да направи срещу тези хартийки? Ами ако през 91ва някой ви беше предложил 300 000 лева, щяхте да се насерете от кеф - с толкова можеше да се купи цяла сграда. Един апартамент в София струваше 15 000 (ако можеш да се доредиш де)През 98ма вземахме по 300 000 лева и гладувахме с тях.Егати елементарните разсъждения. Що не почнете да чупите машините, че ви вземат хляба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 10 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Пич, ходи се скри.(1х *** +1 х *** +6х чаавес) х 400= 3200 х ЕевросДобре дошли в циганопейския съюз! Вие работите, *** си пеят и ви се смеят.Още малко ще трябва да почакате, да измрем всички, дето помним комунизма и тогава да пробвате пак.Още помним как водопроводчиците и фризьорките и ел. техниците се надсмиваха над инженерите и лекарите, дет чакат на една заплата и не могат да подстригват на черно по домовете или да лепят плочки и да кешират.Още помним, когато не се питаше къде работиш а къде краднеш.Слепи ли сте, глухи ли сте, кухи ли сте или всичко това на куп?Както писах, кой ще спре инфлацията тогава? Ами държавата - държавно регулирани цени, първо на някои стоки, после на всички. Ами кой тогава е луд да работи? Кой ще те накара? Ами държавата - кварталния ще дойде и ще те хване за козирката. Още има доста хора, които го помним това НЕ МЕРСИ! За това ли лежахме по площадите през 90тте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още