IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надя Василева: Нагласите за наемане на служители се подобряват

Пловдив и Варна се очертават като бъдещите деситнации за аутсорсинг услуги, коментира управляващият директор на „Менпауър“ за България

10:15 | 11.12.13 г.
Надя Василева: Нагласите за наемане на служители се подобряват

Нагласите на работодателите за наемане на служителите през първите три месеца на 2014 се подобряват на годишна база със средно три пункта, заяви в ефира на Bulgaria On Air управляващият директор на „Менпауър“ за България Надя Василева.

В сравнение с последните три месеца на 2013 ръстът не е толкова изразен, но е обясним със сезонната заетост в определени сектори, коментира експертът. Тя сподели още, че намерение за увеличаване на заетостта в началото на следващата година заявяват компании от секторите: финанси, бизнес услуги, земеделие, търговия на едро и дребно,

производство и други. Това означава, че компаниите са преодолели несигурността и се ориентират към преструктуриране, допълни още управляващият директор на „Менпауър“ за България.

Tя коментира и че през последните години София се е оформила като традиционна дестинация за аутсорсинг услугите. Това разбираемо е довело до изчерпване на възможностите за намиране на специалисти, владеещи два чужди езика. Оттук и очакванията през следващите години други големи градове като Пловдив и Варна да се превърнат в новите центрове за аутсорсинг услуги.

Василева коментира още, че в момента има отворени над 2000 позиции, за които не могат да бъдат намерени подходящи служители. Тя допълни, че недостигът на по-квалифицирани служители не означава непременно, че ще успеят да договорят по-добри условия. Причината е, че в повечето случаи работодателите са разчели добре бюджета за възнаграждения и не могат да го променят.

По думите на Василева компаниите трябва да се адаптират към потребностите на новото поколение и неговите изисквания за работна среда. Тя допълни, че нуждите на пазара се променят изключително бързо и институциите не успяват да реагират на тях. Според нея е необходима по-добра синергия между бизнеса и образованието. Обучението би могло да се дигитализира в по-голяма степен или подобни умения да бъдат усвоявани в процеса на работа, допълни още Василева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още