IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на 2014 г. започва работата по замяна на винетките с тол такса

Ще стартира нова процедура за избор на консултант за изготвянето на модела за систематата с тол таксите

15:07 | 13.12.13 г. 3
До края на 2014 г. започва работата по замяна на винетките с тол такса

Вицепремиерът Даниела Бобева очаква, че до края на 2014 година вече ще има избран нов консултант по изготвянето на модел за въвеждане на електронна система за платено преминаване по пътищата - така наречената тол такса. Това съобщи тя по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова.

Във връзка с провалилата се през юли тази година процедура за избор на консултант Бобева заяви, че се предвижда правителството да промени създаденото от предишните управляващи техническо задание в обществената поръчка. Причината за това според нея е, че техническото задание "създавало предпоставки за избор на кандидата с най-скъпа оферта".

Днес стана още ясно, че Министерсвото на регионалното развитие (МРР) има разработена техническа спецификация със заложени конкретни дейности, които ще се изпълняват от избрания в бъдеще консултант – той ще бъде външен.

Бобева не успя да уточни, кога тол таксата ще бъде въведена при това забавяне.

Припомянеме, че в края на септември 2012 г. тогавашното Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви търг за избор на компания, която да предостави консултантски услуги с цел въвеждането на електронна система за събиране на пътни такси.

Прогнозната стойност на поръчката бе 5 млн. лв., като финансирането бе осигурено по оперативна програма "Транспорт". Процедурата обаче се провали, защото три от фирмите, които бяха подали оферти за участие, обжалваха поръчката пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и пред ВАС.

Така проектът бе оставен за подновяване през следващия програмен период.

Бобева спомена и възможността да има директна връзка между системата за електронно пътно таксуване и информационната система на Агенция „Митници”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
" платено преминаване по пътищата - така наречената тол такса. " Ако приемам значението на думата toll и си я приемем като наша си вече дума, поне да не ползваме "нашата" си "Пътна такса" .... та да не се объркват хората за какво всъщност им събират пари! / такса за използуване на шосе ---- toll/ Думата toll се превежда с две "наши" думи с които сме си свикнали а именно ПЪТНА ТАКСА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
toto
преди 10 години
Що им трябва консултант не знам?!!! Да проверят в Румъния - преди няколко години въведоха такси и бързо -бързо ги отмениха - ставаха грандиозни задръствания!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
toto
преди 10 години
Е това е върха на безобразието!!!Боко строи магистрали Орешката слага такси!то ако трябва да прекарам 2 часа да чакам да вляза на магистралата, по-добре да си карам по старите пътеки! ДА видим кой ще ходи по комунистическите хотели на моренцето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още