IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: ГЕРБ наруши статуквото и всички се обединиха срещу нея

Сегашните управляващи ще провалят големите енергийни проекти, убеден е бившият премиер

12:15 | 21.12.13 г. 4
Борисов: ГЕРБ наруши статуквото и всички се обединиха срещу нея

Не влязохме в безпринципни коалиции, затова изпуснахме властта, макар и като първа политическа сила, коментира в предаването „Годината” по Дарик радио лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него хората са видели „метрото, магистралите и детските градини” и затова са подкрепили партията.

Борисов обаче не съжалява за подадената оставка, тъй като всички са се съюзили срещу партията. Причината за това е, че ГЕРБ е нарушила статуквото, убеден е лидерът й.

Бившият премиер изказа и своите опасения, че сегашните управляващи ще провалят големите енергийни проекти. Той посочи провала по отношение на „Южен поток”, който е бил изгоден за България. Правителството на Борисов не е подписало нищо по проекта, защото по Третия либерализационен пакет е трябвало да бъде съгласувано с Брюксел.

Кабинетът на Орешарски е опитало да заобиколи това задължение и затова ЕК ни отне суверенитета и ще проведе преговорите с „Газпром” за газопровода.

Борисов посочи, че седмият блок на АЕЦ „Козлодуй” също е на разрешителен мандат и има нужда от одобрението на ЕК.

„Вместо това премиерът заявява, че детайли като цени, време, срокове ще ги правим друг път”, коментира Борисов.

За бившият премиер промяната на цената на тока е „лъжа” и това ще се види във фактурите. Той допълни още, че е имало сериозен натиск за председателите на независимия регулатор да бъде намалена цената. Затова и има толкова промени в ръководството на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Всичко, постигнато в мандата на ГЕРБ, е било въпреки тежкото наследство от Тройната коалиция, допълни още Борисов. Той отхвърли обвиненията, че през годините на своето управление е замразил пенсиите и не е допуснал увеличение на парите за майките.

Майчинските не са били променяни, защото партията е имала друга философия, а именно – строителство на детски градини, където майките да оставят спокойно децата си и да се връщат на работа.

Лидерът на ГЕРБ посочи още, че БСП и ДПС „лъжат хората” и всъщност са една и съща партия с общо ръководство. Фактът, че ще броят получените общо гласове за следващите парламентарни избори доказва това, категоричен беше Борисов и допълни, че не е вярвал, че "Атака" ще подкрепи правителство на ДПС.

Бившият премиер коментира и че веднага след изборите е имало възможност за създаване на „истинско експертно правителство” при паритет от 120 на 120 депутати – (ГЕРБ и Атака срещу БСП и ДПС – бел. ред). При това положение е можело да  се избере правителство на национално съгласие, поне докато премине кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
оня ден четох някакво интервю с проф. Никола Георгиев(да си призная-абсолютно неизвестен мене професор-поне до скоро) и ..."- Има ли Турция място в ЕС? - Турция засега си е в Азия, бъдещата й граница може да стигне до Сърбия. Тая шмекерия с ЕС вече не интересува турците. Видяха колко струва съюзът, той ще се разпадне." --------------между другото-що ми нацвъкахте минуси пак??? За добре дошъл ли? А аз съм тръгнал Вожда да цитирам и очаквах добро посрещане...наивник:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
MrSi
преди 10 години
""направих ви пътища, магистрали, училища, болници..." Само дето не останаха вече българи да им се радват..."Нали знаеш че тъкмо научихме магарето да не яде , а то взе че умря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 10 години
Правилно си разбрал! Освен това взе парите от ДПО, но не стана ясно какво построи с тях. Може би Арена Армеец, или както казваше, "построих ви спортни зали"? Отделно, "дръпна" милиард и половина от резерва на НЗОК пак да строи нещо си там. Вероятно, пак цитирам: "направих ви пътища, магистрали, училища, болници..." Само дето не останаха вече българи да им се радват... хахаха! Иначе толкова беше близък и с Натаняху, и с Ердоган... да не се окаже, че съзнателно е строил за някакви други бъдещи обитатели на тази територия...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
Майчинските не са били променяни, защото партията е имала друга философия, а именно строителство на детски градини, където майките да оставят спокойно децата си и да се връщат на работа.ако разбирам правилно-ГЕРБ не е направил нищо друго, освен да вземе парите, които би трябвало да даде на майките и с тях да построи детските градини???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още