IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нина Дюлгерова: Енергийните нужди на Европа растат

Русия е единственият източник на енергия и може да има опити за дестабилизация, прогнозира експертът

12:32 | 03.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нина Дюлгерова: Енергийните нужди на Европа растат

Енергийните нужди на Европа растат и това ще благоприятства развитието на енергийни проекти. Това мнение изрази проф. Нина Дюлгерова по време на пресконференция в БТА, посветена на енергийната геополитика през 2013 – 2014 година.

Един от тях е „Южен поток“, който ще бъде изграден въпреки трудностите. По проекта се работи активно в държавите, през които ще преминава газопроводът, смята още тя.

Дюлгерова посочи, че „Северен поток“ също е преминал през много перипетии при изграждането си, но в крайна сметка проектът вече е приключил.

Припомняме, че „Южен поток“ не отговоря на изискванията, записани в Третия енергиен пакет на ЕС. По тази причина и в близките месеци ще започне предоговоряне на условията, но този път страни по него ще бъдат Русия и ЕС, а не отделните държави, през които ще преминава трасето на газопровода.

„Южен поток“ е стратегическо трасе, което цели да прескочи трасето през Украйна, но търсенето на енергия расте и не очаквам украинският газопровод да бъде спрян“, допълни още Дюлгерова. Според нея е постигнат баланс между ЕС и Русия  по отношение на Украйна – Москва не може да си позволи лукса от нова газова криза, а ЕС се отказа да действа в ключова за руската политика държава, каквато е Украйна.

Русия е единственият източник на енергия за Европа, припомни експертът. Именно заради тази своя позиция Дюлгерова очаква опити да бъде дестабилизирана. Тя посочи, че върху сигурността на доставките през последните месеци влияят няколко фактора, сред които и конфликтът в Сирия и подписването на ядреното споразумение с Иран. Според нея обаче капсулизацията на сирийският проблем показва възстановяването на позициите на Русия в геополитическо отношение.

САЩ не успя да събере коалиция, която да извърши военна интервенция в Сирия, а експертите първо докладваха в Москва, а след това във Вашингтон, посочи още Дюлгерова. Като заплаха за сигурността на доставките може да се разгледа и ситуацията в Турция заради напрежението по границите й със Сирия, както и заради вътрешното социално недоволство.

Що се отнася до други енергийни проекти, за които България се надяваше да има развитие, Nabucco – Запад е приключил проект, смята Дюлгерова. В същото време обаче газопроводът ТАР има много сериозна перспектива за развитие благодарение на откритите нови находища край Израел и Кипър. „Този газопровод поставя в много добро положение Гърция“, смята експертът.

По отношение на ядрената енергетика кабинетът „Орешарски“ продължава политиката на правителството на Бойко Борисов, посочи още Дюлгерова, посочвайки, че именно Борисов е поканил американската Westinghouse за участие в различни проекти – като изграждането на нов блок в АЕЦ „Козлодуй“. През 2012 година се е заговори и за възможността американската компания да построи АЕЦ „Белене“, припомни още тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
nikolait
преди 10 години
какъв професор е тази Дългерова. Тя ми прилича на обикновен ***. Нищо обективно и реално казано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още