IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР сви очакванията си за ръста на българската икономика

Износът ще остане основен двигател на икономическия растеж, който ще е 1,8 на сто, прогнозират от банката

13:35 | 21.01.14 г.
ЕБВР сви очакванията си за ръста на българската икономика

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) занижи до 1,8% очакванията си за икономическия растеж на България през тази година. Предишната прогноза на банката беше за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 2%.

Банката обаче леко е завишила очакванията си за икономическия ръст през 2013 г. - предишната прогноза беше за повишение от 0,4 на сто, докато новата е за ръст от 0,7 на сто.

Очакванията на ЕБВР съвпадат с прогнозата на правителството за икономическия растеж – в бюджета беше заложено, че БВП ще се разшири с 1,8% през 2014 г.

Прогнозата почти съвпада и с тази на Световната банка, която очаква българската икономика да се разшири с 1,7% през тази година, но е малко по-висока от прогнозата на Европейската комисия (ЕК), която е за 1,5%.

Темповете на растеж на България обаче изостават от средните за държавите от Югоизточна Европа. ЕБВР прогнозира, че БВП на страните в региона ще нарасне с 2,1% през настоящата година, а за 2013 г. се очаква БВП да се разшири със средните 2%.

За централноевропейските и балтийските страни очакваният среден икономически растеж през 2013 и 2014 г. е съответно1,1% и 2,2%, а за Източна Европа и Кавказкия регион – съответно 1,2% и 2%.

„Икономиката на България демонстрира някои признаци на устойчиво възстановяване през 2013 г. Износът продължава да се подобрява, но заради слабото вътрешно търсене растежът през 2013 г. вероятно ще е малко по-нисък спрямо 2012 г.“, посочва се в доклада на ЕБВР.

За настоящата година износът се предвижда да продължи да е основен двигател на икономическия ръст, но се очаква и известно възстановяване на вътрешното потребление.

Банката отбелязва, че бюджетният дефицит е под контрол, а публичният дълг на страната ни е сред най-ниските в Европейския съюз (ЕС).

„Инфлацията остава ниска, но това отразява до известна степен серията от намаления на цените на комуналните услуги през изминалата година, което би могло да има отрицателни последици за бъдещите инвестиции в сектора“, посочват авторите на доклада.

От ЕБВР посочват, че икономическото възстановяване набира скорост в развитите икономики, включително в САЩ и държавите от еврозоната. Продължава обаче отливът на капитали от развиващите се пазари, а през третото тримесечие в региона, в който действа банката, се наблюдава нетен отрицателен капиталов поток за първи път от 2011 г., посочва се в доклада.

Перспективите пред растежа на региона като цяло остават без промяна. За да бъде възстановяването устойчиво обаче от банката препоръчват държавите от региона да възобновят структурните реформи и да се справят с ключови проблеми като високото ниво на проблемните кредити и безработицата.

В съответствие с глобалните тенденции нивата на инфлация в държавите продължават да падат с изключение на Египет, което отразява слабото търсене, високата безработица и по-ниските цени на енергоносителите, посочва се още в доклада на ЕБВР. „Административната редукция на цените на комуналните услуги в някои от страните също допринася за понижението на инфлацията“, подчертава банката.

Експертите подчертават, че това не само може да намали атрактивността на инвестициите в сектора в дългосрочен план, но и повишава риска от дефлация, което може да затрудни обслужването на корпоративните и потребителските дългове.

Що се отнася до безработицата, тя продължава да е на много високи равнища в целия регион. ЕБВР обаче се опасява повече от нивата на дългосрочната безработица и броя на хората без препитание в продължение на над 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още