IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски подкрепя референдум за изборните правила, но с по-ясни въпроси

Търсим човек с добра репутация и безспорни качества за българския кандидат за еврокомисар, обясни премиерът в парламентарния контрол

14:51 | 31.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Орешарски подкрепя референдум за изборните правила, но с по-ясни въпроси

Премиерът Пламен Орешарски е "за" референдум за изборните правила, но ако се коригират въпросите, "за да не заблуждават гражданите" и ако се конкретизират, съобщи БТА. Пред журналисти в Народното събрание премиерът коментира, че най-големият риск, който носи подобна тема, са неопределените въпроси.

Има много различни мажоритарни системи, едни са по-близки до порпорционалните, други наблягат повече на мажоритарния елемент.„Важно е да не подведем гражданите, те трябва да направят решението си на базата на информиран избор”, настоя премиерът, цитиран от Dnes.bg. Според него добрите практики са смесен елемент с мажоритарно начало.

Орешарски обяви, че би приветствал електронното гласуване, но ако има гаранция за тайната на вота.

Премиерът припомни, че в минали периоди в нашето законодателство също е прилагано такова гласуване. По-важно е, подчерта премиерът, гражданите да направят информиран избор.

Малко по-рано от парламентарната трибуна Пламен Орешарски коментира, че все още е рано да бъде обявена кандидатурата на българския еврокомисар. Изявлението беше в отговор на въпрос на депутата от „Коалиция за България“ Жельо Бойчев, който попита дали са верни слуховете, че българският кандидат ще бъде Сергей Станишев.

Нека изчакаме формирането на Европейския парламент и определянето на ресорите, обясни премиерът. Според него обаче работата по определянето на критериите за избор на най-добрия кандидат вече е започнала. Търси се човек с „добра репутация не само в България, но и сред евроатлантическите ни партньори, който да познава европейските институции“, допълни още Орешарски.

Най-добрият кандидат трябва да може да води диалог в широки обществени и политически кръгове, да бъде с безспорни качества и ясен ангажимент, обясни премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още