IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard&Poor`s не очаква София да има проблеми с обслужването на заеми

От началото на данъчната кампания до 5 март в общинската хазна са постъпил почти 10 млн. лева, отчете зам.-кметът Дончо Барбалов

15:52 | 07.03.14 г.
Standard&Poor`s не очаква София да има проблеми с обслужването на заеми

Рейтинговата агенция Standards&Poor`s е потвърдила рейтинга на Столичната община, съобщи на пресконференция заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов, цитиран от БТА. Рейтингът на София е ВВВ с негативна тенденция и е изравнен с държавния.

Общината има много добра ликвидност, добра гъвкавост на бюджета и добра автономия за управление на собствените приходи, отбелязва агенцията при прегледа на рейтинга на столицата. Според агенцията София има стратегическа позиция като административен, финансов и икономически център, както и сравнително висок брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, коментира още Барбалов.

Рейтинговата агенция очаква още и БВП на града да се увеличи през следващите години с 1,8% на годишна база, а Столичната община да няма проблеми да обслужва взетите заеми.

Общият процент на годишните плащания спрямо собствените приходи според агенцията ще бъдат от 6 до 7%, каза заместник-кметът.

Той съобщи още, че събираемостта на приходите в общинския бюджет за първите два месеца на годината върви добре. Към 28 февруари са събрани 43,4 млн. лева., което е със 7 млн. лева повече от същия период на миналата година.

Общината е изпълнила 9,75% от планираните за годината приходи, което според Барбалов е добър резултат. От началото на данъчната кампания, което беше обявено на 20 февруари, до 5 март в хазната на Столичната община са постъпили 9,7 млн. лева, информира още заместник-кметът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още