IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски не изключва възможността България да наложи вето на санкции срещу Русия

Премиерът е представил разчет за възможните щети за страната от налагането на икономически санкции срещу Москва

18:20 | 21.03.14 г. 14
Орешарски не изключва възможността България да наложи вето на санкции срещу Русия

Премиерът Пламен Орешарски не изключи днес напълно възможността България да наложи вето на тежки икономически санкции от страна на ЕС срещу Русия. В отговор на въпрос на руски медии дали е възможно България да наложи вето на тежки санкции срещу Русия в областта на икономиката, премиерът заяви в Брюксел, че на този свят всичко е възможно, съобщи БТА.

Вчера премиерът коментира същия казус, като каза, че България не би подкрепила широкомащабни икономически санкции срещу Русия преди оценка на въздействието.

Днес Орешарски заяви, че трябва да се търси решение на кризата, добро за всички страни - за ЕС, Украйна и за гражданите на Русия. „Запазваме надеждата, че украинската криза ще продължи на масата на преговорите, защото санкциите, както и в много други случаи в исторически план, не носят ползи на никого от участниците“, коментира той.

Премиерът съобщи, че нашата страна е представила предварителен разчет в работен порядък на ЕК за възможните щети за България от налагането на икономически санкции срещу Русия.

Продължаваме работата по изготвянето на цялостен многовариантен списък, в зависимост от обхвата на санкциите и ефектите за нашата страна, правим необходимото. Такива анализи имат предварителен характер, защото не знаем бъдещото развитие, уточни той.

По повод темите от завършилия двудневен Европейски съвет в отговор на въпроси на български журналисти премиерът отбеляза, че връзката между газопроводите на България и Румъния, чието откриване предстои, ще намали малко българската зависимост в енергийните доставки. Връзката с Румъния не е с много голям капацитет, а и румънските възможности за доставки на газ не са много големи. Ще намали зависимостта в не много голяма степен, поясни премиерът.

По неговите думи връзките към газопроводите на Гърция и Турция биха могли при определени условия да работят двупосочно. В плановете ни е да изградим втора връзка с Гърция, както и втора връзка със Сърбия, добави той.

Съвсем наскоро започнахме работа за газова връзка с Турция, тя е далеч по-надеждна в краткосрочен план и е инструмент за потенциална диверсификация на доставките, заяви Орешарски.

В отговор на въпрос премиерът заяви, че не разглежда сценарии да бъдат спрени доставките на газ за България (както през 2009 г.).

Попитан дали е необходимо да се мисли по-сериозно за изграждането у нас на терминал за втечнен газ, Орешарски заяви, че по-сериозно може за се мисли за връзката към гръцката газопреносна мрежа, за да бъде ползвано изграденото в Гърция подобно съоръжение.

Той изрази съмнение в икономическата обосновка на строежа на такова скъпо съоръжение в Черно море.

Усилията за подобряването на енергийната ефективност са условие за подобряване на конкурентоспособността, както и за по-малка зависимост от доставчиците на енергийни ресурси, които и да са те, включително Русия, каза още Орешарски. По думите на премиера свързването на България с електропреносната мрежа на ЕС би повишило възможностите ни за износ на ток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
"Орешарски не изключва възможността България да наложи вето на санкции срещу Русия" и да покани русия да защити човешките права в бг от Европейския съюз! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Всъщност, не е лоша идеята да се направи списък и да ревем на ЕС че сме много засегнати от санкциите и трябва ЕС да ни компенсира солидарно. А иначе чак па вето да наложи Орехчо не вярвам, не смее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
а не се ли сети след толко коментара, че ТАЗИ територия е превзета от същите, печатащи и давайки ИМ хартийките и на ТЕЗИ? Но разграничавайки ги от останалите /от тук ти решаваш субективно грешно че са свободни/ манипулират чрез противопоставяне всички! Има толкова противоречия в ТВ-реалността по които можеш да го 'Ф'анеш това, че се учудвам как не си се сетил ОЩЕ, че е невъзможно например, всичко което пишеш/искаш ТИ да е толкова лесно/правилно и осъществимо, че НИКОЙ ТАМ да не се е сетил и да го направи?? Нали разбираш противоречието?? И то е в това, не че не се е сетил, а че не може ... защото е определител/проводник ТАМ на същото ТВ-поле с ограничени свобода и поле на избор, като това ТУК, от което изхождаш, търсейки ТАМ различното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ми и аз това говоря! Просто някои хора тука в във форума само като чуят Русия и почва да им избива пяна по устата. Лошото е че такива има и нагоре по стълбицата в управленските места у нас и на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 10 години
Какви санкций ? В страна в която територията е необятна и има повече елементи от химичната таблица?щели хартийките да им спрат хах ми ще си напечатат в немислими количества....на какво става когато те спрат износа на реални неща като суровини и горива?сащ и меркел могат ли да си напечатат петрол , гас, стомана,злато,уран? Русия може без макдоналдсите и колата и просташките американски филми но ония там без ресурси не могат.....и какво ще стане ако Русия предложи на арабите за всеки непродаден барел петрол да им се плаща 3 пъти повече спрямо продажната му цена?долари ще се напечатат това не е проблем.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto
преди 10 години
Каква е тази "икономическа омраза", в глобализиран свят????Наивно съждение! Капиталите и руски, и китайски, и европейски ..., са се омешали в неразплетаем кадаиф. Ако дръпнеш от едната страна ще изплющи от другата. За това хората разбират, че икономическите санкции не са разумен вариант. Русия да обръне гръб на Европа, за да се заиграва с Китай и Индия също е мнооого наивно. Не съм чувал руснаци да си купуват имоти в Момбай или Чайн чай шу, що ли? Ми просто е, не ги влече изтока, а Запада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Усещате ли се как вече не говорите за Крим, а за икономическа омраза към Русия. Е колко пък да е по-изгоден газа от Арабите? И към коя Африка ще насочиш веригите като Метро, Билла, Пени да глозгат? Точно тази икономическа омраза на еднополюсния модел на Запада провокира Изтока. Може сега да плашите Путин и Русия с нещо, обаче и други източни играчи ще се усетят, че са от еб***ната страна. Някой от тях мисля, че са се усетили отдавна и сега просто подготвят нещо скрито. Точно за Китай си мисля. Абе престоят ни инресни времена... Само, че Китайците са казали: Пази боже да не живееш в интересни времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 10
georgi_shum
преди 10 години
Абсолютно! Санкции срешу още по голям кръг лица близки до Путин, и наистина здрава изолация. И най вече бързи решителни деиствия за деверсификация, ако се работи усилено, до 4 - 5 години руския дял на газовия пазар може да се свали съществено. Трябва да се помиси и да им де отнеме Световното по футбол през 2018та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
обаче това е резултат, а той се поддтиска като 'видимо' противоречие чрез манипулация и субективизъм в ТВ-реалността! => внедрените у маймуните желания изискват ТОВА - "все да сме от Еб***ната страна"! => маймуните са ПАК виновни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
edimi
преди 10 години
И като "държава" и като "стадо" маймуни, все сме от Еб***ната страна.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още