IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СОС очаква част от дълговете на Топлофикация-София да отпаднат по давност

Общинският съвет търси частен мениджмънт за дружеството, съобщи председателят Николай Стойнев

16:18 | 27.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
СОС очаква част от дълговете на Топлофикация-София да отпаднат по давност

Част от задълженията на „Топлофикация – София“ може би ще отпаднат по давност, коментира председателят на Столичния общински съвет (СОС) Николай Стойнев, цитиран от агенция „Фокус“. Стойнев допълни, че ще има среща с Българския енергиен холдинг (БЕХ), на която да бъдат обсъдени задълженията на топлофикационното дружество.

За Стойнев дълговете на компанията не са ясно определени. Припомняме, че преди дни от БЕХ съобщиха, че са изкупили още от задълженията на дружеството и те вече са в размер на 555 млн. лева.

По време на изслушването на „Булгаргаз“ за цената на природния газ в ДКЕВР във вторник обаче началникът на отдел „Лицензионна дейност“ в „Булгаргаз“ Александър Петров съобщи, че по оперативни данни дълговете на „Топлофикация – София“  са 191 млн. лева, но само към газовото дружество, което също е част от БЕХ.

В същото време кметът Йорданка Фандъкова коментира, че огромна част от задълженията на дружеството са натрупани в периода, когато то беше държавно. Откакто дружеството е общинско, то плаща текущите си задължения, макар и със закъснение, допълни тя, цитирана от БТА.

Причината за забавянето, според кмета, се дължи на сроковете в договора с газовото предприятие – "Топлофикация - София" е длъжна да плаща на "Булгаргаз" авансово, като след фактурирането започват да текат лихви. От своя страна топлофикационното дружество събира своите задължения поне два или три месеца по-късно. Само за миналата година "Топлофикация" е заплатила за газ над половин милиард лева, гарантира още Фандъкова. „Всички пари, които дружеството събира, отиват за газ“, подчерта тя.

Лошото финансово положение на компанията е причината собственикът на дружеството – Столичната община, да потърси промяна в модела на управление. По време на днешното заседание на СОС беше дискутирана именно възможността частен мениджмънт да поеме компанията.

„Първата стъпка е да обявим процедура за избор на консултант, който да подпомогне Столична община в намирането на подходящ партньор, юридическо лице, което да влезе в управлението на "Топлофикация – София", коментира още Николай Стойнев и допълни, че ще бъде търсен кандидат с опит.

От бъдещия мениджмънт на "Топлофикация София" ще търсим инвестиции и ангажименти за плащане на стари задължения, заяви от своя страна кметът Йорданка Фандъкова. Тя е категорична, че дружеството трябва да остане общинска собственост, но управлението трябва да се подобри. До края на годината може да има избран нов частен мениждмънт, стига да се появят кандидати.

Фандъкова и Стойнев са категорични, че дружеството работи в „особена среда, определяна от държавата“ - тя определя цените на газа, на електроенергията и топлоенергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още