IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарната енергийна комисия отхвърли промените в закона за запаси от нефт

Липсата на депутати от „Коалиция за България” бламира предложението на Министерския съвет

17:50 | 09.04.14 г.
Парламентарната енергийна комисия отхвърли промените в закона за запаси от нефт

Изненадващо ГЕРБ успя да отхвърли на първо четене в парламентарната енергийна комисия внесените от правителството промени в закона за запасите от нефт и нефтопродукти. При равностойно гласуване – 7 на 7 гласа, проектът беше отхвърлен от комисията, но все пак ще влезе за обсъждане в пленарната зала.

Липсващи депутати от „Коалиция за България” станаха причина за този паритет в гласуването на промените. В подкрепа на законопроекта гласуваха представителите на БСП, ДПС и "Атака".

Реално промените целят подобряване на правната уредба, коментира при изслушването в енергийната комисия Емил Колев, председател на Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”. В текста е посочено, че тъй като България не е член на Международната енергийна агенция, ще можем да отлагаме изпълнението на задължения, произлизащи от това членство, докато не получим санкция от ЕС.

Именно срещу това се обявиха от ГЕРБ. Цецка Цачева посочи, че страната ни е пълноправен член на ЕС и не трябва да чакаме санкции, за да изпълним задълженията си. Тя отказа да даде повече мотиви за отрицателното си гласуване с аргумента, че ще направи това в пленарната зала при разглеждане на закона.

От дискусията стана ясно още, че проектът е изготвен от правителството преди развитието на кризата в Украйна. Допълнително обаче правителството е разработило план за действие при криза и в него са определени нивата на необходимите запаси от горива.

В тази връзка и от Министерството на икономиката и енергетиката имат няколко редакционни корекции по отношение на гледания днес закон. Те са свързани с по-добрата подготовка при вземане на решения за запасите при кризисни ситуации.

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов коментира, че става въпрос за увеличаване на кръга на лицата, които участват в заседанията при кризи. „Министърът на икономиката и енергетиката не може да знае какви са нуждите от горива на болниците при възникването на криза”, уточни той.

С промените се облекчават още условията за регистрация на складове за горива, както и се променят някои от изискванията при закриване на такива складове. Въвежда се лична отговорност за представителите на задължени физически лица и съхранители на горива.

Премахва се и изискването лица, срещу които има наказателни постановления, да не могат да изпълняват дейности, предвидени в закона за запасите от нефт и нефтопродукти. Емил Колев обясни, че рестрикцията е прекалено строга и затова лицата, които са платили санкцията си по наказателно постановление, ще могат да извършват търговска дейност по силата на този закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още