IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красин Димитров: Трябва да изнасяме готови продукти с висока добавена стойност

Нужен е устойчив икономически растеж, но и приобщаващ растеж по отношение на доходите, смята заместник-министърът на икономиката

15:27 | 10.04.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Красин Димитров: Трябва да изнасяме готови продукти с висока добавена стойност

„Искам да поясня, че реиндустриализацията, за която много се говори напоследък, е процес, който не е насочен към възстановяване на неконкурентоспособни в сегашната им форма производства", заяви в рамките на втората конференция по управление на риска на COFACE на тема „Фирмена стабилност при политическа несигурност“ заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров. 

"Тя е насочена към малките и средните предприятия, които да подобрят своята материална база чрез модернизация на оборудването, закупуването на нови машини и внедряването на нови технологични процеси“, добави Димитров.

„Трябва да постигнем устойчив икономически растеж, но и приобщаващ растеж по отношение на доходите на домакинствата“, каза още Красин Димитров. Същевременно той поясни, че българската икономика трябва да произвежда все повече готови продукти с висока добавена стойност.

„Секторите, които пазарът подкрепя, и счита, че ще допринесат за икономическия растеж, и които държавата ще подкрепи, са производството, индустрията и секторите, които имат експортна специализация“, каза още той, добавяйки, че те имат устойчив растеж от 10%, при едновременен спад в други области.

„Така преработващата промишленост ще може да излезе с краен продукт за експорт, а не както досега основните пера в износа да са суровини, материали, компоненти и резервни части, но не и краен продукт. Това е нашата цел, а и на Европейския съюз“, поясни заместник-министърът.

„Голяма част от междуфирмената задлъжнялост е само на хартия. 60% от целия дълг биха могли да се изчистят“, заяви още Димитров по отношение на проблема със задлъжнялостта, който бе откроен по време на конференцията като основен риск пред фирмената сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
'Не импорт на стоки за потребление, а ПРОИЗВОДСТВО на стоки за потребление'Потреблението движи икономиката при кап. освен ако няма засечка от криза на свръхпроизводство (от Китай), което да залива пазара (в BG) и ако има такава да се анализира и установи как стана така, че имаме 'криза на свърхпроизводство' при нулево производство.И стига с тези производства.Трябва да се правят оценки и оптимизации кое е по-изгодно и кое не. Такова производство 'дето ще скапе целия регион ... Може да се окаже напр., че някое кооперирано производство (за сглобяване на ж.п. или на метро мотриси, на вятърни генератори, слънчеви панели, ел. генератори, технологии за емулсионни горива и т. н.) е много по-изгодно от безразборното производство на боя за коса на база анилини и фенитиламини (високорискови канцерогени).И когато се калкулира едно производство (колко било изгодно, ефикасно и ефективно) следва да се включат и разходите за здравни пътеки и за възстановяване на щетите за околната среда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
от 6-7 години съм сложил себе си в групата на "идеалистите и глупаците" останали тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Не импорт на стоки за потребление, а ПРОИЗВОДСТВО на стоки за потребление. Това носи работни места и върти паричната маса вътре в окръжност, а не на спирала отвътре навън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Хааахахаха! Тука ти слагам 6+ ! Скоро тук ще сме само такива като мен и теб. Аз гоня 60-те и е ясно защо не влизам в експортните параметри, а ти виж в кои от твоите категории се вписваш... хахахахаха...!!!С "колегата", дето се е затръшкал за повече "импорт" требва да ви пасне нещо от описаните групи.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
"....Трябва да изнасяме готови продукти с висока добавена стойност"-Ами ние точно това и правим вече около 25 години - изнасяме 20-те % най-добри специалисти и работници във всяка сфера а тук остават главно търтеи (социалисти), идеалисти и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
Repoman
преди 10 години
Постната пица, пак постна ...А у гръцко пицата не е постна, не че са се скъсали да работят, но там управлението все пак мисли за народа, а не за износа ...Вярно, вземат заеми от чужбина, ама после им ги опрощават. И ни се чудят на акъла като съм говорил с гърци, как така народа сам се впряга да прави балансирани бюджети и да затяга колани, вместо да иска да живее. Че така, дайте да правим износ и да работим като роби, а гърците да си живеят. Те поне знаят как се живее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
ert
преди 10 години
Ами тя целта не е народа да живее добре и да потребява, а да има икономика, съответно да има повече данъци, съответно да има какво да се разпределя на високо ниво.Те затова всички мантруват износ, че износ. Същото като преход, реформи, и т.н. мантрата дето вече 25г. я слушаме, а прехода още не е свършил :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
korker
преди 10 години
Защо?Защо трябва хем да искаме главно да изнасяме, хем да бъдело с висока добавена стойност? В смисъл, каква е целта?Според мен целта е да се подобри живота на хората като народ, а не на отделни личности. Т.е. това означава да имаме ПОТРЕБЛЕНИЕ, да могат хората да си купуват добри стоки на добри цени. Износът не създава потребление, той създава намаляване на местното потребление, защото стоките заминават навън. Отделно, произвеждането на стоки с висока добавена стойност не е добре за бизнес при сегашното откровено високо ниво на ДДС от 20%.Защо не се помисли за стимулиране на импорта на стоки за потребление? Да може и народа да види ползата от прехода и реформите в които се намираме, а не само да работи за жълти стотинки и да му изнасят стоките под носа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още