IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на тока трябва да се повиши с 15-20%, твърди експерт

Проблемите в енергетиката не се признават от управляващите, смята председателят на Съюза на енергетиците в България Николай Драгомиров

09:16 | 13.05.14 г. 7
Цената на тока трябва да се повиши с 15-20%, твърди експерт

Цената на електричеството трябва да се повиши с между 15% и 20%, но това не трябва да стане шоково, с едно решение, а разсрочено във времето – за поне шест месеца. Успоредно с това трябва да бъде въведена ваучерна система, която да помогне на бедните граждани да покрият сметките си за ток.

Това предложение направи в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air председателят на Съюза на енергетиците в България Николай Драгомиров. Според него сред основните проблеми в българската енергетика е „популисткото намаляване на цената”, предприето от правителството.

Той призна, че цената е проблем за част от българските граждани, но не за всички. „За човек със заплата 1 000 – 1 200 лева важно ли е да има помощ от 5-10 лева?”, попита той и допълни, че за пенсионерите обаче подобно подпомагане е много важно.

Освен повишаването на цената и въвеждането на ваучерна система за помощи, едно от решенията за стабилизиране на енергетиката е и въвеждането на промени в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според Драгомиров комисарите в регулатора трябва да бъдат назначавани с квалифицирано мнозинство от Народното събрание (т.е с 2/3 от гласовете на депутатите), а не както досега - от правителството. Това ще доведе до по-голяма независимост на институцията, посочи той.

Външен одит на системата е наложителен още от началото на миналата година, след оставката на кабинета на Бойко Борисов, коментира още Драгомиров.

Днес експерти от инициативата „Да спасим енергетиката” ще се срещнат с екипа на еврокомисаря Гюнтер Йотингер и ще представят идеята за създаване на Енергиен борд, който да извърши анализ на системата.

Припомняме, че служебното правителство на Марин Райков поиска одит на енергетиката да бъде направен от Европейската комисия и Световната банка. Експертите от „Да спасим енергетиката” вчера отчетоха, че не са направени никакви промени, след като двете институции публикуваха докладите си.

Николай Драгомиров не изключи възможността Европейската комисия да наложи мониторинг на българската енергетика. Основание за това е подписването на Третия енергиен пакет, който обаче все още не е въведен.

Експертът коментира, че за да бъдат решени проблемите в енергетиката „всички трябва да седнат на една маса и да си кажат кривиците и правиците”. Правителството трябва да приеме, че има проблем и „да не прехвърлят всичко върху ЕРП-тата и да се опитват да ги рекетират”, категоричен беше той.

Драгомиров каза още, че НЕК е във фактически фалит, което се прикрива, като Българският енергиен холдинг (БЕХ) покрива част от задълженията на енергийната компания, но за сметка на други дружества в структурата – АЕЦ „Козлодуй” например, допълни той.

Липсата на кадри заплашва и енергетиката

До 5-10 години компаниите, произвеждащи електричество, могат да останат без обучени кадри. Причината е ниското заплащане на труда в сектора, коментира още Николай Драгомиров. Той посочи, че в някои от компаниите средният трудов стаж на служителите е 28 години. „Това означава, че средната възраст на работещите е над 45 години”, допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Цената за битови абонати според моята сметка спадна с около 16.7% спрямо пика на Б. Реално е малко по-малко, но на мен нощната ми енергия е с голям дял, а тя спадна от 14.1 на 10.2 ст., което е съществен спад. Дневната спадна от 20 на 17.9 ст. също не малко ! Който твърди, че не е имало съществено намаление на ел.енергията е просто лъжец !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
selenagidi
преди 9 години
ПОНИЖИХА ЦЕНАТА С 1% И ВДИГНАХА ПАРА ДО НЕБЕСАТА ,ЧЕ ЩЕ ФАЛИРАТ...СЕГА ДА СИ Я ВДИГНАТ ОТНОВО САМО С1% ,ЗА ДА НЯМА ФАЛИТ...ПРИ 15-20% ПИТАТ ЛИ НИ, ДАЛИ НАШИТЕ ЗАПЛАТИ ЩЕ СТИГНАТ....ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО ДРУГО СЪЩО СЕ ВДИГАТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Този "експерт" ме уби - не шоково, а 15-20% за 6 месеца :) ха ха :)Тъкмо +20% срещу зимата - трябва да си пълен ***.Нормалното решение е скок от около 5%, който отива изцяло у НЕК, замразяване на цените за останалите по веригата и дори намаляване на субсидиите за ВЕИ-тата и когенерациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Лесно им е на такива експерти - те не ходят на избори! хаха...! Когато оскотелите хорица излезат в една ръка с фактурите, а в другата с тояги по улиците, такива експерти и в миша дупка не можеш да ги откриеш! Чак като се позалежи някое правителство на власт, започват да изпълзяват на припек... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Много ги усложняват нещата: щели да го вдигат плавно, па ваучери ....Така и така посоката в която отиват нещата е ясна, направо да се преминава към финалната фаза: работодателя да превежда заплатата на ЕРП-то, като задържа само пари, за ПОДсигуряването на минимума калории, които са нужни на индивида, да продължи да ходи на работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
mick
преди 9 години
В момента ценообразуването на база само консумирана ел. енергия не е правилно. Имаме много повече абонати, отколкото консумиращи. Реално обаче разходи се правят за всеки абонат.http://mickideas.blogspot.com/2013/06/blog-post_27.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
s3
преди 9 години
За богатите у нас с заплати от по 1000-1200лв., хич не е важно да получават помощи от по 5-10лв., както е казал господина.Аман от експерти. Това заплата ли е? Или е подаяние, че той да решава кое и как да се плаща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още